Nakon iProračuna, u idućoj godini planiraju se nove aplikacije preko kojih će građani online moći podnositi zahtjeve za upis u vrtiće, naknade za bebe, stipendije, itd..

Grad Kutina među prvima je koji je još prije 15 godina uveo e-riznicu, a među prvim su gradovima koji kreću u potpunu digitalizaciju gradskih procesa i građanima otvaraju gradske financije.  U sklopu projekta Otvoreni grad, Grad Kutina naime priprema novo rješenje, aplikaciju iProračun kojojm će građanima omogućiti uvid i kvalitetan nadzor nad trošenjem gradskog novca.

Aplikaciju, kao i čitav sustav, priprema im tvrtka Libusoft, a cilj je brzo, točno i ažurno prezentiranje svih relevantnih informacija i kvalitetna komunikacija s građanima.

Preko iProračuna građani će tako, pojašnjavaju u Gradu, moći brzo i  jednostavno doći do svih brojki od interesa, pratiti realizaciju proračuna, stanje riješenosti projekata i sve relevantne pokazatelje. Projekt je vrijedan 177 tisuća kuna, a iz Grada ističu kako će njime, osim podizanja transparentnosti i otvaranja prema građanima, značajno Povećati i kontrolne mehanizme u izvršenju proračuna te osigurati kvalitetne podloge za kvalitetno i namjensko planiranje proračuna za naredna razdoblja.

Gradonačelnik Zlatko Babić ističe prednosti digitalizacije i otvaranja prema građanima.

„Drago mi je da je Kutina među prvim gradovima što se tiče digitalizacije. Našim građanima ćemo uvelike pomoći s digitalizacijom, olakšati podnošenje raznih zahtjeva te biti otvoreniji prema građanima kao što bi svaki grad trebao biti. Uz to, racionalizirat ćemo potrošnju i osigurati kvalitetne i na podacima utemeljene podloge za planiranje u budućim razdobljima. Sve navedeno rezultirat će i kvalitetnijim uslugama za građane’, kaže nam gradonačelnik Babić.

iProračun je tek tek prva cjelina projekta Otvoreni grad, jedinstvenog web odredišta za upravljanje brojnim servisima, kojim Grad Kutina želi učiniti puno više na polju uspostavljanja dvosmjerne komunikacije sa svojim građanima. U okviru projekta još su i SIG (Sustav informiranja građani) koji pruža uvid u predmete građana, zatim uvid u financijske kartice građana i plaćanje računa, Open data za pristup javno dostupnim informacijama, online prihvat zahtjeva građana, CRM sustav za komunikaciju s građanima i razni drugi digitalni servisi.

„U 2020. Grad Kutina ide i korak dalje u digitalizaciji javne uprave. Idući korak je povezivanje sustava NIAS s web stranicom Kutina.hr u cilju olakšavanja našim sugrađanima podnošenje raznih zahtjeva koji su u nadležnosti Grada. Građanima će biti omogućeno podnošenje zahtjeva za upisom djece u vrtić, zahtjeva za subvencijama, za stipendiranjem i još mnogo toga. Osim uštede vremena, efikasnost i zadovoljstvo naših građana nam je na provom mjestu. Digitalizacija javne uprave je velik projekt, potrebno je puno učenja, i nas i građana no nadam se kako će biti uspješno provedena’, ističe Ivan Crnac, pročelnik Upravnog odjela za financije Grada Kutine.

Uz to, kao što smo već pisali, u pripremi je i aplikacija za odvojeno prikupljanje otpada, a obje bi trebale zaživjeti do kraja iduće godine.

Aplikacija Eko-E-Kutina će, tako, služiti kao servisni alat koji će sadržavati sve važne informacije o razvrstavanju otpada, kartu s lokacijama odgovarajućih kanti za otpad te direktnu komunikaciju s nadležnim komunalnim društvom. Svaki će građanin pomoću aplikacije moći prijaviti, odnosno uslikati nepravilno skladišten otpad, kante na lokacijama koje je potrebno isprazniti, raspored odvoza otpada, lokacije zelenih otoka. Aplikaciju će moći koristiti neograničen broj korisnika. Svaki korisnik će morati izraditi svoj korisnički račun, pri kojemu će postaviti svoju adresu stanovanja te tako imati prikazan odvoz otpada na svom mjestu prebivališta. Tako će se brojčano moći prikazati koliki broj građana koristi aplikaciju i sudjeluje u projektu. Iz Grada navode primjer da kada bi korisnik ove aplikacije vidio hrpu glomaznog otpada na neodgovarajućem mjestu, svojim mobitelom bi mogao uslikati to mjesto i zatim bi se na virtualnoj karti karta koju bi imali svi korisnici aplikacije vidjelo gdje je točno taj glomazni otpad. Fotografija s lokacijom otišla bi kao obavijest komunalnom društvu koje tu lokaciju označava kao viđeno te navodi kada će doći pokupiti taj otpad. Vrijednost provedbe projekta ove aplikacije je 250.000,00 kuna. (M.P.D.)