Grad Kutina nastoji svojim sugrađanima ponuditi sadržaje i mogućnosti kako bi se osjećali što bolje u svojem gradu, razvijali se i uz to doprinosili zajednici. No, nije svima jednostavno pristupiti određenim ustanovama ili popratiti razne manifestacije. Radi toga, Grad Kutina radi na olakšavanju pristupa zgradama javnih ustanova osobama s invaliditetom.

Podsjetimo, Grad Kutina se u suradnji sa RA Mrav se prijavio na Javni poziv Ministarstva branitelja na natječaj iz područja realizacije projekta pristupačnosti za osobe s invaliditetom na građevinskim objektima javne namjene. Tako se u 2019. godini uspješno ugradilo dizalo u zgradi Pučkog otvorenog učilišta za koje je i Ministarstvo branitelja osiguralo sufinanciranje u iznosu od 100 tisuća kuna.

Na zgradi Gradske uprave, nakon dovršetka radova u sklopu energetske obnove bit će ugrađen i lift kako bi se osobama s invaliditetom se olakšao ulazak u zgradu, te će njime moći doći na obje etaže zgrade, što prije nije bio slučaj.

„Ovo je bitan iskorak za osiguravanje kvalitetnijih uvjeta osobama s invaliditetom, kao Grad nastojimo što vlastitim sredstvima, što državnim sredstvima učiniti čim više za omogućavanje pristupa našim ustanova osobama s invaliditetom. “ ističe gradonačelnik Zlatko Babić.

Do sada su izgrađena dva lifta i tri podizne rampe u osnovnim školama a u pripremi je i treći  lift. Troškovi izgradnje lift u POU iznosio je ukupno 280.000,00 kn, a na zgradi Gradske uprave ukupna vrijednost projekta je 475.000,00 kn. Vrijednost lifta na Vatrogasnom domu u Kutini koji je u planu izgradnje za ovu godinu procijenjena je na 560.000,00 kn. Kada se ugradi lift na Vatrogasnom domu, osobama s invaliditetom će biti olakšan pristup uredima državne uprave i te Domu hrvatskih branitelja.

„Posebna vrijednost ovakvih projekata je u činjenici da se u Gradu Kutini  intenzivno prilagođavaju objekti javne namjene osobama s invaliditetom te se time doprinosi značajnom podizanju kvalitete života invalidnim osobama i njihovoj većoj samostalnosti. Liftovi se ugrađuju na zgrade gradskih ustanova, bilo da se radi o olakšavanju pristupa uredima Grada Kutine ili kulturnim sadržajima koji se nude u gradu“ rekao je gradonačelnik Babić. (M.P.D.)