Najspektakularnija je bila pobjeda nezavisnog Ivana Kovačića u Omišu, koji je u 2. krug ušao s više od 27 postotnih poena zaostatka za tadašnjim gradonačelnikom Ivanom Škaričićem te ga uspio pobijediti

Za razliku od 70 gradonačelnika koji su, nakon pobjede u 1. krugu izbora, već lagano završili sa zahvalama i slavljem te se okrenuli svakodnevnim gradonačelničkim obvezama, za preostalih 58 napetost i kampanja uoči 2. kruga izbora ovih je dana na vrhuncu. I koliko god bilo neizvjesno hoće li Anka Mrak Taritaš u Zagrebu uspjeti srušiti Milana Bandića i hoće li Kerum ponovo osvojiti Split te tako uništiti planove HDZ-ovu Andri Krstuloviću Opari, najviše pažnje privlači najžešći okršaj ovih izbora – onaj u Metkoviću u kojem u se Katarina Ujdur brani od HDZ-ovog Davora Milana.

Svi navedeni u 2. krug ulaze sa određenom prednošću, no iskustvo i analiza rezultata s prošlih izbora jasno govore da je jedino što se uoči nedjeljnog drugog kruga može sa sigurnošću reći jest da – ništa nije gotovo dok stvarno nije gotovo. Na prošlim smo lokalnim izborima, naime, imali nekoliko dramatičnih preokreta u kojima su aktualne gradonačelnike ili favorite izbora pobijedili drugoplasirani izazivači koji su u 2. krug ušli i sa desetak i više posto glasova manje.

Najspektakularnija je, tako, bila pobjeda nezavisnog Ivana Kovačića u Omišu, koji je u 2. krug ušao sa više od 27 postotnih poena zaostatka za tadašnjim gradonačelnikom Ivanom Škaričićem te ga uspio pobijediti. Super zanimljiv je i primjer Kutjeva u kojemu je, na izvanrednim izborima 2014. aktualni gradonačelnik Josip Budimir u 2. krug ušao sa zaostatkom od 12 postotnih poena, te je u 2. krugu uspio pobijediti vrlo tijesno, sa tek 27 glasova više. Na ovim izborima Budimir je već u 1. krugu ostvario treći najbolji rezultat u Hrvatskoj, čak 77,85 posto glasova birača.

Među najboljim rezultatima ovih izbora, peti najbolji u Hrvatskoj, postigla je Jasenka Auguštan Pentek, dosadašnja zamjenica gradonačelnika Zlatara Stanka Majdaka. Upravo je Majdak, koji se na ovim izborima kandidirao za zamjenika gradonačelnice Pentek, napravio jedan od najdramatičnijih zaokreta na prošlim izborima – u 2. krug je ušao sa 11 postotnih poena zaostatka za HDZ-ovim Želimirom Kurečićem, da bi ga u 2. krugu pobijedio sa čak 16 postotnih poena!

Situaciju je na sličan način preokrenuo i Vlado Klasan, sad već bivši gradonačelnik Novske. Na prošlim je izborima, nakon deset posto zaostatka u 1. krugu uspio pobijediti HDZ-ovog gradonačelnika Antuna Vidakovića sa sedam posto razlike. Na ovim izborima nije uspio dogurati do drugog kruga jer ga je HDZ-ov Marin Piletić pobijedio već u prvome, s čak 20 postotnih poena razlike.

Gotovo identičan put Klasanovom, na izborima 2013. imao je gradonačelnik Osijeka Ivan Vrkić koji je također iz zaostatka od deset postotnih poena u drugom krugu uspio pobijediti sa sedam posto prednosti. Za razliku od Klasana, Vrkić je na ovim izborima u 2. krug ušao sa prilično komotnom razlikom i prednosti od 20 postotnih poena ispred HDZ-ove Ivane Šojat. Sudeći po istraživanjima javnog mnijenja, ne treba se bojati da će se ovaj put dogoditi preokret na njegovu štetu.

Zanimljiv je i primjer Nove Gradiške, u kojoj je Vinko Grgić na izborima 2013. iz prvog u drugi krug prešao put od relativnog pobjednika do gubitnika izbora, da bi na prijevremenim izborima prošle godine pobijedio tek u drugom krugu. Svoju pobjedu i legitimitet na gradonačelničkoj poziciji utvrdio je na ovim izborima već u 1. krugu, osvojivši 62 posto glasova, i tako se plasirao u top deset gradonačelnika sa najvećim rastom potpore od izbora 2013. do ovih izbora.

Bivši gradonačelnik Požege Vedran Neferović, koji će u narednom mandatu biti zamjenik župana, na prošlim je izborima vrlo tijesnom pobjedom uspio srušiti dotadašnjeg gradonačelnika Zdravka Ronka, koji je u 2. krug ušao sa osam postotnih poena prednosti, a prvi čovjek Makarske Tonći Bilić u 2. je krugu uspio nadoknaditi zaostatak od četiri postotna poena te stekao još toliko prednosti ispred HDZ-ovog Marka Ožića Bebeka.

Jedna od uvjerljivijih pobjeda u 2. krugu prošlih izbora bila je i ona tadašnjeg HDSSB-ovca Zorana Kovača u Donjem Miholjcu. Kovač je u 2. krug ušao kao drugoplasirani, iza HDZ-ovog gradonačelnika Stjepana Viduke, te ga konačno pobijedio sa čak 15 postotnih poena prednosti, osvojivši 56,56 posto glasova.

Top deset najvećih preokreta prošlih izbora zaključujemo sa Siskom, u kojemu je aktualna gradonačelnica Kristina Ikić Baniček u 2. krug ušla sa četiri postotna poena zaostatka iza tadašnjeg gradonačelnika Dinka Pintarića, da bi ga u 2. krugu pobijedila sa više od pet postotnih poena razlike.

Ovi lokalni izbori već su višestruko nadmašili one iz 2013. po broju pobjeda u prvom krugu, kao i po snazi rezultata koje su ostvarili najbolje plasirani gradonačelnici, od kojih je čak osam ostvarilo preko 20 posto bolji rezultat nego na prošlim izborima. Hoće li se ovaj trend nastaviti, i hoće li izbori 2017. nadmašiti one iz 2013. i po broju iznenađujućih preokreta u 2. krugu, vidjet ćemo u nedjelju. (gradonačelnik.hr)