Iako su Milan Bandić i Željko Kerum u 2. krug ušli sa nekoliko postotnih poena prednosti, a toliko im daju i ankete uoči nedjeljnih izbora, iskustvo s prošlih izbora govori da ništa nije gotovo dok stvarno nije gotovo, te da će konačno presuditi izlaznost birača čiji su kandidati otpali u 1. krugu, a koji još nisu odlučili za koga glasati u drugome

U drugom krugu lokalnih izbora u nedjelju svoje gradonačelnike bira 58 gradova, no najveća drama i neizvjesnost vladaju u dva najveća grada – Zagrebu i Splitu, te malom, ali po političkoj težini najvažnijem bojištu ovih izbora – Metkoviću. Hoće li Milan Bandić, nakon 16 godina, postat bivši gradonačelnik Zagreba, a Željko Kerum, nakon mandata pauze, ponovo ‘zajahati’ u Splitu, i dalje su pitanja na koje nema pouzdanog odgovora. I Bandić i Kerum su, po rezultatima iz 1. kruga i predizbornim anketama uoči 2. kruga, u blagoj prednosti. No, iskustva s prošlih izbora, a samo na onima 2013. svjedočili smo nekim doista dramatičnim preokretima, te sa istraživanjima javnog mnijenja koja su više nego jednom potpuno promašila u svojim prognozama, govore da je sigurno samo jedno – nije gotovo dok stvarno nije gotovo, i dok birači na biralištima ne kažu svoju zadnju.

Eskaliralo u Splitu

Iako se, od samog početka predizborne kampanje, politički najžešća bitka vodi u Metkoviću, jedinom od tri važna uporišta MOST-a koje se mora braniti u 2. krugu, nekoliko dana prije izbora tenzije su eskalirale u Splitu u kojem je Željko Kerum pred televizijskim kamerama brutalno izvrijeđao HDZ-ovog Andru Krstulovića Oparu, i time si – smatraju mnogi, ugrozio prednost koju je do tog ekscesa imao. Kerum je na ovo sučeljavanje došao sa četiri posto prednosti iz prvog kruga, a isto toliko mu daju i predizborna istraživanja po kojima on u 2. krugu osvaja 45,4 posto, a Opara 41,8 posto glasova.Pritom je zanimljivo da će za Keruma, po ovoj anketi, u 2. krugu glasati i trećina birača Marijane Puljak. SDP je, želeći pod svaku cijenu spriječiti pobjedu HDZ-a u Splitu, javno podržao Keruma u drugom krugu, i za njega će – kaže anketa – glasati 56 posto njihovih birača, te 48 posto birača MOST-ovog Ante Čikatića.

Različite prognoze za Zagreb

U odnosu na uzavreli Split, situacija u Zagrebu je nadasve uljuđena i mirna, ali ne manje neizvjesna. Jer, za razliku od prošlih izbora na kojima je Bandić u 2. krug ušao sa preko 20 posto prednosti ispred SDP-ovog Rajka Ostojića, kojega je naposlijetko pobijedio sa preko 30 posto razlike, ovaj put mu za vrat neugodno puše Anka Mrak Taritaš, koja za njim zaostaje tek šest postotnih poena. Milan Bandiću 2. krug je ušao sa osvojenih 30,87 posto, a Anka Mrak Taritaš sa 24,84 posto glasova. Ankete, pak, daju različite prognoze. Dok IPSOS Puls predviša pobjedu Bandića, za kojega bi glasalo 48,4 posto njihovih ispitanika, a Anka Mrak Taritaš po toj anketi dobiva 40,7 posto, Promocija Plus donosi anketu po kojoj Mrak Taritaš za Bandićem zaostaje za tek dva posto glasova. Za razliku od IPSOS-a, po kojemu je neodlučno 4,3 posto birača, a 5,1 posto ih je odbilo odgovoriti za koga će glasati, Promocija Plus navodi brojku od 12 posto neodlučnih. U svakom slučaju, jako puno prostora za promjenu rezultata. Hoće li se dogoditi preokret ili će se Bandić u drugom krugu opet dokazati kao neprikosnoveni vladar Zagreba, vidjet ćemo u nedjelju.

Žestoka ‘Bitka na Neretvi’

Politički je, kao što smo već naveli, situacija definitivno najnapetija u Metkoviću. Donedavni partneri u Vladi najžešću bitku biju upravo u ovoj najvažnijoj, i jedinoj na ovim izborima još neobranjenoj utvrdi MOST-a. ‘Bitka na Neretvi’, kako su je mediji prozvali, već tjednima bukti na društvenim mrežama, na kojima MOST-ovci žestoko napadaju i svakodnevno prozivaju Milana zbog suradnje sa bivšim gradonačelnikom Jambom (‘Dalibore, zašto šutiš o Jambinom kriminalu’, , ‘koji je opljačkao grad’, te tako pokušavaju motivirati i na birališta privući nove birače, kako bi kompenzirali prednost koju HDZ-ov Dalibor Milan dobiva posluša li 13,68 posto birača iz prvoga kruga svog favorita Jambu i da glas Milanu. Koliko je napeta situacija u Metkoviću govori i podatak o izlaznosti na izbore u 1. krugu, u kojemu je u Metkoviću glasalo čak 65,40 posto birača, dok je prosječna izlaznost na razini države bila oko 47 posto.

