Tvrtka Apsolon razvija novu interaktivnu platformu za praćenje ključnih pokazatelja uspješnosti gradova (KPI), koja će omogućavati mjerenje i praćenje pokazatelja u stvarnom vremenu u sklopu razvoja Centra kompetencija za pametne gradove. Neki od ciljeva su informiranje uprave i javnosti, benchmarking, praćenje strateških ciljeva te investicijsko planiranje i procjena učinka.

Iz Apsolona stoga pozivaju gradove koji se žele pozicionirati na digitalnoj ljestvici i pratiti svoj razvoj  ili samo dati sugestije kako ljestvicu prilagoditi svim profilima gradova u RH,  da ispune anketu za sudjelovanje u istraživanju (LINK) “Identifikacija ključnih funkcionalnosti i pokazatelja KPI evaluatora” kao dio projekta Centra kompetencija za pametne gradove, nakon čega će ih osobno kontaktirati za daljnje uključivanje.

Inače, Centar kompetencija (CEKOM) za pametne gradove složen je projekt na kojem tvrtka Smart RI kao nositelj surađuje s 20 partnera, među kojima je i konzultantska tvrtka Apsolon. Ukupna vrijednost projekta je 149.631.384,15 kn.
Strateški ciljevi Centra kompetencija za pametne gradove su: razvoj novih znanja, iniciranje i podržavanje dugoročne istraživačke suradnje između znanosti i industrije u najkompleksnijim istraživanjima,
unaprjeđenje i povezivanje postojeće istraživačke infrastrukture industrije i sveučilišta, uspostava kolaboracijske M2M platforme i integriranje u međunarodne projekte .
U okviru CEKOM-a osmišljeno je 6 glavnih razvojnih projekata kroz koje će se, tijekom 3 godine trajanja projekta, realizirati 36 inovativnih rješenja za proizvode ili tehnologije koje bi trebale olakšati svakodnevni život u našim gradovima. Jedan od njih je Smart City – Energy&Environment koji podrazumijeva što učinkovitije i odgovornije korištenje gradske infrastrukture i prirodnih resursa. Projektom će se razviti nekoliko pametnih rješenja, a anketom se ispituju stavovi u vezi rješenja tvrtke Apsolon – “KPI evaluatora”, pametnog rješenja za praćenje ključnih i relevantnih pokazatelja na području
energetske učinkovitosti i održivog okoliša, ali i ostalih aspekata upravljanja gradom kroz inovativnu i interaktivnu prezentacijsku platformu. (M.P.D.)