U protekle tri godine pokrenuli smo projekte vrijedne 50 milijuna kuna, od čega je 40 milijuna iz EU fondova

 Dinko Pirak jedan je od najdugovječnijih gradonačelnika u zemlji – na čelu Grada Čazme je preko 20 godina. Najveće promjene i transformaciju Grad Čazma doživljava upravo u ovom mandatu i to zahvaljujući projektu Čazma Natura kojim se ovaj mali gradić pretvara u novu atrakciju zelenog turizma. S gradonačelnikom Pirakom razgovarali smo o ovom, ali i svim drugim projektima koji se provode u gradu a čija je vrijednost preko 50 milijuna kuna.

G.Pirak, ulazimo u zadnju godinu Vašeg šestog mandata na čelu Čazme. Jeste li u ove tri godine ostvarili sve što ste planirali, kako ste zadovoljni svojim rezultatima?

-Prilično sam zadovoljan rezultatima koje smo ostvarili, a pogotovo uzmemo li u obzir situaciju u kojoj smo se zatekli, koju je uzrokovala pandemija. Ovakve okolnosti nitko nije mogao ni sanjati, a kamoli se za njih pripremiti, međutim, smatram da se za sada dobro nosimo sa svim izazovima koje ona donosi.

Koje biste projekte i mjere ostvarene u ove tri godine istaknuli kao najvažnije za Grad Čazmu i njegove građane?

-Svi u projekti podjednako važni jer su raznoliki i tiču se različitih djelatnosti i različitih slojeva društva. Primjerice, veliki projekt izgradnje i obnove dječjeg vrtića posebno je važan za naše najmlađe stanovnike, dok recimo Program Uključi se (Zaželi), pomaže starijim osobama, pogotovo samcima, koji su također osjetljiva društvena kategorija, ali na drugom dijelu društvenog spektra. Tako da ne bih ništa posebno izdvajao. Naravno da se projekt Čazma Natura ističe svojom veličinom i sveobuhvatnošću, međutim i drugi projekti su važni.

Kolika je ukupna vrijednost projekata koje ste pokrenuli i proveli u protekle tri godine?

-Ukupna vrijednost projekata koje smo pokrenuli u protekle tri godine je oko 50 milijuna kuna.

Gdje je napravljen najveći iskorak i napredak, što biste izdvojili kao svoj najveći uspjeh?

-Grad Čazma ima 36 naselja i preko 200 četvornih metara površine. Infrastrukturno je vrlo zahtjevan za održavanje, s obzirom na raširenost terena. S obzirom da sam se oduvijek zalagao za ravnomjeran razvoj naših naselja, svojim velikim uspjehom smatram izgradnju vodovoda i plinovoda u svim našim naseljima. Nju smo proveli u suradnji s našim komunalnim poduzećem i Hrvatskim vodama te je u to uloženo na desetke tisuća kuna. Temeljna infrastruktura, voda, plin, odvodnja, struja, cesta – to je ono osnovno što treba biti dostupno svima. Na nekim područjima još radimo, primjerice odvodnju, međutim, vjerujem da ćemo u budućem razdoblju i to riješiti. Također, izgradili smo nogostupe iako još postoji potreba u nekim našim naseljima zbog gustoće prometa i sigurnosti pješaka, pogotovo djece. Ponosan sam i što smo uredili okoliš i prometno riješili područje oko naše osnovne škole, što smo bili prvi i tada jedini grad u županiji koji je svojim osnovnoškolcima omogućio besplatne udžbenike, ponosan sam što smo u potpunosti obnovili i osuvremenili naš dječji vrtić za koji cijenu nismo mijenjali već više od desetljeća… Ponosan sam najviše na svoje sugrađane koji imaju razumijevanja za uvjete u kojima radimo i strpljenja jer, svjesni smo da ne možemo odmah imati sve, ali prepoznaje se naš trud, zbog čega mi je iznimno drago.

Projekt Čazma Natura naočigled mijenja vizuru grada i pozicionirat će Čazmu kao jednu od najvećih kontinentalnih turističkih atrakcija. U kojoj je fazi projekt i što točno od njega očekujete?

