Vrata Spačvanskog bazena, novi vrtić i Poduzentički inkubator tri su trenutačno najvažnija EU projekta u Gradu Otoku. Vrata Spačvanskog bazena su i na popisu strateških Vukovarsko-srijemske županije, novi vrtić će dobiti i jaslice, po prvi puta u Gradu, a najveća gospodarska snaga Grada je tvrtka Bjelin koja zapošljava preko 150 ljudi. Zanimljiva je mjera sufinanciranja plaća onima koje poduzetnik zaposli. Uslijed korone na plaćama i materijalnim davanjima ušteđeno je oko pola milijuna kuna i usmjereno u socijalu i druga potrebna područja. Osim poljoprivrede i šumarstva, kroz nove projekte Grad želi privući i više turista.  Inače, Otok je i među vodećim  gradovima po visini naknada za bebe i stipendija.

S gradonačelnikom Grada Otoka Josipom Šarićem razgovarali smo na Virovima, jednom od najljepših područja istočne Slavonije, gdje se proteže bogata hrastova šuma i gradi EU projekt Vrata Spačvanskog bazena.

Gospodine Šariću, opišite nam glavne specifičnosti Virova i projekta Vrata Spačvanskog bazena?

– Nalazimo se u srcu Spačvanske šume gdje se prostire 42.000 ha bogate hrastove šume, najkvalitetnijeg hrasta lužnjaka u Europi, zaštićenom kraju Virova tj. zaštićenog 100 ha šume lužnjaka, s najvišim hrastom u Europi koji se zove Kraljica, a u neposrednoj blizini je srednjovjekovnog nalazišta Virgrad.

Grad Otok je aplicirao projekt Vrata spačvanskog bazena na EU projekt prirodne baštine, dobili smo 25 milijuna kuna bespovratnih sredstava, a imat ćemo nov turistički proizvod koji će ponuditi mir i odmor gostima uz bogat sadržaj. Cijeli projekt je koncipiran tako da gosti mogu u multimedijalnoj dvorani doživjeti život u šumi – očima orla štekavca, jelena, šarana kroz podvodni svijet… i uz poučne šetnice, vožnju brodom, edukativne sadržaje, kvalitetnu gastronomsku ponudu, spa centar.. Ovako nešto nemamo u Županiji, pa je stoga to i jedan je od 10 turističkih strateških projekata Vukovarsko srijemske županije.

EU projekata u Gradu još ima..

– Ono što volimo istaknuti je povećanje proračuna kojeg smo sa 17 milijuna povećali lani na 74 milijuna kuna i time se svrstali u red najuspješnijih gradova i općina u RH, koji su povukli najviše EU sredstava. Završili smo Poduzetnički inkubator koji je već u funkciji, 50 posto prostora je popunjeno, a vrijednost projekta bila je oko 14 milijuna kuna. Završavamo gradnju novog vrtića vrijednosti 7,5 milijuna kuna, koji će imati i jaslice, a koje Grad do sada nije imao, te će imati i sportsku dvoranu… To su tri ključna projekta.

Proveli smo jedan projekt Zaželi, povukli 6,5 milijuna kuna, zaposlili 50 žena, ponovno zapošljavamo isti toliki broj žena, kroz drugu fazu projekta, što je bitno u vrijeme kada je svako radno mjesto važno. Tu je i najveći projekt aglomeracije vrijednosti 87 milijuna kuna. Imamo izgrađen pročistač otpadnih voda,  uz izgradnju 26 km mreže i 1400 besplatnih priključaka, praktički ćemo na proljeće imati gotovu priču oko aglomeracije i to će nas svrstati u red najbolje sređenih komunalnih sredina u RH.

Hoće li s otvaranjem vrtića biti i zadovoljeni kapaciteti za sve mališane?

– Da. Ono što nas raduje, da u anketi imamo oko 110 zainteresiranih mališana, koji će od jeseni koristiti novi vrtić.

Kakva je demografska slika Grada?

– Niti Otok nije na žalost prošao bez iseljavanja. Prema lanjskoj evidenciji iselilo nam je 442 osobe u razdoblju od pet godina, što je puno za našu malu sredinu. Jedan dio mladih obitelji počeli su se vraćati, a i signali su dobri, da je najljepše živjeti u Slavoniji, Otoku..

Zasigurno je bitno i ponuditi nešto onima koji žele ostati ili se vratiti – koje su to mjere uključujući i one za gospodarstvo?

