U Đakovu predstavljen Otvoreni grad – moderna i otvorena online platforma, s ciljem da se građanima omogući što transparentnije, brže i učinkovitije sudjelovanje u gradskim aktivnostima.

Na jučer održanoj konferenciji za medije javnosti je predstavljena implementacija platforme Otvoreni grad o kojoj su govorili gradonačelnik Grada Đakova Marin Mandarić i predstavnik tvrtke Libusoft Cicom d.o.o. Tomislav Knežević.

Otvoreni grad (djakovo.otvorenigrad.hr) je web platforma koja građanima pruža niz elektroničkih usluga koje se odnose na informiranje ili komunikaciju s gradskim službama, te daje uvid u funkcioniranje grada, i to sve na jednom mjestu.

Do sada su implementirane tri funkcionalnosti pa će ubuduće građanima biti omogućen pristup i korištenje funkcionalnosti Sustav informiranja građana i Financijske kartice te iTransparentnost. U planu je implementacija i servisa: Digitalni obrasci i iProračun.

Uvođenjem digitalne platforme Otvoreni grad Đakovo svojim građanima omogućuje jednostavan pristup i centralno web mjesto za sve relevantne informacije, ali i korištenje digitalnih servisa koji olakšavaju i ubrzavaju administrativne procese prema gradu.

Grad Đakovo uz pomoć Otvorenog grada stvara okolinu koja može prikupljati, obrađivati i distribuirati podatke i informacije iz realnog vremena, kako bi se na temelju istih donosile kvalitetnije odluke na razini grada, organizacija, ali i pojedinaca.

Ovakvim pristupom strategija grada oslanja se na napredna tehnološka, digitalna rješenja, a svoje aktivnosti, procese i smjernice djelovanja stavljaju se, ponajprije, u službu građana, pri čemu je koncept otvorenog i transparentnog upravljanja gradom okosnica promišljanja o budućnosti zajednice. Jedan od najvažnijih ciljeva je aktivno uključivanje građana u komunikaciju s gradom zbog čega je od iznimne važnosti nastojanje da se građanima približe relevantne informacije. Digitalizacija pridonosi efikasnijem upravljanju gradom, optimizaciji investiranja, ostvarivanju ušteda i bržem donošenju odluka, što za građane u konačnici znači kvalitetniji i bolji životni standard.

Koje sve funkcionalnosti građani Đakova mogu pronaći na djakovo.otvorenigrad.hr?

SIG Sustav informiranja građana – digitalni servis koji ubrzava proces obrade i praćenja predmeta. Servis je potpuno otvoren, što omogućava građanima uvid u svoje predmete u svim fazama rješavanja. Servis je dostupan putem računala, tableta ili mobilnog uređaja, a sve informacije se generiraju u realnom vremenu. Građani u bilo kojem trenutku i s bilo kojeg mjesta mogu provjeriti u kojem je statusu njihov predmet ili dokument te koji je referent za njega zadužen.

Financijske kartice – siguran i diskretan online servis koji omogućava uvid u osobne račune, a putem kojeg je upravljanje osobnim financijama, koje se odnose na obveze prema gradu, jednostavno i brzo. Servisu se pristupa putem personaliziranog zaštićenog logina, a svi podaci su aktualni i ažurirani te dostupni u bilo kojem trenutku.

iTransparentnost – funkcionalnost koja na dnevnoj bazi daje pregled svih isplata iz Proračuna grada prema pojedinim pravnim subjektima. Građani mogu u pretraživaču pronaći podatke o isplatama za proračunsku godinu, a klikom na pojedinu stavku dobiti dodatne informacije koje su sadržane u financijskim izvještajima grada. Ne može transparentnije. Grad Đakovo uvažava svoje građane, otvarajući im uvid u financije.

Uskoro na djakovo.otvorenigrad.hr:

Digitalni obrasci – omogućava jednostavno popunjavanje i predaju obrazaca putem digitalnog servisa. Građani će moći ispuniti, predati i pretraživati različite obrasce putem online servisa koji pojednostavnjuje proces, štedi vrijeme i otklanja dvojbe oko toga što i kako ispuniti te kome predati.

iProračun – brzo, točno i ažurno građanima prezentira sve relevantne informacije vezane uz proračun. Daje detaljan pregled gradskog proračuna, uvid u glavne gradske prihode, investicije u školstvo, zdravstvo, vrtiće, kulturu, sport, poljoprivredu, komunalnu infrastrukturu i pruža sve ostale informacije važne za održavanje i podizanje standarda naprednog grada po mjeri svojih stanovnika. Ovaj sustav omogućava gradu kvalitetnu komunikaciju s građanima, što u konačnici jača povjerenje građana prema gradu i daje im osjećaj sigurnosti.

O Libusoft Cicomu:

Specifični izazovi digitalizacije javne uprave u Hrvatskoj leže u tome što za svaku funkcionalnost trebamo vlastita informatička rješenja, uskladiva s hrvatskim zakonima i primjenjiva u hrvatskim poslovnim procedurama. Zato je Grad Đakovo, za partnera u projektu Otvoreni grad, odabrao domaću tvrtku LIBUSOFT CICOM d.o.o., koja već 30 godina razvija napredna rješenja za potrebe javnog sektora, ima potrebno iskustvo, znanje i rješenja namijenjena uslužnim servisima građana, informiranju građana i rješenja za digitalizaciju javne uprave čiji su ciljevi optimizacija poslovanja, transparentnost, učinkovitost i smanjenje troškova. (Grad Đakovo)

POVEZNICA:

https://djakovo.otvorenigrad.hr/