U Karlovcu su odradili završni sastanak s izrađivačem digitalne platforme s kojom će još više unaprijediti transparentnost rada uprave Grada Karlovca.
Već pri izradi proračuna za 2022. građanima će biti dostupnije i lakše kreirati projektne prijedloge te će imati pregledniji pristup prijedlogu proračuna. Jednako tako nakon donošenja proračuna moći će dobiti uvid u prihodovnu i rashodovnu stranu proračuna te ugovorne obveze, rashode po programima s detaljnim uvidom u financiranje udruga i korisnika proračuna, iznosima za plaće i još mnoge druge informacije koje će pomoći kako bi svi bili uključeni u aktivno sudjelovanje i donošenje odluka.
I ovom aktivnošću gradimo pametan grad!- poručio je gradonačelnik Damir Mandić putem Facebooka.
Podsjetimo kako je Karlovac koncem prošle godine uvršten u najuži izbor nagrade Smart city za velike gradove u 2020. koji su proveli Jutarnji list, portal Gradonačelnik.hr i agencija Apsolon, a plasman u završnicu su zaslužili prema broju potpornih institucija specijaliziranih za ICT, startupove, inovacije i održivi razvoj, za postotak proračuna koji se izdvaja za cjeloživotno i obrazovanje odraslih (0,03 posto), broj mjernih mjesta (2), za podatke o buci te indeks digitalne spreme uprave od 40,7 posto.
U Top 3 našli su se udjelom parkirnih mjesta na području grada obuhvaćenih mobilnom naplatom parkinga (100%) – 1. mjesto, u Top 5 se lani našao za više parametara, a to su – ukupni udio proračuna koji se izdvaja za obrazovanje (37,5%) – 5.mjesto, udio biciklističkih staza u ukupnoj dužini prometnica (8%) – 5.mjesto, udio spremnika sa sustavom dojave popunjenosti u ukupnom broju spremnika za otpad u kategoriji velikih gradova (1%) – 5.mjesto, prosječna godišnja kvaliteta zraka- prosječni udio najbolje I. kategorije  zraka po vrstama zagađivača (88,88%) – 5. mjesto redoslijeda. Karlovac kao zaseban dokument ima i strategiju razvoja pametnog grada…
Institut za javne financije predstavio je, nedavno, i rezultate istraživanja proračunske transparentnosti hrvatskih županija, gradova i općina. U njemu je Grad Karlovac iznova i ove godine pokazao najvišu razinu transparentnosti i opet ponio epitet “odlikaša”. Grad Karlovac ostvario je, naime, najveću ocjenu – 5 za razinu transparentnosti gradskog proračuna. (PL)