Potpunu digitalizaciju pravdanja namjenskih sredstava isplaćenih iz proračuna grada preko javnih poziva provest će grad Vrbovec, najavio je na današnjoj konferenciji za medije gradonačelnik Vrbovca Denis Kralj prilikom potpisivanja ugovora o nabavci aplikacije “SOM grad”. Tom aplikacijom sve udruge u gradu Vrbovcu kojima su nakon javnih natječaja dotirani iznosi iz proračana puno će jednostavnije i brže računima pravdati te iznose, a grad Vrbovac će u realnom vremenu znati koliki je iznos kome dotiran, koliko je tko opravdao i slično.

– Kada su nam dečki iz tvrtke Fortis Labor došli i predstavili projekt SOM sustav kojim se omogućuje Sportskoj zajednici da prati isplate iz proračuna temeljem javnog natječaja, te da se te isplate pravdaju digitalnim putem, a istodobno omogući sportskim klubovima jednostavnija i efikasnija naplata članarina putem koje ćemo mi imati potpuni pregled broja sportaša u gradu, nama se to odmah svidjelo. No, tada smo u razgovoru s njima zaključili da se cijeli sustav može primjeniti i na druge djelatnosti u gradu poput kulturnih, gospodarstvenih, zdravstvenih, vatrogasnih, socijalnih i humanitarnih. Momci su uspješno doradili taj sustav i drago mi je da danas možemo predstaviti ovaj projekt koji je na neki način revolucija u upravljanju gradom u Hrvatskoj, obzirom da smo silnu papirologiju zamijenili jednom jednostavnom aplikacijom – ispričao je Denis Kralj, gradonačelnik Vrbovca.

Naglasio je kako će se ovime ne samo pojednostaviti i ubrzati procesi u gradu Vrbovcu, već i podići transparetnost na novu, višu razinu.

– Sada nas se više neće zatrpavati silnim registrima, već će sve biti digitalizirano i odmah vidljivo svima u tom procesu. Drago nam je čuti da se ovaj sustav misli nadograđivati dodatno, i nadam se da će i naše povratne informacije sa terena biti od pomoći – dodao je Kralj.

Direktor tvrtke Fortis Labor Lorenzo Gašparić izrazio je zadovoljstvo što je Vrbovec prepoznao rješenje koje su razvijali u ZICER-u, Zagrebačkom poduzetničkom inkubatoru. Ideja SOM sport sustava je da nikada ne bude dovršena aplikacija, da se stalno razvija, što se s Vrbovcem uspješno realiziralo.

– SOM sustav je u potpunosti razvijen i osmišljen u Hrvatskoj i to je jedinstvena aplikacija koja omogućuje da udruge vode cijeli operativni dio vlastitog djelovanja doslovno kroz par klikova. Razvili smo je sredstvima EU fondova. Svaka udruga, ali i Grad Vrbovec u realnom vremenu znat će koliko je namjenskih sredstava isplaćeno, koliko je opravdano. Naša intencija je da kroz ovaj sustav već iduću godine budu provedeni i natječaji i da se cijela gradska birokracija potpuno digitalizira – ispričao je Lorenzo Gašparić, direktor tvrtke Fortis Labor.

Ukupno bi ovim ugovor trebale biti obuhvaćeno oko 85 pravnih subjekata u gradu Vrbovcu koje dobivaju određene financijske iznose iz proračuna. Prije Vrbovca, SOM sustav su implementirali Bjelovar, Sisak, Vodnjan i Rovinj, ali zasad samo za sportsku djelatnost. (Grad Vrbovec)