Paralelno s projektom potpune digitalizacije rada gradske uprave vrijednog gotovo pet milijuna kuna, u kojega su krenuli krajem prošle godine a trebao bi biti dovršen za godinu dana, Mato Franković i Grad Dubrovnik rade na nizu smart-city rješenja kojima olakšavaju život svojim građanima i potvrđuju status Dubrovnika kao jednog od predvodnika koncepta pametnog grada u zemlji.

Nakon brojača posjetitelja u gradskoj jezgri i uvođenja online vaučera za zaustavljanje vozila u zoni od posebnog prometnog režima, rješavanju problema prometnih gužvi u gradu značajno će pridonijeti novi smart-parking sustav kojega su lansirali ovo ljeto. Sustav je vrijedan 3,2 milijuna kuna, svojim obuhvatom i rješenjima je među najnaprednijim sustavima koji u ovom trenutku postoje u svijetu.

Naime, postavili su i u sustav povezali 1.909 parking senzora na području čitavog grada, pa građani preko aplikacije mogu pronaći slobodno parkirno mjesto, uz pomoć navigacije se do njega dovesti, a preko aplikacije se i plaća parking.  Za one koji ne koriste aplikaciju, postavljeni su javni displayevi koji prikazuju stanje slobodnih mjesta i nekoliko ulica ranije.

 

‘S obzirom na broj senzora kao i činjenicu da su postavljeni na području cijelog Dubrovnika, riječ je o jednom od najvećih integriranih rješenja pametnog parkinga realiziranom na Narrowband IoT (NB-IoT) mreži u čitavom svijetu te najvećem projektu iz segmenta pametnih gradova u Hrvatskoj i regiji.  Čak i u tehnološki naprednijim zemljama ne postoji ovako obuhvatan projekt pametnog parkinga koji bi bio realiziran na najmodernijoj NB-IoT mreži, i čija bi iskustva mogli slijediti, pa će, vjerujemo, mnogi slijediti naša’, ističu iz Grada.

Osim što će olakšati život vozačima, ovaj sustav omogućit će trenutačni uvid u stanje sa parkiranjem u čitavom gradu, što pak znači da će se moći učinkovitije upravljati gradskim prostorom i utjecati na aktivni promet i smanjenje gužvi.

‘Činjenica je da je Dubrovnik grad predvodnik jednog novog smart rješenja i vjerujem da smo ovim pokazali smjer u kojem će ići ne samo Dubrovnik nego i ostali gradovi u Hrvatskoj i još jednom smo dokazali da je prioritet i centralna figura ove gradske uprave i gradskih društava – građanin grada Dubrovnika’, ističe gradonačelnik Mato Franković.

Nakon ovog sustava, u gradskoj upravi planiraju novi iskorak u smanjivanju gužve u gradu ali i zaštiti okoliša – car sharing sustav, te uvođenje električnih automobila za autotaksi prijevoz.

Drugi projekt kojim se Grad Dubrovnik još jednom etablira kao prvi u Hrvatskoj jest sustav upravljanja prostornim podacima u formatu 3D i 2D portala. Riječ je o bazi podataka na kojoj se radilo punih 20 godina, a u kojoj su ortofoto snimke čitavog područja Grada Dubrovnika, uz nove mogućnosti pregleda i pretrage, 3D prikaze i modernizaciju.

‘Unaprijeđeni sustav olakšat će građanima dostupnost informacija i komunikaciju s gradskom upravom jer na jednom mjestu sadrži sve evidencije prostorno-planskih podataka, komunalne infrastrukture, imovine i cesta u izvrsnom 3D formatu. Jednim klikom na kartu područja građanima su dostupne informacije kada smo uredili cestu i kada će novo održavanje, kada smo rekonstruirali javnu rasvjetu područja i slično. Zbog toga je ovaj sustav izniman alat za građane, ali i službenike. Podatke poput površine parcele ili volumena zgrade se može dobiti s velikom točnošću i u ovom trenutku to je najbolji sustav u Republici Hrvatskoj’, kaže gradonačelnik.

Grad u tri dimenzije višenamjenski je alat jer služi za potrebe planiranja, upravljanja, ali jednako tako i za zaštitu prostora grada. Ovim alatom Grad Dubrovnik će moći bolje upravljati resursima grada u svim aspektima, od zaštite prostora i energetske učinkovitosti, pa do  mogućnost izrade solarnih potencijala.

Za potrebe modernizacije Geografskog informacijskog sustava (GIS) obavljeno je avionsko snimanje cijelog administrativnog područja Grada Dubrovnika te snimak bespilotnom letjelicom užeg urbanog područja Grada. Iz ovih snimaka izrađen je i još čitav niz drugih podataka koji će biti podloga za prostorno planiranje, uređenje prostora i praćenje promjena u prostoru.

Projekt je već prepoznat i na stručnoj razini pa je Grad Dubrovnik za njega dobio priznanje na tradicionalnoj konferenciji GDi Solutions Day održanoj 12. rujna 2019. u Zagrebu, kao najbolje rješenje za 3D urbano planiranje za pametni i održivi grad u kategoriji „GDi Smart Society 2019“. (M.P.D.)