Odlukom Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Grad Dubrovnik ostvario je pravo na dodjelu sredstava pomoći za sufinanciranje projekta nadogradnje i proširenja postojećeg rješenja e-nekretnine, e-dozvole i e-javne površine te održavanje tih sustava, u iznosu od 197.150,00 kuna što čini 40 posto Fondu opravdanih troškova. Ovim projektom nadogradit će se pojedini moduli geoinformacijskog sustava Grada Dubrovnika te, uz već dostupne podatke, javnosti postupno omogućiti i pristup ostalim podacima, poput preglednika nekretnina u vlasništvu Grada.

Geoinformacijski sustav Grada Dubrovnika je centraliziran sustav, sastavljen od različitih povezanih modula te se konstantno ulaže u stvaranje okoline koja omogućuje povezivanje poslovnih procesa, svih gradskih službi i pripadajućih javnih poduzeća u jedinstvenu cjelinu, kako bi podaci tog sustava bili dostupni ne samo interno, već i vanjskim korisnikcima – građanima. Njima je već otvorio on line preglednike građevinskih dozvola i evidencije komunalne infrastrukture te omogućuje veću transparentnost prema javnosti, ubrzavanje investicijskih ciklusa Grada, transparentnost rada javnih službi i uštede u vremenu i troškovima.

Navedeni projekt, ukupne vrijednosti 492.875,00 kuna, prijavljen je u prosinca 2020. godine na Javni poziv za sufinanciranje projekata primjene koncepta ”pametnih gradova” Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Podsjetimo kako je Dubrovnik prošle godine kao branitelj naslova iz 2019. izborio iznova završnicu izbora Jutarnjeg lista, portala Gradonačelnik.hr i agencije Apsolon za nagradu Smart city u kategoriji velikih gradova  uvrstivši se među tri najbolja velika grada prema jednome od kriterija unutar triju ‘smart’ cjelina.

Među ostalim, unutar cjeline pametnog gospodarstva, sjedište Dubrovačko-neretvanske županije među tri je najbolja prema udjelu visookobrazovanih u stanovništvu s udjelom od 21,69 posto, dok je u ocjenjivanju dosega u pametnoj infrastrukturi među tri najbolja prema brzini interneta sa 77 posto udjela kućanstva zahvaćenim brzinom većom od dva megabita u sekundi. Iz niza Smart city planova i rješenja dubrovačke gradske uprave izdvaja se projekt Dubrovnik Card. Riječ je o projektu koji je u suradnji s šezdesetak gradskih ustanova i tvrtki pokrenut 2010. kao vodič za turiste i s idejom da postane ‘pametna kartica’ za pristup digitalnim sadržajima i uslugama grada. (Grad Dubrovnik/PL)