I ove godine nagrađujemo najbolje gradove na polju gospodarstva, obrazovanja i demografije i kvalitete života, a novost ovogodišnjeg izbora za Najbolji grad kojeg organiziramo u suradnji s Jutarnjim listom i agenciji Ipsos je kategorija Najveći napredak, u kojoj nagrađujemo gradove koji su u protekle tri godine napravili najveći iskorak i napredak na polju kvalitete života

Ovogodišnji, četvrti po redu izbor najboljih gradova u organizaciji Jutarnjeg lista, portala Gradonačelnik.hr i agencije Ipsos startao je utvrđivanjem liste gradova koji su ušli u najuži izbor za nagrade koje će biti dodijeljene 21.listopada ove godine u Novom Vinodolskom.

Trenutno su poznati gradovi kandidati za pobjednike u pet od ukupno sedam kategorija izbora najboljih gradova. Riječ je o kategorijama obrazovanje i mladi, gospodarstvo, kvaliteta života i najveći napredak. Priznanje gradu koji je, prema kriterijima organizatora, postigao najveći napredak u osiguranju kvalitete života svojih stanovnika  prvi puta se dodjeljuje.

– Nagrada za najveći napredak u kvaliteti života izračunata je tako da je uspoređen poredak u kategoriji kvaliteta života u 2020. u odnosu na poredak za istu tu kategoriju u sklopu prvog izbora najboljih hrvatskih gradova 2018., a neki od indikatora analiziranih u rangiranju gradova s najvećim ostvarenim napretkom za svoje stanovnike pokrivenost gradskih rashoda prihodima, proračunsko izdvajanje za porodiljne naknade i opremu za novorođenčad i indeks općeg kretanja stanovništva.

   Prvi gradovi kandidati za priznanje najbolji grad u ostvarenom napretku kvalitete života su Klanjec (Krapinsko-zagorska županija), Križevci, Metković, Sinj i Sisak. Oni su ostvarili najveće napretke u najmanje šest promatranih indikatora.

   Dok će u novoj kategoriji izbora najboljih gradova biti samo jedan pobjednik, u ostale tri spomenute kategorije i ove godine će biti proglašena po tri pobjednika, u konkurencijama velikog (više od 35 tisuća stanovnika), srednjeg (od deset tisuća do 35 tisuća stanovnika) i malog, odnosno grada koji nema više od deset tisuća stanovnika.

  U najuži izbor najboljih gradova u kategoriji obrazovanje i mladi uvršteno je 15 gradova koji imaju najbolje pokazatelje, odnosno najviše udjele u ukupnome indeksu šest promatranih kriterija. Kriteriji su, među ostalim, proračunsko izdvajanje za obrazovanje, mlade i socijalnu politiku, broj djece po odgajatelju u vrtiću i prosječna proračunska izdvajanja za stipendije i školarine.

Za svaki pokazatelj izračunat je indeks prema metodologiji koja je detaljno sa formulama objašnjena u Vladinoj Uredbi o indeksu razvijenosti. Prije rangiranja, sve varijable su standardizirane. Gradovi koji imaju indeks veći od 100 spadaju u iznadprosječne, dok gradovi koji imaju vrijednosti indeks manju od 100 spadaju u ispodprosječne.

Kad je u pitanju lista gradova u najužem izboru za najbolji grad u obrazovanju, među kandidatima su i lanjski pobjednici u ovoj kategoriji Šibenik, Labin i Cres,  koji je trijumfirao u konkurenciji malih gradova.

   Jedna od najprestižnijih kategorija izbora najboljih gradova svakako je gospodarstvo, čiji su pobjednici za 2020. Samobor, Sveta Nedelja i Hvar i ove godine u najužem izboru za nagradu. Neki od pokazatelja gradova  koji se rangiraju u ovoj kategorija izbora su broj obrtnika na 1000 stanovnika, prosječni izvorni prihodi gradova po stanovniku i zaduženost, a od značaja je i podatak je li uveden prirez  u gradu. U prilog ocjeni da je ekonomska jedna od kategorija u ovome izboru s najoštrijom konkurencijom ide podatak da su protukandidati Samoboru Pula, Varaždin, Koprivnica i Krapina koji se i po javnom pogovoru smatraju najdinamičnijim sredinama kad je u pitanju razvoj gospodarstva.

 Jednako oštra konkurencija u odnosu na ekonomsku kategoriju ovogodišnjeg izbora najboljih gradova vlada i u kvaliteti života. Lanjskom pobjedniku Čakovcu, primjerice, u konkurenciji velikih gradova protukandidati su Zagreb, Samobor, Velika Gorica i Varaždin. U kategoriji kvalitete života gradovi su, među ostalim, rangirani prema pokazateljima prosječni dohodak po stanovniku, prosječnome broju zaposlenih na 1000 stanovnika, proračunskim izdvajanima za kulturu i indeksu efikasnosti gradske uprave.

 Kad su, pak, u pitanju šampioni EU fondova, prošlogodišnji šampion Virovitica i ove je godine u finalu, baš kao i Rijeka i Zagreb, a po prvi put u finalu ove su godine i Beli Manastir i Petrinja.

Kao i prošle godine, i ove godine smo nagrade u kategorijama Smart i Eco city razdvojli u zaseban izbor i dodijelit ćemo ih na posebnom eventu.  (V.MARJANOVIĆ /JUTARNJI LIST, M.P.D.)

 

Prošlogodišnji pobjednici

Čak četiri grada – Sveta Nedelja, Labin, Cres i Krk, uspjela su u našem prošlogodišnjem izboru obraniti titulu najboljega, a najveći uspjeh ove lani je definitivno ostvario Grad Sveta Nedelja, jedini grad koji je triput zaredom uspio pobijediti konkurenciju i osvojiti naslov najboljeg grada za gospodarstvo u zemlji.

Najboljim gradovima za gospodarstvo u zemlji lani su tako proglašeni Hvar, Sveta Nedelja i Samobor. Cres i Labin uspjeli su u jakoj konkurenciji obraniti titulu najboljeg grada za obrazovanje i demografiju, a pobjedniku u konkurenciji velikih gradova 2018., Pazinu, titulu je lani preoteo Šibenik.

Drugu godinu zaredom Grad Krk uspio je obraniti titulu najboljeg malog grada za život, u kategoriji srednjih gradova pobjedu je lani odnio Rovinj, a među velikim gradovima – Čakovec, koji je preoteo titulu pobjedniku iz 2018., Zagrebu.

Šampionom EU fondova lani je proglašen Grad Virovitica koji je u finalu pobijedio dotadašnje pobjednike Križevce i Zadar, te Rijeku i Zagreb koji su se također u finalu borili za pobjedu.