Od 258 prikupljenih prijava u sklopu Natječaja Fonda za zaštitu okoliša i energetske učinkovitosti, samo je 19 gradova uspjelo ostvariti sufinanciranje različitih Smart city projekata. Među njima je i Grad Đurđevac koji je na natječaj prijavio projekt implementacije webGIS sustava.

Gotovo 250 tisuća kuna vrijedan projekt sufinancirat će se s 40% iz spomenutog Fonda dok će ostatak biti financiran iz gradskog proračuna.

Razvojem webGIS sustava u gradskoj upravi žele osuvremeniti evidenciju gradskih projekata i javne infrastrukture tako što bi se takve informacije prikazivale na javnom portalu. Osim toga, cilj je i jače uključiti građane u sudjelovanje u prijavama i rješavanju problematične javne infrastrukture.

Iz Grada su nam pojasnili prednosti ovog sustava pri upravljanju prostornim podacima i poslovnim procesima: jednostavnost pristupa (potrebna samo internetska veza), univerzalnost rješenja (moguće voditi sve vrste prostornih podataka), jednostavnost korištenja (korisnički orijentirano sučelje za djelatnike Grada i za građane na javnom portalu) te neograničeni broj korisnika sustava.

Grad Đurđevac želi iskoristiti ovaj projekt za značajno unaprjeđenje statusa „Pametnog grada“, ali i naglasiti odlučnost da će i nakon realizacije ovog projekta uložiti dodatne napore i vlastita sredstva u daljnjem razvoju ovog programskog sustava kako bismo obuhvatili cjelokupno poslovanje i aktivnosti Grada u cilju uspostave održivog razvoja i poboljšanju kvalitete rada svojih djelatnika i života građana.

Projekt bi se trebao realizirati u periodu od 18 mjeseci. (P.B./Grad Đurđevac)