Dok prosjek starosti novoizabranih gradonačelnika iznosi približno 43 godine, njihovi prethodnici uglavnom imaju oko 55 godina. Iako najveći broj razlika varira između 15 do 25 godina, nekoliko je slučajeva gdje su razlike čak veće od 25 godina starosti

Ovogodišnji lokalni izbori ponudili su niz zanimljivosti, od velikog broja pobjednika u prvom krugu, povećanja popularnosti gradonačelnica do osnaživanja IDS-a te pobjede velikog broja nezavisnih kandidata koji su postali ‘treća’ politička snaga u zemlji. Nakon 17 ‘novih’ pobjednika u prvom krugu, u drugom smo dobili još 34 nova gradonačelnika. Tako novu izvršnu vlast ima čak 51 grad, odnosno 40 posto hrvatskih gradova. U velikoj mjeri ‘nova lica’ su nezavisni nestranački kandidati. Njih se na ovim izborima pojavilo 18, čak 13 u drugom krugu, odnosno 6 više nego na izborima 2013. godine.

No, osim što su novi gradonačelnici popularni zbog nestranačkog opredjeljenja, čini se kako je većina njih dosta mlađa od svojih prethodnika. Stoga smo istražili razlike u godinama novih gradonačelničkih lica i njihovih prethodnika te ustanovili kako su novopečeni gradonačelnici prosječno mlađi za 12 godina. Dok prosjek starosti novoizabranih gradonačelnika iznosi približno 43 godine, njihovi prethodnici uglavnom imaju oko 55 godina. Iako najveći broj razlika varira između 15 do 25 godina, nekoliko je slučajeva gdje su razlike čak veće od 25 godina starosti.

Najveće promjene: Hrvatska Kostajnica, Bjelovar i Križevci

Najistaknutija promjena starosti na gradonačelničkoj poziciji dogodila se u Hrvatskoj Kostajnici. HSLS-ovog Tomislava Paunovića zamijenio je čak 33 godine mlađi, 28-godišnji HDZ-ovac Dalibor Bišćan. U prvom krugu izbora pobijedio je s visokih 62,29 posto te tako postao najmlađi gradonačelnik u povijesti Sisačko-moslavačke županije te je trenutno najmlađi gradonačelnik Hrvatske. Bišćan je dvije godine stariji od najmlađeg gradonačelnika iz prošlog mandata, prvog čovjeka Kutjeva Josipa Budimira koji je pobijedio na izborima 2014. sa samo 26 godina.

Hrvatska Kostajnica: Tomislava Paunovića zamijenio je čak 33 godine mlađi, 28-godišnji Dalibor Bišćan

U Bjelovaru se odvio slični scenarij nakon što je 36-godišnji Dario Hrebak u drugom krugu izbora zamijenio dugogodišnjeg, 30 godina starijeg gradonačelnika Antuna Korušeca. Zanimljivo je i to što je Korušeca kao nezavisnog kandidata zamijenio Hrebak kao HSLS-ovac, upravo suprotno od ovogodišnje lokalne prakse gdje su nezavisni kandidati mijenjali one stranačke.

Treća značajna godišnja promjena na gradonačelničkoj poziciji dogodila se u Križevcima gdje je pobijedio nezavisni kandidat Mario Rajn (31), jedan od najmlađih gradonačelničkih lica ovih izbora. Njegov 25 godina stariji prethodnik, Branko Hrg izgubio je u drugom krugu izbora nakon 16 godina vladanja Križevcima.

U Belom Manastiru i Zlataru odvila se vrlo slična situacija u kojoj su novi gradonačelnici 20 godina mlađi od svojih prethodnika. HDZ-ov 44-godišnji Tomislav Rob stupio je na mjesto gradonačelnika u drugom krugu izbora umjesto 20 godina starijeg SDP-ovca Ivana Doboša. No, dok je izgubio u Belom Manastiru, SDP je ipak osvojio Zlatar s 43-godišnjom Jasenkom Auguštan Pentek i to u prvom krugu izbora. Pentek se ispostavila kao jedna od najpopularnijih gradonačelnica ovih izbora prema broju glasova i tako zamijenila dosadašnjeg 22 godine starijeg gradonačelnika Stanka Majdaka koji je svoju funkciju obnašao volonterski.