-Projekt je u punom zamahu, radi se na više lokacija. Arboretum kod osnovne škole je završen, nabavljena je vrijedna laboratorijsko-istraživačka i informatička oprema za učenike, završen je geopark Pleterac. Trenutačno se radi na uređenju Multifunkcionalnog centra, Medjama, ribolovnog centra. Biološki bazen bi se trebao početi graditi ove godine. U svakom slučaju, nagodinu će biti izgrađen.

Očekujem da taj projekt da Čazmi neki novi zamah, vjetar u leđa, očekujem da će privući turiste, ali i potaknuti naše ljude da se okrenu turističkoj gospodarskoj grani, kontinentalnom turizmu, te da na taj način osiguraju sredstva za život za sebe i svoje obitelji.

U zadnju godinu mandata ulazite u znaku krize zbog korone. Koliko Vam je ona poremetila planove i kako se odražava na funkcioniranje grada?

-Kriza je definitivno usporila neke projekte, pa utjecala i na provedbu Čazme Nature, ali za sada ništa što se ne može riješiti. Prihoda je nešto izostalo, međutim i dalje je u planu smanjenje prireza na 5% kao što smo najavljivali prije korona krize. Grad funkcionira normalno, uz određene mjere štednje.

Kojim mjerama pomažete građanima i poduzetnicima u krizi i koliko ste za njih osigurali u proračunu?

-Na tri mjeseca oslobodili smo poduzetnike koji nisu radili plaćanja komunalne naknade i zakupa javnih površina. Također, i korisnici dječjeg vrtića bili su oslobođeni plaćanja mjesečne naknade tri mjeseca.

Vratimo se na rezultate… Imate li podatke, koliko je u posljednje tri godine ostvareno novih investicija i, posljedično, otvoreno radnih mjesta u Čazmi?

-Prema podatcima Hrvatske gospodarske komore o gospodarskim kretanjima u BBŽ objavljenim u službenom biltenu „Mreža“, grad Čazma je po snazi gospodarstva odmah iza Bjelovara, odnosno drugi grad u županiji. Kada se gleda struktura investicija, najveći porast investicija u novu dugotrajnu imovinu bilježi grad Čazma. Ti podatci idu u prilog gospodarskog rasta grada Čazme u odnosu na druge gradove u županiji.

Očito je da svjedočimo dobroj investicijskoj klimi u našem gradu i iskorištavanju europskih fondova u stvaranju novih vrijednosti i širenju proizvodnje. Drago mi je da je kvaliteta proizvoda naših poduzetnika prepoznata i da imaju potrebu za širenjem.

Kojim mjerama Grad privlačite investitore i podupirete poduzetnike i koliko ste za to dosad izdvojili, odnosno koliko godišnje izdvajate?

-U Gradu Čazmi potičemo razvoj gospodarstva i privlačimo ulagače raznim mjerama kao što su oslobađanje od komunalne naknade prilikom gradnje gospodarskih i poljoprivrednih objekata te izgradnjom infrastrukture – naše svako naselje ima vodovodnu i plinsku mrežu, a mnogo ulažemo i u održavanje prometnica. I sami radimo na nekoliko velikih europskih projekata, posebno ističem 26 milijuna vrijedan projekt Čazma Natura, kojim ćemo promijeniti vizuru našega grada, učiniti ga modernijim, s više mogućnosti za razvoj na području turizma i drugih gospodarskih grana.

Planirate li u posljednjoj godini mandata neke promjene na tom planu?

-Kao što sam već napomenuo, smanjit ćemo prirez na 5%, za pola nego što je sada te ćemo, sukladno gospodarskim trendovima i zakonskih mogućnosti razmotriti i druge načine pomoći poduzetnicima.

Kako ste zadovoljni demografskom slikom grada i jeste li na tom planu uspjeli postići neke rezultate?

-U našem gradu nekako je konstanta 80-ak rođenih na godinu. Mi imamo jedinstvenu praksu posjećivanja naših beba što već prakticiramo desetak godina i našim građanima se to jako sviđa. Također, izdajemo mjesečni gradski bilten u kojemu objavljujemo fotografije novorođene djece i njihovih obitelji, naravno, uz prethodni pristanak, a to je također nešto što veseli naše sugrađane. Naravno, tu je i naknada za novorođenčad koju smo prošle godine povećali.

