Gradonačelnici četiriju glavnih gradova srednje Europe – Budimpešte, Varšave, Praga i Bratislave potpisali su „Pakt slobodnih gradova” kojim se, simbolički i praktično, suprotstavljaju vladajućim populistima u svojim zemljama.

Savez četvorice gradonačelnika svojevrsni je oporbeni pandan Višegradskoj skupini, koju su utemeljile vlade Mađarske, Poljske, Slovačke i Češke. Potpisnici „Pakta slobodnih gradova”, Gergely Karacsony (Budimpešta), Rafal Trzaskowski (Varšava), Zdenek Hrib (Prag) i Matuš Vallo (Bratislava), iz oporbenih su političkih opcija u svojim zemljama.

Četiri glavna grada žele tješnje surađivati u nekim od ključnih politika i zajedničkih izazova, poput borbe protiv klimatskih promjena i privlačenja novca iz fondova EU-a.

„Iako dolazimo iz različitih političkih backgrounda, suočavamo se sa sličnim izazovima, izazovima modernih gradova”, komentirao je u pisanim odgovorima za Telegram gradonačelnik Varšave Rafal Trzaskowski.

Neki od tih izazova su starenje populacije, rast cijena nekretnina, digitalizacija gradova ili, primjerice, borba protiv klimatskih promjena. „Klimatske promjene jedan su od važnijih izazova. Mi smo stoga obećali da ćemo u Pragu posaditi milijun novih stabala u osam godina, dakle u dva mandata”, pojašnjava u razgovoru za Telegram gradonačelnik glavnog grada Češke Zdenek Hrib koji je na čelu Praga godinu dana.

O zajedničkim izazovima govori i Matuš Vallo, gradonačelnik Bratislave, koji je tu dužnost također preuzeo prošle godine. „Budimpešta, Varšava, Prag i Bratislava suočavaju se s mnogim zajedničkim izazovima. Mi gradonačelnici dogovorili smo se da potpišemo Pakt jer je potrebno da promjene budu sastavni dio domaće politike”, komentirao je u pisanoj izjavi za Telegram Vallo. Gradovi bi, smatra, trebali imati veće ovlasti kako bi mogli ispuniti svoje obveze i osigurati kvalitetne usluge i inovacije građanima.

„Razumijem da će Europska unija i dalje podupirati siromašnija, ruralna područja kako bi im pomogla u razvoju. Ali, gradovi su motori nacionalnih ekonomija, oni su mjesta gdje se događaju inovacije i istraživanja, i zato ih treba podržati da ne izgube konkurentnost u globaliziranom svijetu”, objašnjava gradonačelnik Praga.

Gradonačelnik Varšave podsjeća da su sva četvorica potpisnika Pakta izabrana relativno nedavno te da su u kampanjama nastupali “kao progresivni kandidati”. To su, kaže, samo neki od razloga koji su ih spojili, ali su, napominje, spremni surađivati “sa svim gradovima koji dijele europske i demokratske vrijednosti i koji, za razliku od populističkih vlada, ne skrivaju glavu u pijesku”.

“Želimo djelovati i rješavati probleme, želimo poboljšati kvalitetu života stanovnika naših gradova. To bi trebao biti cilj politike”, poručuje Trzaskowski.

„Kao što smo napisali u izjavi, dijelimo iste vrijednosti, poput demokracije, slobode, vladavine prava, otvorenosti, tolerantnosti”, ističe, pak, Hrib koji smatra da se rješavanjem konkretnih problema građana može spriječiti rast populizma. „Jer, ako ne budemo u stanju nositi se s problemima, postoji rizik da će se pojaviti populisti koji će nuditi nekakva jednostavna, ali definitivno pogrešna rješenja na složene izazove današnjice”.

Je li Pakt onda kritika na račun populističkih vlada u srednjoj Europi? „Želimo spriječiti rast populizma u našim gradovima, ali na pozitivan način. Želimo rješavati probleme s kojima se naši građani svakodnevno susreću pa da onda ne bude potrebe za populističkim jednostavnim, a krivim rješenjima”, odgovara gradonačelnik Praga. (Telegram.hr)