– Pa ja bih rekao da je najsnažnija gospodarska mjera dobro plaćeno radno mjesto i tu mi zahvaljujemo našim poduzetnicima. Primjerice tvrtki Bjelin, tj. vlasniku Darku Pervanu koji je vlasnik tvornice za proizvodnju furnira i gdje je zaposleno oko 160 osoba s vrlo dobrim plaćama u drvnoj industriji. Najniža je 5.500 kuna, prosječna je oko 6.500 kuna. To je najveća demografska mjera. Kao Grad dajemo potpore za novorođene bebe, pa tako prva dobiva 5.000 kuna, druga 7.000, treća 10.000… to pomaže, ali najvažnije je za demografsku politiku imati dobro plaćeni posao.

Što se tiče ulaganja u obrazovanje, kako tu pomažete mladima?

– Grad pomaže kroz stipendije svim studentima u iznosu od 4.000 kuna, pomažemo u financiranju prijevoza srednjoškolaca, potičemo nabavu radnih bilježnica..

Ali pomažemo i umirovljenicima, skrbimo kroz projekt Zaželi za oko 300 starijih osoba, do kraja godine će to biti 450.. Sve dobne skupine su zastupljene i podjednako se brine o svima.

Veliko bogatstvo je i arheološko nalazište Virgrad?

– Virgrad je istražen 1972. godine. Sada smo ga renovirali i obnovili, napravili objekte da bude atraktivniji..

Korona kriza nije mimoišla ni Grad Otok. Kakve su procjene štete za gradski proračun i cijelo gospodarstvo?

– Zaražene nismo imali, zahvaljujući discipliniranosti naših sugrađana.. Puno je učinjeno. Lijepa je priča i o 50 mladih volontera koji su brinuli o starijim osobama, zahvalni smo im, kao i svima koji su pomogli…

Punjenje našeg proračuna je zbog korone 30 posto manje nego u istom razdoblju lani. Odmah smo reagirali mjerama kako bi stabilizirali situaciju. Poduzetnici su oslobođeni plaćanja komunalne naknade i drugih davanja, kako bi im olakšali poslovanje, smanjili smo na moj prijedlog moju plaću za 20 posto, zamjenika i drugih djelatnika 10 posto.. uštedjeli smo oko 500.000 kuna i preusmjerili ih u socijalu  i druge potrebe.

Kojim mjerama još pomažete poduzetnicima?

– Lani smo uložili oko milijun kuna u potpore poduzetnicima. Jedna od najvažnijih mjera je sufinanciranje plaća zaposlenika koje poduzetnik zaposli.

Koliko je poljoprivreda bitna?

– Mi smo šumarsko-poljoprivredni kraj. Na području Grada je 3.500 ha kvalitetnog poljoprivrednog zemljišta, imamo PIK Vinkovci, PZ Otok.. i niz uspješnih OPG-ova..

Ima li najava dolaska još nekih poduzetnika u Poduzetničku zonu?

– Da, ona je veličine 60ha. Ovoga trenutka ima mogućnost širenja na 90ha, najveća je u Županiji, pretpostavljam i jedna od najvećih u Slavoniji. Bjelin je najveći investitor koji će proširiti kapacitete, u pripremi je 50 novih radnih mjesta. Mi i lobiramo za njih u Hrvatskim šumama u smislu dobivanja veće količine sirovine.

Kako bi ocijenili treću godinu ovoga mandata, iako je vaš mandat u Gradu, a bivšoj Općini, i dulji, preko 20 godina..?

– Moj prvi mandat je počeo davne 1993. godine, u ratno vrijeme, kod nas su ratne operacije završile godinu dana nakon Oluje, područje Podunavlja reintegrirano je godinu poslije. Do danas sugrađani bi trebali reći koliko se je Otok promijenio. Od zapuštene i od rata stradale sredine narasli smo u urbanu i modernu sredinu s novim EU projektima koji su iznimno važni.

Planovi?

– Imamo dobru ekipu, u Gradu i Razvojnoj agenciji, pripremamo nove projekte, fokusirani smo na kulturnu baštinu i turizam. Uvjereni smo da ovaj projekt je nova priča u Vukovarsko srijemskoj županiji. Bit će i gospodarski bitno, motivirati ljude da se bave poljoprivredom i turizmom.., a i svi gosti koji ne žele na Jadran na sunce, da dođu ovdje, u mir i tišinu. (Lidija Kiseljak)