Koliko izdvajate za demografske mjere na godišnjoj razini i koje su najvažnije mjere?

-Oko 300.000 godišnje izdvajamo za kupnju školskih knjiga i pribora. Kao što sam već spomenuo, prije nego je država počela financirati nabavu osnovnoškolskih udžbenika, to smo činili mi, iz vlastitih sredstava. Osim toga, ulažemo i u infrastrukturu te smo obnovili školu u jednom našem prigradskom naselju te ćemo to uskoro učiniti u drugom. Primjerice, samo taj projekt vrijedan je preko 1 milijun kuna, a iz proračuna smo financirali oko 400.000. Uredili smo okoliš matične škole te ga prometno riješili kako bismo povećali sigurnost učenika, roditelja i nastavnika. Prenamijenili smo i preuredili već tri društvena doma u sportske dvorane, od kojih dva koriste školska djeca za nastavu tjelesnog odgoja. Sufinanciramo prijevoz učenika koji su izostavljeni državnom potporom, odnosno koji imaju 5 i manje kilometara do škole. Sufinanciramo prijevoz studenata i isplaćujemo jednokratne novčane pomoći te omogućavamo studentske kredite. Ranije spomenuta obnova dječjeg vrtića vrijedna je 6,5 milijuna kuna tako kad se sve zbroji, smatram da prilično ulažemo u demografske mjere na našem području.

Hoće li tu biti nekih novih mjera u posljednjoj godini mandata?

-Ukoliko će biti prostora, razmotrit ćemo povećanje određenih naknada, međutim smatram da su mnogo važniji dugoročni projekti koji utječu na generacije koje dolaze, kao što je obnova škola, uređenje prometnica te osiguravanje drugih uvjeta za život.

Kako ste zadovoljni korištenjem EU fondova, koliko ste dosad ugovorili/povukli i koji su, osim Čazma Nature, najvažniji projekti?

-Oko 40 milijuna su europski projekti. Već smo spomenuli Naturu, vrtić, onda je tu program Zaželi (Uključi se), obnova doma umirovljenika, obnova društvenih domova, gradnja vatrogasnog centra, besplatni WiFi, uređenje zgrade udruga…

Kakvi su planovi za ovu godinu kad su EU projekti u pitanju?

-Što se god bude nudilo, a na što ćemo se moći javiti, javit ćemo se.

I na kraju, koji su vam još ključni ciljevi i planovi do kraja mandata, što građani mogu očekivati u ovih godinu dana koliko je do izbora?

Nastavljamo dalje sa započetim projektima. Sljedeće godine završit ćemo Čazmu Naturu te izgraditi željno iščekivani biološki bazen. U tijeku je uređenje zgrade u koju ćemo smjestiti razne naše udruge. Među njima će biti udruge proizašle iz Domovinskog rata koje će dobiti primjereno mjesto za spomen-sobu te udruga Klub za djecu s teškoćama, za koju ćemo opremiti senzornu sobu, odnosno multisenzorni prostor namijenjen osobama s teškoćama senzorne integracije koji osigurava dodatnu senzornu stimulaciju.

Našim građanima želim zahvaliti na do sada iskazanoj podršci i strpljenju. I sam sam svjestan da se ponekad čini da neki projekti predugo traju, odnosno da bi se neke stvari mogle završiti brže. Moramo imati na umu da stvari ne idu uvijek baš glatko te da često nailazimo na razne administrativne prepreke. Naravno, važan faktor je i novac. Do sada smo bili prilično uspješni u povlačenju sredstava iz domaćih i europskih fondova. I sam bih volio da svi mogu odmah dobiti sve, međutim, znamo da je to nemoguće. Zato moramo biti strpljivi. Grad Čazma ima 36 naselja, a moja želja je da svi budu jednako zastupljeni i da u konačnici svi imaju iste uvjete za život. Ravnomjeran razvoj svih naših naselja uvijek je bila moja misao vodilja, a tako će biti i dalje. (Marija Pulić Drljača)