S obzirom na mnoštvo različitih i zanimljivih aplikacija i projekata koji su već zaživjeli ili se tek pripremaju u ovim gradovima, odlučili smo ih prikazati kroz serijal od pet tekstova, u ‘Tjednu pametnih gradova na Gradonačelnik.hr-u’.

Projekt pametnih gradova postaje sve vidljiviji i značajniji prilikom rasprave o razvoju gradova – tako su inovativan i učinkovit pristup upravljanja gradom, što bi značilo njegovim resursima i javnim uslugama, te razna digitalna rješenja kojima je cilj građane približiti samom upravljanju u fokusu onih koji svoje gradove žele nazivati „pametnima“.

Naime, prema istraživanju Zavoda za gradski promet Fakulteta prometnih znanosti, od 128 gradova u Hrvatskoj njih 40 razvija i primjenjuje neka od pametnih rješenja koja utječu na poboljšanje kvalitete života i standarda građana, pa smo, iz tog razloga, odlučili napraviti pregled gradova koji su se najviše istaknuli svojim pametnim rješenjima, te usmjerili svoj razvoj u „pametnom“ smjeru. S obzirom na mnoštvo različitih i zanimljivih aplikacija i projekata koji su već zaživjeli ili se tek pripremaju u ovim gradovima, odlučili smo ih prikazati kroz serijal od pet tekstova, u ‘Tjednu pametnih gradova’ na Gradonačelnik.hr-u. U prošla tri teksta smo obradili pametna rješenja i strategije Pule, Dubrovnika i Kastva, Knina, Jastrebarskog i Koprivnice,  Splita, Velike Gorice, Karlovca i Rijeke, a u ovome se bavimo smart rješenjima iz Bjelovara, Siska, Samobora i Virovitice.

Stoga, pratite nas i otkrijte koja su sve pametna rješenja već zaživjela, a koja su u pripremi, te kako ona utječu na kvalitetu života građana u pametnim gradovima.

Bjelovar: Prvi potpuno digitalizirani grad u Hrvatskoj

Od kako mu je na čelu Dario Hrebak, Grad Bjelovar postao je predvodnik novih trendova i dobrih praksi koje će, za očekivati je, uskoro početi kopirati i ostali gradovi. Hrebak je tako prvi ukinuo poreze i komunalnu naknadu, a nedavno je predstavio projekt kojim će postati prvi potpuno digitalizirani grad u Hrvatskoj – Bjelovar.

Naime, radio se o projektu e-Bjelovar, teškom oko milijun kuna, kojim će se stotinjak poslovnih procesa odvijati na digitalni način što će rezultirati uštedama u poslovanju, a donijet će i transparentnost gradskih procesa u trošenju novca, brže procese unutar Gradske uprave te brže rješavanje poslova s građanima. Očekuje se da će se digitalizacijom upravo učinkovitost u radu službenika povećati za 30% , a osim toga, smanjit će se i troškovi.

„Možemo reći da će se u Bjelovaru doista izgubiti papir. Građani će sve poslove vezane uz Grad Bjelovar obaviti ˈiz foteljeˈ. Duga administracija, bezbroj papira i čekanja s vremenom odlazi u zaborav. Milijun komada papira godišnje i ostalu uredsku opremu zamijenit će skeneri, digitalni potpisi i jaki softverski programi koji će Gradsku upravu približiti građanima te omogućiti konkretan uvid u učinkovitost zaposlenika Grada. Poruka je to i investitorima da se u našem gradu stvara okruženje rasta i napretka. Ne možemo stvarati dinamično gospodarstvo 21. stoljeća s birokratskim modelom iz prošloga stoljeća“, jasno je objasnio gradonačelnik Bjelovara Dario Hrebak te nastavio:

„Digitalizacija Gradske uprave provodit će se u tri faze i cijeli će projekt u potpunosti zaživjeti u 2019. godini. Nakon što se digitalizira Gradska uprava, na red dolaze gradske ustanove. Jedinstveni IT sustav povezat će Grad Bjelovar i ustanove, što će ostvariti uštede u održavanju te bolji nadzor nad poslovanjem gradskih ustanova. Optimizacija će se ostvariti i putem eJavna nabava kod nabave roba i usluga. Također, iČelnik je aplikacija na pametnom telefonu koja će omogućiti čelnicima grada uvid u podatke i izvješća o stanju proračuna, prihodima i rashodima. GeoKOMIS dat će uvid kolika je točno kvadratura nekretnine u kojoj netko živi radi plaćanja komunalne naknade. Bit će tu još i e-Arhivae-Uredsko poslovanjeCloud Storage te još mnogi drugi digitalni procesi. Možda će za građane najzanimljivija aplikacija biti e-Uslugepoput usluge eGrad koja pruža mogućnost online uvida u stanje predanih predmeta“.

Uskoro se u Bjelovaru otvara za javnost još jedno „pametno rješenje“. Naime, uz postavljanje daljinskog videonadzora i upravljanja rasvjetom iz portirnice Gradske uprave, Bjelovarčanima će biti jednostavno koristiti poznato rukometno igralište na kojem je nekada igrala i zlatna generacija bjelovarskih rukometaša. Samo trebaju na ulazu u igralište ostvariti daljinsku komunikaciju s portirnicom odakle će im se daljinski otvoriti ulazna vrata te upaliti rasvjeta, u dva stupnja intenziteta osvijetljenosti.

