U vremenu karantene u kojem su, zbog epidemije korone zatvoreni vrtići, svoj online program pokrenuo je i Dječji vrtić Cvrčak iz Virovitice. Odgojiteljice su prepoznale važnost kontinuirane komunikacije s djecom i njihovim roditeljima, te je na inicijativu ravnateljice Sandre Moslavac pokrenut  rad  u “virtualnoj sobi dnevnog boravka”.

‘Formirane su komunikacijske viber grupe odgojnih skupina, te se uz pomoć suvremene tehnologije ostvaruje svakodnevna komunikacija. Rad je zamišljen tako da u grupi sudjeluju svi roditelji djece jedne odgojno-obrazovne skupine koji se žele priključiti grupi i za to odgojiteljicama daju svoju pisanu suglasnost, i to uz prethodni dogovor i definiranje određenih pravila grupe’, kaže nam ravnateljica.

Komunikacija unutar grupe odvija se tako da svi sudionici vide sve objave; djeca mogu vidjeti jedni druge u svakodnevnim aktivnostima (fotografije, snimke, izjave djece); razmjenjuju se ideje kako provoditi zajedničko vrijeme; odgojiteljice ponekad u grupi daju zadatak koji potom djeca realiziraju, a roditelji poslikaju i fotografije ili snimke šalju na grupu.

http://

Članke o tome što koja skupina radi, može se pratiti na web stranici Vrtića (www.cvrcakvt.hr). Osim međusobne komunikacije cilj ovakvoga rada je dati konkretnu ideju i motivirati roditelje da što kvalitetnije provode vrijeme sa svojom djecom. Iz dječjih izjava vidjeli smo kako djeci nedostaju prijatelji i vrtić, te je ovo jedna mogućnost da se vide i komuniciraju na daljinu, kaže nam ravnateljica.

Tako su skupine obilježile Međunarodni dan dječje knjige (2.4.), te su djeca u „virtualnoj SDB“ mogla slušati jedni druge kako čitaju ili prepričavaju neku priču. Roditelji su imali priliku razmijeniti knjige/priče u pdf-u, te ih kasnije čitati uz pomoć suvremene tehnologije.

Jedna skupina je dobila zadatak pokazati kako provode svoje slobodno vrijeme, u igri ili radnim aktivnostima. Zadatak je bio i  uključiti se u aktivnost „Duga“, te su i na tu temu nastali mnogobrojni radovi i snimke. Vrtić je svi roditeljima na svojoj web stranici pripremio niz ideja za nadolazeći blagdan Uskrs: kako izraditi dekoracije; kako zajednički napraviti kolač ili keksiće; koje igre roditelj može pripremiti za dijete. U pripremi su pokusi; izrada stripa ili slikopriče; male dramatizacije i scenske improvizacije. Povodom nadolazećeg  Dana planete Zemlje (22.4.) jedna skupina dobila  zadatak posaditi biljku ili posijati lukovicu ili sjeme neke biljke ili cvijeta, te brinuti o sadnici.

http://

Na web stranici Vrtića mogu se pratiti i naći korisni savjeti stručnog tima: zdravstvene voditeljice, logopedinje i pedagoginje. Teme: Važnost igre u životu djeteta, Poticanje govorno-jezičnog razvoja kroz svakodnevne aktivnosti, Zajedničke aktivnosti djece i odraslih – u zatvorenom prostoru, Domaće edukativne aplikacije za djecu predškolske dobi.

‘Dječji vrtić Cvrčak Virovitica svojim djelovanjem pokazao se i pokazuje se kao aktivan dio zajednice u kojoj živi i radi. Uz veliku podršku i pomoć osnivača i Gradonačelnika realiziraju se rad i u ovo vrijeme krize, u uvjetima koji su mogući. Partnerski odnos roditelja i Vrtića ostvaruje se suradnjom, dvosmjernom komunikacijom, te kroz druge različite oblike suradnje koje svi zaposlenici Vrtića njeguju u odnosu na roditelje i roditelji prema Vrtiću. Suvremeni vrtić treba biti mjesto ugodnog življenja djece, roditelja i svih zaposlenika!’, poručuje ravnateljica. (M.P.D.)