U prvom krugu pobijedilo je sedam gradonačelnica, dvostruko više nego 2013., no u drugome tek njih šest, jedna manje nego u drugom krugu 2013. godine – Kristina Križanac, Kristina Ikić Baniček, Gordana Lipšinić, Nelka Tomić, Ana-Marija Petin i Marina Budimir, koja je i najpopularnija gradonačelnica drugog kruga izbora

Prvi krug ovogodišnjih lokalnih izbora donio je pobjedu čak sedam gradonačelnica, za razliku od 2013. godine kad ih je u prvom krugu bilo dvostruko manje. Takav porast ipak nije vidljiv i u drugom krugu izbora, u kojem je u nedjelju pobijedilo šest gradonačelnica, dok je 2013. godine pobjednica u drugom krugu bilo sedam. Tako će u naredne četiri godine žene vladati u 13 hrvatskih gradova, što jedoista neznatan porast s obzirom da je do ovih izbora 12 gradova na svom čelu imalo gradonačelnice.

Od šest gradonačelnica koje je plasirao drugi krug ovogodišnjih izbora, tri nastavljaju sjediti u svojim gradonačelničkim foteljama. Tako je Kristina Križanac s mjesta vršiteljice dužnosti gradonačelnika Sinja, sada službeno postala gradonačelnica, dok Kristina Ikić Baniček i Gordana Lipšinićnastavljaju svoje mandate u Sisku i Ozlju. Uz njih, nova gradonačelnička lica drugog kruga su Nelka TomićAna- Marija Petin te Marina Budimir koja je i najpopularnija gradonačelnica po glasovima u drugom krugu izbora.

Dvije liječnice najuspješnije u drugom krugu

Doktorica obiteljske medicine, Marina Budimir, kao nezavisna kandidatkinja u nedjelju je odnijela pobjedu u Gradu Iloku s 58, 65 posto glasačke potpore. Ona i Mladen Papak, iza kojeg stoje HDZ i HSLS, već su u prvom krugu stekli značajnu prednost nad dosadašnjim gradonačelnikom Iloka Zvonimirom Dragunom, nastavljajući tako borbu u drugom krugu gdje je Budimir pobijedila s približno 20 posto prednosti. Kao predstavnica Nezavisne liste Ilok, Budimir je u svojoj kampanji najavila razvoj gospodarstva, turizma i poljoprivrede te posebnu suradnju sa slovačkom nacionalnom manjinom.

Ginekologinja Nelka Tomić s 56,01 posto građanske potpore u Vodicama je pobijedila protukandidatkinju Sanju Radin Mačukat s 15 posto prednosti. HDZ u Vodicama nastavlja svoju vlast s Tomić koja je nasljednica Branke Juričev Martinčev, HDZ-ove dosadašnje gradonačelnice i jedne od tri pobjednice prvog kruga izbora 2013. godine.

‘Razlog mog aktivnijeg uključivanja u politiku kandidaturom za gradonačelnicu Vodica jest moja želja da radim za dobrobit cjelokupne društvene zajednice grada u kojem živim gotovo 30 godina.Moje zvanje i zanimanje ginekologinje verzirano je za pomaganje ljudima, to je i dosad bio moj način života. Procijenila sam da sam u toj svojoj dugogodišnjoj profesionalnoj karijeri došla do vrhunca te da je sazrelo vrijeme da svoje ogromno životno znanje, volju i silnu energiju usmjerim na širu društvenu zajednicu svoga grada’, napisala je nova gradonačelnica Vodica na FB-u, zahvaljujući građanima što su glasali za nju.

Ikić Baniček: Živim sa Sisčanima, znam kako dišu i šta misle

Jedina SDP-ova pobjednica drugog kruga je Kristina Ikić Baniček koja je s 55,80 posto glasačke potpore produžila svoj gradonačelnički mandat u Sisku. Gradonačelnica je postala 2013. godine pobijedivši također u drugom krugu izbora dotadašnjeg gradonačelnika Dinka Pintarića. Ove se godine borila protiv Franje Šabana koji je imao potporu HDZ-ove koalicije. Za razliku od 2013. godine kada u prvom krugu nije bila u prednosti, a u drugom je pobijedila za malu razliku, sada je u oba kruga bila znatno ispred Šabana, konačno ga i pobijedivši s 15 posto razlike. Kaže kako je pobjedu i očekivala zbog jačine i popularnosti svog programa kojem nitko od protivnika nije mogao konkurirati.

