Završen je projekt ‘Slavonski New Deal’ kojim je Grad Belišće, zajedno sa svojom Lokalnom razvojnom agencijom, tvrtkom Kombel i Općinom Bizovac pofukao osigurao niz besplatnih edukacija za svoje građane. Za projekt su povukli 728 tisuća iz EU fondova, te su korisnicima omogućili stjecanje kvalifikacije za stakleničko-plasteničku proizvodnju u području cvjećarstva, povrtlarstva i voćarstva, informatičko opismenjavanje i usavršavanje, edukacije za pisanje projekata za Program ruralnog razvoja, te upoznavanje s osnovama vođenja poslovnog subjekata.

„Velik broj ljudi u ovom kraju bavi se poljoprivredom, te smo ovaj projekt pripremili kako bismo iskoristili tu činjenicu i pokušali potaknuti novi val samozapošljavanja u toj djelatnosti, a posebno u segmentu dugotrajno nezaposlenih žena, koje su u sklopu projekta prošle čitav niz edukacija i danas će za to dobiti diplome. Te su im diplome svojevrsna nagrada, ali važnije je znanje i vještine koje su stekle kroz projekt, koje će u budućnosti moći iskoristiti kako bi bile konkurentnije na tržištu rada“, istaknula je na završnoj konferenciji projekta Ljerka Vučković, zamjenica gradonačelnika Grada Belišća.

Kako nam kažu u gradskoj upravi, u projektu je sudjelovalo 129 osoba u nepovoljnom položaju, uglavnom je riječ o nezaposlenim ženama.

Edukaciju pisanje projekta prošle su tako 33 osobe, od čega 24 žene, edukaciju za poduzetničko računovodstvo 24 osobe (20 žena), dok je edukativnu radionicu „Pravni oblici poduzetništva i radno zakonodavstvo“ prošlo 20 osoba (15 žena). Osposobljavanje za cvjećara/aranžera prošlo je 13 žena, a isto toliko iskoristilo ih je priliku i educiralo se za uzgoj voća, dok je edukaciju za uzgoj povrća prošlo 12 žena. ECDL edukaciju prošlo je 14 osoba, od čega 12 žena.

 „Želja nam je pružiti OPG-ovima potporu uz koju će oni moći ojačati svoju proizvodnju, steći uvjete za povećanje prihoda, te na taj način pridonijeti stvaranju okruženja koje će potaknuti ljude na ostanak u ovom području. Ovo je samo jedan od projekata kroz koji to nastojimo postići, a u suradnji s Gradom Belišćem aktivno radimo na otvaranju nove poduzetničke zone i poduzetničkog inkubatora“, kazao je na završnoj konferenciji projekta Mario Marolin, direktor Lokalne razvojne agencije Grada Belišća.

Kroz projekt Slavonski New deal projektni partneri su nabavili i postavili dva plastenika, sadnice, grmove, provedene su edukacije za cvjećare, aranžere, uzgajivače voća i povrća, provedeno je informatičko opismenjavanje kroz ECDL program, polaznici su upoznati s osnovama računovodstva, pisanjem poslovnog plana… Sve aktivnosti pridonijele su ostvarenju glavnog cilja projekta – stvaranje prilika za gospodarski rast i lokalni razvitak kroz stvaranje preduvjeta za otvaranje novih stabilnih proizvodnih subjekata u agraru. Projekt je započeo 26.3.2019., a završava 26.3.2020. (Grad Beliće, M.P.D.)