U Razvojno – edukacijskom centru za metalsku jezgru – Metalska jezgra Čakovec, održano je predstavljanje nove online platforme „Građani odlučuju“. Projekt je to koji ima za cilj promijeniti i olakšati način na koji građani sudjeluju u donošenju odluka u Čakovcu.

„Ono što smatram važnim je način na koji ćemo postavljati i strukturirati ankete, obrađivati dobivene podatke i što je najvažnije, kvalitetne prijedloge realizirati. Platforma ima vrlo velike mogućnosti, no ideja je da se građani uistinu uključe u procese osmišljavanja projekata i donošenja odluka, da usmjeravaju politike svakodnevno i stvarno, a ne samo jednom u četiri godine“, u uvodu je rekla gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini.

Građani odlučuju

„Ova platforma koju uvodimo građanima će omogućiti da jednostavno sudjeluju u procesima odlučivanja, predlažu, artikuliraju svoje prijedloge i zahtjeve te prate njihovu implementaciju. Nama u Gradskoj upravi pak omogućuje jednostavniju obradu podataka, selektiranje kvalitetnih sadržaja i prijedloga te formiranje radnih grupa za bržu realizaciju njihovih potreba“, nastavila je i dodala kako je važno reći da će se preko ove platforme, osim o krucijalnim stvarima za razvoj grada (poput primjerice prostornog planiranja), građane pitati o svim načinima poboljšavanja svakodnevnog života. Točnije i o načinima rješavanja manjih problema za koje se ne sazna na vrijeme, a njihovo rješavanje može biti jednostavno i poboljšava kvalitetu života.

„Iskrena mi je želja da se komunikacija s građanima podigne na višu razinu, da Čakovčanke i Čakovčani imaju mjesto na kojem će moći prezentirati svoje kvalitetne ideje te koje ćemo provesti. Naravno da na početku očekujemo mnogo buke u komunikacijskom prostoru, no vjerujem da će s vremenom, kad počnemo provoditi ono što su građani predložili i odabrali, ona spasti na najmanju moguću mjeru“, zaključila je Cividini.

Zahvaljujući ovoj platformi uz bok smo najvećih gradova svijeta

„New York, Seattle i Bruxelles, samo su dio od 350 svjetskih uprava koje su se odlučile za ovakav vid rješavanja problema rastućeg nepovjerenja građana u javnu upravu. Naime tek oko 45% građana u najrazvijenijim zemljama u svijetu ima povjerenje u javnu upravu, dok ih 60% smatra da se njihovi stavovi ne uzimaju u obzir prilikom donošenja odluka. Posebno mi je drago da je Čakovec odmah prepoznao vrijednost i potencijal koji ova platforma ima za izgradnju povjerenja između građana i uprave. Okretanje građanima i postavljanje mehanizma za kontinuirani dijalog oko dnevnih pitanja i problema zajednice, nužan je korak da bi se odmakli od shvaćanja, kao što je rekla gradonačelnica, da samo svake četiri godine imamo mogućnost utjecati na promjene. Imamo pravo glasa svaki dan, a zato i postoje tehnološka rješenja poput CitizenLab-a, za osnaživanje i aktivnije uključivanje građana u procese donošenja odluka”, naglasio je Matija Derk, ispred projekta CitizenLab za Hrvatsku i objasnio da moderni gradovi poput Čakovca imaju na raspolaganju mnogo moćnije alate od ankete na papiru ili upita putem društvenih mreža. Ideje građana unesene na platformu vidljive su svima i svatko može izraziti svoje mišljenje. Grad je već raspisao anketu koja je polazišna osnova za inicijativu poput ove, u koju se uključilo više od 1600 građana, a ovim projektom učinkovito će se upravljati velikom količinom iznesenih stavova, mišljenja ii prijedloga građana.

„Ako se zajednica uključi u samu identifikaciju projekta i programa, tada građani zajedno dolaze do konsenzusa, točnije onoga što većina smatra da je potrebno zajednici. U tom trenutku nemamo potrebu braniti projekte, već imamo ljude koji shvaćaju projekt i postaju njegovi zagovornici“, naglasio je Derk.

Aleksandra Chandran, voditeljica partnerstva u CitizenLabu javila se online, kako bi pohvalila Čakovec kao još jedan od gradova koji je prepoznao način rada koji danas građani diljem svijeta traže. „Čakovec je prvi u Hrvatskoj koji se, mogu reći, dovoljno ohrabrio da se okuša i upusti u ovu platformu, svjesni da je potrebno aktivnije uključivati javnosti u procese donošenja odluka  uz naglasak na inkluziju. CitizenLab je tehnološko rješenje koji može osigurati kontinuitet u dijalogu s građanima, ali i poticati daljnji angažman građana na jednostavan, vrlo strukturiran i jasan način. Važno je naglasiti da je platforma alat koji omogućava formiranje dugotrajne vizije razvoja grada u suradnji s građanima. Ne radi se samo o projektu koji će u ovom trenutku zadovoljiti potrebe za komunikacijom između građana i uprave, već govorimo o dugotrajnom procesu zajedničkog i sustavnog unaprjeđenja zajednice. Platforma je jednostavna za korištenje, osigurava kontinuitet u dijalogu s građanima i nudi napredna UI (umjetna inteligencija) analitička rješenja kao podršku procesu donošenja odluka. Procesi i projekti organizirani na CitizenLab platformi će utjecati na način na koji vlast donosi odluke i kreirati mnogo kvalitetniji odnos s građanima.”

Temelj za participativno budžetiranje – uključivanje građana u izradu Proračuna

„Platforma nam omogućuje da pokrenemo participativno financiranje, odnosno da financiramo projekte za koje građani sami odluče da su važni, što je mnogo direktnije nego dosad. U Gradskom proračunu osigurat ćemo sredstva, a građanima preko platforme, demokratski omogućiti da odlučuju o projektima, prijavljuju ih, da se o njima izjašnjavaju te na kraju odaberu najbolji ili najbolje za provedbu“, rekla je Cividini i naglasila kako se jedan takav projekt upravo provodi za mlade te je pokazao odlične rezultate i iznjedrio kvalitetne prijedloge koji će se realizirati. Takve inicijative i projekte želimo uz pomoć i na temelju ideje građana promovirati pomoću naše „Građani odlučuju“ platforme.

Nakon stvaranja sadržaja, uz radionice i edukacije koje prethode uvođenju ovog globalno prihvaćenog rješenja, planirano je da platforma zaživi u srpnju. To znači da će na gradskim internetskim stranicama biti poveznica na koju će se građani moći prijaviti nakon prethodne registracije. Prve ankete koje će nas dočekati u okviru projekta bit će vezane uz predstojeće planirane investicije u gradu, uključivanje mladih u projekte te pokretanje aktivnosti vezanih uz participativno budžetiranje. (Grad Čakovec)