Također, u Bjelovaru se svi gradski računi plaćaju bez naknade (kao i u Sisku, Slavonskom Brodu, Virovitici, Našicama i Splitu), dvije osnovne škole u CARNet-ovom je projektu e-Škola, a postoji i projekt e-računa koji će uvelike smanjiti troškove, papirologiju i povećati učinkovitost u radu službenika u komunikaciji s građanima. Isto tako, Bjelovar se među prvima u kontinentalnoj Hrvatskoj odlučio na sustav kreiranja, zaprimanja, prosljeđivanja i pregleda prijava uočenih problema u domeni komunalnog sustava jedinice lokalne samouprave te predstavio aplikaciju Gradsko oko koja služi, kako građanima, tako i samoj Gradskoj upravi.

„Želja je putem projekta digitalizacije investitorima poslati poruku kako je Bjelovar grad budućnosti i grad koji prednjači“, poručio je gradonačelnik Hrebak. „Sve bi to u konačnici pomoglo otvaranju novih radnih mjesta i sprječavanju mladih u pronalaženju bolje budućnosti u drugim gradovima i državama“, zaključio je Hrebak.

Sisak: Prvi uveli pravu aplikaciju za participativno budžetiranje

Iako sve veći broj gradova u Hrvatskoj poziva svoje građane da se uključe u kreiranje temeljnog financijskog dokumenta – proračuna –  i daju svoje prijedloge kako i na koji način raspodijeliti gradski novac u idućoj godini, grad Sisak nedavno je otišao korak dalje i prvi izradio posebnu aplikaciju Moj gradski proračun, putem koje građani mogu kreirati i predložiti Proračun kakvog žele. Aplikaciju je izradila sisačka firma Curious Cat i za sada je, poručuju iz Grada, jedinstvena u Hrvatskoj jer građanima omogućuje da na vrlo jednostavan i pregledan način odrede koliko novca treba izdvojiti za koji projekt, te to jednim klikom šalju Gradu kao svoj prijedlog.

Aplikacija funkcionira na vrlo jednostavan način – građani sami izraze svoje mišljenje slanjem određenih „ispravaka“, odnosno amandmana predloženog proračuna, koje predlagatelj proračuna, u ovom slučaju gradonačelnica Kristina Ikić Baniček, vidi kroz prosječne postotke smanjenja ili povećanja stavki za koje postoji mogućnost izmjene.

 

Samobor: Pametne autobusne stanice, klupe, javna rasvjeta te upravljanje imovinom

I grad Samobor ističe se s nekoliko pametnih rješenja – u Gradu su postavljene dvije solarne autobusne stanice koje omogućavaju punjenje mobitela i tableta te korištenje WI-FI mreže, a osvijetljene su i LED rasvjetom, kao i nekoliko energetski neovisnih pametnih klupa koje pružaju razne informacije, mogu puniti mobitele i tablete, imaju ugrađen hotspot, a noću služe i kao gradska rasvjeta.

Osim toga, uveden je i novi sustav javne LED rasvjete na području grada koji, osim tehničke i ekonomske superiornosti, omogućava značajne uštede u potrošnji električne energije. Riječ je o pametnom rješenju koje nudi centralni sustav kontrole potrošnje i nadzor rada, što konkretnije znači kako će se funkcioniranje svakog rasvjetnog tijela moći kontrolirati preko jedinstvenog sustava upravljanja. Također, tu je i punionica za električna vozila, a koriste se i GIS sustav te platforma E-ceste koji građanima olakšavaju prijavu različitih komunalnih problema.

Velika novost je i posljednje pametno rješenje koje dolazi iz Grada, a omogućuje efikasniji rad Gradske uprave i veću interakciju s građanima – radi se o implementaciji PRLS metodologije Upravljanja imovinom i aplikaciji Registar nekretnina Grada Samobora. Ovaj će sustav omogućiti inventuru cjelokupne nepokretne imovine kojom Grad upravlja, analizu uspješnosti upravljanja te učinkovito izvještavanje kako za svakodnevne potrebe, potrebe državne revizije, usklađivanja dugotrajne imovine s registrom nekretnina tako i za pripremu izrade strategije upravljanja imovinom. Također, ovaj će inovativan sustav pružati podršku lokalnom ekonomskom razvoju u smislu centralnog mjesta na kojem će budući investitori moći dobiti potpune informacije o imovini i planovima za razvoj, kao i podršku pri odlučivanju o povećanju učinkovitosti upravljanja imovinom u cilju stavljanja u funkciju neiskorištene imovine te planiranje i učinkovitije korištenje postojeće imovine.

Virovitica: Pomoću naprednih tehnologija do veće otvorenosti i transparentnosti

Mogućnost korištenja naprednih tehnologija u upravljanju gradom prepoznali su i u gradu Virovitici – u suradnji s tvrtkama Microsoft i Omega software građanima je na raspolaganje stavljen Portal otvorenih podataka i aplikacija MyCity. Obje su aplikacije temelje na OpenDataStore (ODS) platformi koja pruža pravu snagu otvorenim podacima i nudi brojna rješenja pametnim gradovima, regijama ili državama da se na jednostavan način otvore prema svojim građanima.

Tako je aplikacija Portal otvorenih podataka namijenjen za prikupljanje i objavu podataka, dok aplikacija MyCity služi za prijavu komunalnih nepravilnosti. Tako građani Virovitice putem interneta i svojih pametnih telefona mogu prijavljivati komunalne nepravilnosti koje će Grad sanirati i povratnom porukom ih obavještavati o napretku radova.

(gradonačelnik.hr/Matej Sever)

– PAMETNI GRADOVI 1. – Kastav, Dubrovnik i Pula – digitalizirana javna nabava, komunalni sustav i rad gradske uprave

– PAMETNI GRADOVI 2. – Knin, Jaska i Koprivnica – od e-komunalnog redara i cesta do digitalne baze za investitore

-PAMETNI GRADOVI 3. – Split, Velika Gorica, Karlovac i Rijeka – od e-parkinga, preko digitalnih sjednica gradskog vijeća do Startup inkubatora za mlade