Gradonačelnica Katarina Ujdur u prvom je krugu, naime, osvojila 40,56 posto glasova, pet posto manje nego Božo Petrov u 1. krugu 2013., a HDZ-ov Dalibor Milan u 2. krug ulazi sa neznatnim zaostatkom, sa 38,53 posto glasova, te potencijalnih Jambinih 3,68 posto. No, kako god završili izbori u nedjelju, pobjedom Ujdur ili Milana, Metkoviću se ne smiješi stabilna i konstruktivna politička situacija u gradu i veliko je pitanje kako će uopće funkcionirati Gradsko vijeće u kojemu je MOST osvojio najviše glasova – 40,65 posto, ali HDZ (38.13 posto) i Jambin HSS (12,28 posto) zajedno imaju više od njih i teško je vjerovati da je moguć model vladanja kakvog zaziva Božo Petrov, a u kojem će MOST kao najjača stranka nuditi projekte koje će onda druge stranke podržavati.

Dubrovnik, Sisak, Osijek i Varaždin bez iznenađenja?

Osim u slučaju dramatičnih preokreta o kakvima smo pisali ovih dana, situacija u ostalim gradovima čini se prilično predvidljiva. HDZ bi se ponovo mogao dokopati Dubrovnika, u kojem Mato Franković uvjerljivo vodi ispred HNS-ovog Valentina Dujmovića koji je, nakon što se nisu usuglasili oko zajedničkog kandata, ostao bez podrške SDP-a kakvu je imao njegov prethodnik Andro Vlahušić na prošlim izborima.

Gradonačelnica Siska Kristina Ikić Baniček, sa16 posto prednosti ispred HDZ-ovog Franje Šabana, također ne bi trebala strepiti uoči 2. kruga, kao ni Ivan Vrkić u Osijeku, koji HDZ-ovu Ivanu Šojat ‘šije’ za dvadeset postotnih poena prednosti, a istraživanje IPSOS-a mu predviđa pobjedu od čak 30 posto razlike, jer će – po tim anketama – većina birača svih ostalih kandidata koji su otpali u 1. krugu glasati za njega. Siguran je, tako barem kažu ankete, i Vojko Obersnel u Rijeci, koji je u 1. krugu osvojio 40,88 posto glasova a njegov protukandidat, nezavisni Hrvoje Burić, 17,66 posto. Slična je situacija bila i na prošlim izborima kada je Obersnel u drugi krug ušao s nešto boljim rezultatom – 48,06, a Burić sa 16,09 posto glasova, da bi u 2. krugu završili sa 67,67:30.02% za Obersnela.

Varaždin je zanimljiv jer se u igru vratio bivši, vrlo popularni gradonačelnik Ivan Čehok, čija je politička karijera bila prekinuta zbog optužnice za višemilijunska pogodovanja tvrtkama lokalnih poduzetnika. No, kako ne postoje presude u ovom slučaju, Čehok se ponovo aktivirao u svom gradu, a gotovo polovica Varaždinaca to je jedva dočekala, pa je bivši gradonačelnik u 2. krug ušao sa gotovo 20 posto prednosti ispred kandidata SDP-NS koalicije Alena Kišića.

Hoće li HDZ sačuvati Knin?

Jedan od zannimljivijih gradova na ovim izborima svakako je Knin, u kojemu bi – prvi put u povjesti, HDZ mogao ostati bez gradonačelnika. Rezultat bivše gradonačelnice Josipe Rimac jedan je od većih HDZ-ovih podbačaja na ovim izborima, ona je jedna od tek četiri HDZ-ova gradonačelnika koji u 2. krug ulaze kao drugoplasirani. Nezavisni kandidat, dr. Marko Jelić relativni je pobjednik 1. kruga, osvojio je 48,66 posto glasova, a u jednom trenutku, tijekom prebraojavanja u 1. krugu, bio je na čak 50 glasova. U svakom slučaju, Rimac se za dlaku provukla u 2. krug, i veliko je pitanje može li u nedjelju preokrenuti situaciju u svoju korist ili su Kninjani doista odlučili na ovim izborima priliku dati nezavisnom Jeliću, inače osnivaču i bivšem dekanu kninskog Veleučilišta.

Naše analize proteklih dana pokazale su da će Lokalni izbori 2017. ostati zapamćeni po nekoliko bitnih specifičnosti i promjena u odnosu na one od prije četiri godine. Prije svega, to je dvostruko veći broj gradonačelnika koji su već u prvom krugu pobijedili, njih čak 70, kao i izrazito veliki rast popularnosti gradonačelnika malih gradova, sve do 30 posto, koliko je ostvario Marko Vešligaj iz Pregrade. Jedno od ključnih pitanja koje se postavlja uoči nedjeljnog drugog kruga je – hoće li ovi izbori premašiti prošle i po broju nenadanih preokreta u 2. krugu i gdje će nas to birači ovaj put iznenaditi? (gradonačelnik.hr)