Gradonačelnik Grada Đakova Marin Mandarić je u Maloj gradskoj vijećnici potpisao ugovor o izradi Strategije razvoja pametnog Grada Đakova za period od pet godina.

Ugovor je u ime zajednice ponuditelja InfoDom d.o.o. Zagreb i Infocumulus d.o.o. Zagreb potpisao direktor Slavko Vidović. Riječ je o Strategiji koja obuhvaća razdoblje od 2020. do 2025. godine ukupne vrijednosti 137.500,00 kuna od čega 40 posto iznosa pokriva Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Među ostalim ugovor uključuje analizu postojećeg stanja u ključnim razvojnim Smart područjima, SWOT analizu procesa implementacije koncepta pametnog grada, strateški okvir (viziju, misiju, ciljeve), ključne pokazatelje uspješnosti, prioritete i mjere pametnog grada, preporuke za dalje usklađivanje s ostalim strateškim i planskim dokumentima u izradi i uključivanju u programiranje EU fondova za razdoblje 2021. – 2027. itd.

Iza zajednice ponuditelja s kojima je Grad Đakovo potpisao ugovor brojni su slični ili jednaki projekti među kojima i izrada strategije pametnog grada Karlovca, Dugog Sela, izrada Strategije razvoja informacijske i komunikacijske tehnologije na području Zagrebačke županije – Pametna županija te brojni drugi. Grad Đakovo, rekao je na potpisivanju ugovora direktor InfoDoma d.o.o. Slavko Vidović prvi je grad u Slavoniji koji je pristupio izradi ovakve Strategije.

Kako su već ranije izvjestili iz Grada, cilj strategije je povećanje kvalitete i standarda života građana te razvoja digitalne uprave i usluga građanima, naprednu i učinkovitu komunalnu infrastrukturu, energetsku učinkovitost, inovativno gospodarstvo te aktivne i digitalno obrazovane građane.

Koncept  “Pametnog grada – Smart City” podrazumijeva viziju urbanog razvoja koja će, integracijom informacijskih i komunikacijskih tehnologija te tehnologije ”Interneta stvari” omogućiti održivo upravljanje gradskim resursima, a pritom je važno napomenuti da će koncept pametnog grada uključiti sve elemente tehnološki naprednog, ali i okolišno održivog i društveno uključivog razvoja. (Grad Đakovo)