”Ja svakodnevno živim i radim sa Siščanima i znam kako dišu, što misle, a mnogi su se krivo procijenili i pomislili da imaju neku šansu, a nisu je imali niti će”, poručila je Ikić Baniček.

Smatra kako su građani Siska prepoznali njene uspjehe u protekle četiri godine posebice po ravnoteži prihoda i rashoda i smanjenu nezaposlenosti te projekata poput bazena, javne rasvjete, Holandske kuće i mnogih drugih. Uspjehe planira nastaviti nizati i u drugom gradonačelničkom mandatu s novim valom projekata i obnove grada.

‘Planovi su taksativno navedeni u sažetom obliku na mom letku koje je dobilo svako sisačko kućanstvo. CIK, Tehnološki park, nastavak i proširenje Sisačkog poduzetnika, javna LED rasvjeta u svakoj sisačkoj ulici, Komunalno pristanište…..novi vrtići na Brzaju i u Galdovu, nova knjižnica iza Gutschy kuće….. arheološki park Sv. Kvirina, otvaranje kluba urbane kulture u prizemlju KKV-a, završetak Ledene dvorane, obnova dvorane Silax, kao i nova sportska dvorana za razne ekipne sportove’, najavila je gradonačelnica.

Lipšinić: Nema ‘naših’ i ‘vaših’, radim za boljitak Ozlja

Dosadašnja HDZ-ova gradonačelnica Ozlja, Gordana Lipšinić nastavlja svoj mandat s pobijedivši u drugom krugu SDP-ovu Irenu Šimunić s 55,06 posto glasova. Lipšinić je 2013. godine bila jedna od tri žene koje su osvojile gradonačelnički mandat u prvom krugu izbora, pobijedivši s približnih 59 posto glasova.

Kaže kako u novom mandatu namjerava što više iskoristiti sredstva iz EU i nacionalnih fondova te smatra kako će imati maksimalnu potporu i građana i cijelog općinskog vijeća. ‘Jednostavno, toliko projekata je već pripremljeno, napravljeno ili u završnoj fazi da je glavni cilj povući maksimalna sredstva za njih – od infrastrukturnih projekata, preko gospodarskih, energetskih, obrazovnih, turističkih i kulturnih. To će donijeti boljitak Ozlju. Gradsko vijeće će biti stabilno i vjerujem da neću imati apsolutno nikakvih problema u dogovaranju i podupiranju jer radim na projektima za Ozalj, nikakvim “vašim” i “našim”. Dakle, nastavljam ono što sam zajedno s gradskom upravom radila i protekle četiri godine’, poručila je gradonačelnica.

Kao i Lipšinić i Tomić, Kristina Križanac je u Sinju također bila upoznata s gradonačelničkim obvezama do sada no, kao vršiteljica dužnosti. Nakon smrti Ivice Glavana 2015. godine, dužnosti preuzima Križanac, koja je do tada bila njegova zamjenica. Odlučivši nastaviti svoj gradonačelnički rad na ovim lokalnim izborima bila je kandidatkinja Grupe birača, a najveća protivnica joj je bila HDZ-ova Ivana Pavić koja je imala i manju prednost u prvom krugu izbora, stoga je Sinj bio jedan od gradova gdje bila prisutna doza izborne neizvjesnosti. No, Križanac je u nedjelju ipak odnijela pobjedu nad Pavić osvojivši 50, 73 posto građanske potpore.

HDZ izgubio Orahovicu

U Orahovici se desilo ono neočekivano nakon što je dosadašnji HDZ-ov gradonačelnik Josip Nemec u drugom krugu izgubio za svega 49 glasova. Ana- Marija Petin kao HSS-ova kandidatkinja osvojila je gradonačelnički mandat s 49,87 posto glasačke potpore iako je u prvom krugu zaostajala za Nemecom s 15 posto razlike. Petin je već iskusna političarka s radom u Hrvatskom saboru te mjestom potpredsjednice HSS-a.

Pobjednice 1. kruga

Prisjetimo se: u prvom krugu ovogodišnjih lokalnih izbora sedam gradonačelnica je osvojilo ili produžilo svoj mandat, što je dvostruko veći broj naspram prvog kruga izbora iz 2013. godine kada su bile tek tri. Pobjednice prvog kruga su; Anamarija Blažević, Tonka Ivčević, Ivana Marković, Dragica Ratković, Ana Kučić i Antonija Jozić. Sa 74,19 posto glasačke potpore najpopularnija gradonačelnica prvog i drugog kruga izbora je Jasenka Auguštan Pentek koja je u intervjuu za gradonačelnik.hr otkrila o svom radu, pobjedi i planovima za budućnost. (L.U.)