Bjelovar: 36-godišnji Dario Hrebak u drugom krugu izbora zamijenio dugogodišnjeg, 30 godina starijeg gradonačelnika Antuna Korušeca

Unatoč porazima na ovim izborima, SDP se uz Zlatar istaknuo i u Vrbovcu gdje 36-godišnji Denis Kralj već poduzima prve značajne gradonačelničke poteze. Kralj je tjedan dana nakon pobjede u drugom krugu izbora objavio smanjenje naknada općinskim službenicima i zamjenicima gradonačelnika te najavio smanjene svoje vlastite plaće. Njegov 18 godina stariji prethodnik, HDZ-ovac Vladimir Bregović bio je gradonačelnik Vrbovca 14 godina. Slična je razlika i između starog i novog gradonačelnika Kastva. U gradonačelničkoj fotelji Ivicu Lukanovića (48) zamijenio je njegov 19 godina mlađi stranački kolega, mladi poduzetnik Matej Mostarac (29).

U Vinkovcima i Dubrovniku dva nova HDZ-ova gradonačelnika zamijenila su svoje starije prethodnike. Nakon što se HNS-ov 57-godišnji Andro Vlahušić nije mogao kandidirati za novi gradonačelnički mandat u Dubrovniku, situaciju je iskoristio HDZ s 22 godine mlađim Matom Frankovićem te pobijedio u drugom krugu izbora. U Vinkovcima je dosadašnjeg HDZ-ovog 55-godišnjeg gradonačelnika Mladena Karlića uspješno naslijedio stranački kolega, 18 godina mlađiIvan Bosančić.

Jedna od novopečenih ženskih pobjednica drugog kruga je HSS-ovka Ana-Marija Petin koja je s 41 godinom starosti pobijedila dosadašnjeg gradonačelnika Orahovice, HDZ-ovog 62-godišnjeg Josipa Nemeca. Promjena u Slavoniji dogodila se i u Đakovu, gdje je 51-godišnjeg HDSSB-ovog Zorana Vinkovića zamijenio mladi HDZ-ovac Marin Mandarić, rođen 1984. godine.

Treća značajna smjena generacija na gradonačelničkoj poziciji dogodila se u Križevcima gdje je  nezavisni kandidat Mario Rajn (31), smijenio 25 godina starijeg Branka Hrga

I dva IDS-ova nova gradonačelnika zamijenili su svoje 15 godina starije stranačke prethodnike. U Poreču je 37-godišnji Loris Peršurić zamijenio svog kolegu i dosadašnjeg gradonačelnika Edija Štifanića, a u Labinu 44-godišnji Valter Glavičić stupa na gradonačelničku funkciju umjesto Tulija Demetlike. U Rovinju također 43-godišnji Marko Paliaga mijenja svog deset godina starijeg prethodnika, Giovannija Sponzu.

Neznatne razlike

Uz značajan broj visokih razlika u starosti novih i starih gradonačelnika prisutni su i slučajevi neznatne ili nikakve razlike. Tako dok je u Karlovcu HDZ-ovac Damir Mandić zamijenio tek godinu starijeg, 45-godišnjeg Damira Jelića, u Garešnici 47-godišnji Josip Bilandžija i njegov prethodnik Velimir Žunac dijele godinu rođenja.

U Varaždinu je, kao jednu od iznimki ove liste, 51-godišnji nezavisni kandidat Ivan Čehok zamijenio šest godina mlađeg HNS-ovca Gorana Habuša. Čehok je zajedno s Jurom Plazonićem iz Vrlike, najstariji među novim gradonačelnicima, dok je najmlađi, već spomenuti Dalibor Bišćan (28). (L.U.)

U prošlom mandatu najstariji Vrkić, najmlađi Budimir

Najmlađi gradonačelnik u prošlom mandatu bio je Josip Budimir koji je na izvanrednim izborima u Kutjevu 2014. godine pobijedio sa tek 26 godina starosti. Mišel Jakšić postao je gradonačelnik Koprivnice sa 27 godina, a jedan od najmlađih je bio i Ante Pranić koji je izbore u Vrgorcu dobio s 29 godina. Među pet najmlađi su bili i Marko Vešligaj, koji je postao gradonačelnik Pregrade sa 31 godinom, te Josipa Rimac, bivša gradonačelnica Knina, koja je ovu funkciju osvojila s 33 godine.

Top pet gradonačelničkih seniora iz prošlog mandata su pak Ivan Vrkić, koji je gradonačelnik Osijeka postao sa 66 godina, Ivan Hanžek mandat je u Zaboku osvojio sa 65, Stjepan Kostelac iz Otočca (64 g), Juraj Srebračić iz Donje Stubice (63) te Antun Korušec, bivši gradonačelnik Bjelovara, koji je u zadnji mandat startao sa 62 godine.