Grad Labin objavio je ‘proračun u malom’, a najvažnije projekte i mjere predstavio je gradonačelnik Valter Glavičić.

‘U ovom proračunu za 2020. godinu naš zajednički novac pokušali smo usmjeriti gdje je najpotrebnije, imajući na umu samo jedno: želimo povećati kvalitetu života u Labinu. Jedino je kvalitetan život održiv i jedino tako se možemo suprotstaviti iseljavanju. Spomenut ću vam nekoliko najbitnijih projekta koje sadrži ovaj proračun, a posebno me veseli prvi na mom popisu — Dom za starije. Dom za starije je konačno krenuo u operativnu fazu. Po završetku natječaja za izvođača, kreće gradnja. Po planu, gradnja treba početi u travnju i radovi će trajati 18 mjeseci. Ukupno ćemo uložiti 34 milijuna kuna, dio iznosa ćemo pokriti kroz ovaj proračun, a dio će biti u proračunu dogodine. Imat ćemo moderan i ugodan dom za starije, ukupnog kapaciteta 50 stalnih i 20 dnevnih korisnika. Iako je takav dom standard življenja u razvijenim krajevima, Labin ga dosad nije imao iz niza razloga. To se sad mijenja, želimo osigurati kvalitetan život za naše seniore, ali i za njihovu djecu koja više neće morati brinuti o tomu jesu li roditelji na sigurnom dok su oni na poslu.

Ove godine širimo i standard zdravstvene usluge. Usuglasili smo se i uvodimo dnevni T2 tim medicinske skrbi tijekom ljetnih mjeseci, kako bi tijekom dana bila dostupna dva tima medicinske pomoći za naše građane, ali i za turiste. Dosad smo imali tim T1 po danu, koji plaća država, a T2 tim samo po noći, koji plaćamo sami našim novcem. Pokazalo se kako samo jedan tim tijekom dana često nije dovoljan i stoga smo odlučili građanima omogućiti bolju i dostupniju uslugu medicinske skrbi. Nadalje, ove godine krećemo u ispunjenje još jednog predizbornog obećanja, a to je projektiranje dječjeg vrtića na Vinežu. Uvjeren samo kako ćemo ga sljedeće godine graditi. Obećali smo i obnovu našeg šohta. Vjerujem kako mnogi s nestrpljenjem čekaju 2. ožujka i proslavu Dana Labinske republike, jer tada se i službeno predstavlja obnovljeni šoht. Kroz projekt Mine tour sanirali smo šoht novcem iz EU fondova, čime dokazujemo kako znamo zaštiti našu vrijednu rudarsku baštinu, a u budućnosti je staviti i u funkciju održivog turizma. Vjerujem kako ćemo u isto vrijeme otvarati i naše Malo kazalište, naš kulturni dragulj za kojeg je osiguran novac
u proračunu, ali i kroz donacije tvrtki iz Poslovne zone Vinež te donacije Talijanske unije. Ulaganja u kulturu ove godine ćemo realizirati i kroz opremanje interpretacijske sobe u Muzeju Grada Labina. Naime, naša rudarska priča bit će ispričana na moderan i zanimljiv način u okviru EU projekta Inspiracija, a posjet muzeju zasigurno daleko atraktivniji. Na kraju spomenut ću nešto što svi gledamo svaki dan — ceste. Svjesni smo kako ih stalno moramo održavati, jer nije samo sigurnost prometa u pitanju, bitna je i kvaliteta putovanja. Tako ćemo ove godine sa Županijskom upravom za ceste uložiti više od četiri milijuna kuna za obnovu prometnice u naselju Kapelica, a kroz naselje Starci ćemo također obnoviti cestu D66, uz pomoć Hrvatskih cesta. To će stajati oko šest milijuna kuna. U našoj Poslovnoj zoni Vinež pak izgradit ćemo prometnicu uz koju će stajati dvije nove tvornice.’ – najavio je gradonačelnik Labina.

Kako je vidljivo iz dokumenta, za potpore i subvencije gospodarstvu predviđen je iznos od 380.000 kuna, za socijalnu skrb tri milijuna kuna, subvencije predškolskog odgoja 520.000 kuna, ili 0,99 posto proračuna, za potpore u obrazovanju 1,1 milijun ili 2,14 posto proračuna, za Dom za starije osiguran je iznos od 15 milijuna kuna, za Poslovnu zonu Vinež 3,7 milijuna, pripreme za gradnju novog vrtića u Vinežu 250.000 kuna….

Od EU projekata u ovoj godini, za koja su odobrena sredstva, izdvajaju ‘Karijerno usmjeravanje nezaposlenih mladih i osnovnoškolaca s područja Labinštine’. Kako je objašnjeno, projektom se povezuju svi čimbenici karijernog savjetovanja u lokalnoj zajednici s naglaskom na jačanje kapaciteta nezaposlenih mladih i učenika za aktiviranje na tržištu rada s pomoću boljeg upoznavanja vlastitih sposobnosti putem karijernog usmjeravanja za obje skupine i usavršavanja kompetencija za zapošljavanje i samozapošljavanje nezaposlenih mladih. Nadalje, projekt  RECOLOR ima za cilj povećati turistički potencijal urbanih i prirodnih krajobraza u Hrvatskoj i Italiji, koji često nisu u potpunosti iskorišteni te još nisu obuhvaćeni tradicionalnim turističkim krugovima.  Svrha projekta Društveno kulturni centar Lamparna je izraditi sudionički model upravljanja i testirati razne polivalentne društveno-kulturne aktivnosti – programe Društveno kulturnog centra Lamparna u Labinu.  Projekt MINE TOUR bavi se izazovom neiskorištenog turističkog potencijala rudarske baštine na rubnim dijelovima programskog područja (PP), i to prirodnog spomenika rudnika Sitarjevec u Litiji te kulturnog spomenika Šoht u Labinu koji su u lošem stanju, a nedostaje i prekogranična promidžba, suradnja među akterima na nacionalnoj i prekograničnoj razini. (L.K.)