Projekt „Četiri palme“ – trenutno zapušteni objekt u Šimićevoj ulici koji će se preobraziti u dom za mlade bez odgovarajuće roditeljske skrbi te dom za roditelje čija se djeca liječe na splitskom KBC-u – u završnoj je fazi dodjele bespovratnih sredstava, a 19. svibnja objavljen je otvoreni postupak javne nabave za izvođenje radova na rekonstrukciji samog objekta.

Grad Split je zaprimio odluku Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije (SAFU) da je projekt rekonstrukcije objekta „Četiri palme“ prošao fazu administrativne provjere što znači da je uspješno došao do zadnje faze provjere projektnog prijedloga. Projekt je sukladno procedurama dodjele bespovratnih EU sredstava, sada službeno upućen i na posljednju fazu, odnosno ocjenu kvalitete koja je u nadležnosti ITU provedbenog tijela Split.

Ukupni prihvatljivi troškovi projekta iznose 9.998.704,00 HRK, dok je iznos bespovratnih sredstava 4.464.010,86 HRK, odnosno 44,6%.

Raspisivanje javne nabave za izvođenje radova rekonstrukcije objekta u Šimićevoj ulici je prvi korak realizacije projektnih aktivnosti, a plan je „Četiri palme“ pretvoriti u građevinu stambene namjene koja će imati 8 stambenih jedinica: šest garsonijera i jedan trosobni stan koji će biti namijenjeni bivšim štićenicima Dječjeg doma Maestral Split, odnosno mladima nakon navršene 21. godine koji napuštaju sustav institucionalne skrbi i na taj način ostaju bez osiguranog smještaja te jedan deveterosobni stan s osam dvokrevetnih soba za roditelje/skrbnike teško oboljele djece bez prebivališta u gradu Splitu, a čija se djeca liječe ili su na rehabilitaciji u KBC-u Split.

Realizacijom ovog projekta u 2021. godini Grad Split će iskoračiti ponudom novih socijalnih skupina namijenjenih ranjivim skupinama. (Grad Split)