Grad Crikvenica ovih je dana obavijestio građane i poslovne subjekte sa svog područja da su u tijeku radovi na ugradnji sustava „Smart Parking“. Ovaj sustav predstavlja digitalno rješenje za upravljanje kapacitetima parkirališta na otvorenim prostorima.

Radovi će se odvijati noću do početka slijedećeg tjedna i obuhvatit će područje od pošte (ulica Ivana Skomerže 2) do Hotela „Miramare“ (ulica Bana Jelačića 2).

“Molimo građane i poslovne subjekte da privremeno premjeste svoja vozila s parkirnih mjesta na navedenim lokacijama kako bi se radovi mogli neometano izvesti. U tom periodu, po potrebi, će se zaustavljati promet, stoga molimo za razumijevanje” – poručili su iz Gradske uprave.

„Smart parking“ sustav jedna je od mjera u sklopu projekta „Zelena i pametna Crikvenica“. Cijela investicija je vrijedna 74.058,60 eura (sa uključenim PDV-om).

Pomoću senzora koji se ugrađuju u svako parkirališno mjesto vrši se detekcija vozila te se podaci šalju u realnom vremenu do središnjeg poslužitelja u cloud-u. Podaci o zauzeću parkirališnih mjesta prikazuju se na zaslonima koji se postavljaju na željenim lokacijama kako bi se vozaču dala pravovremena informacija o mogućnostima zaustavljanja na određenom području te smanjila dugotrajna kruženja i prometne gužve. Info displej za informacije o broju slobodnih parkirnih mjesta je zaslon s tri znamenke koji se može koristiti za prikaz broja slobodnih parkirnih mjesta Osim putem zaslona, vozači mogu provjeriti raspoloživost parkirališnih mjesta na karti putem mobilnih aplikacija (Android, iOS) i odabrati navigiranje do parkirališta na kojem žele parkirati. (Grad Crikvenica)