Od jučer je  na web stranicama Grada Labina www.labin.hr dostupna ikona s izravnim ulazom u platformu “Otvoreni Grad”, što je do sada najveći korak ka potpunoj digitalizaciji gradske uprave Labina i približavanja njezinih usluga građanima. Pregled financija, proračuna, transparentnosti poslovanja, geografski informacijski sustav (GIS) i brojne druge informacije tako su od danas dostupne kroz svega nekoliko “klikova” s naslovne stranice portala gradske uprave.

Platforma “Otvoreni Grad” jedinstveno je informatičko rješenje koje građanima pruža niz elektroničkih usluga koje se odnose na informiranje ili komunikaciju s gradskim službama, te uvid u funkcioniranje grada. Otvorena i jednostavna za pristup putem interneta, ova platforma dostupna je putem računala, tableta i pametnih telefona, a građanima pruža sve servise na jednom mjestu. Grad Labin ovaj je projekt ostvario uz financijsku potporu Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, kroz Javni poziv za poticanje razvoja pametnih i održivih rješenja. Ukupna vrijednost projekta je 132.250,00 kn, a Fond je u sufinanciranju sudjelovao s udjelom od 40%, odnosno 52.900,00 kn.

Uz projekt “Otvoreni Grad”,  Gradu Labinu po istom je Javnom pozivu odobreno i sufinanciranje projekta “Pazigrad SmartCAM – sustav za automatsko prepoznavanje prekršaja”, a radi se o sustavu s naprednom “pametnom” kamerom koja će biti postavljena na Titovom trgu u labinskom starom gradu, jednoj od najfrekventnijih prometnih točaka kroz cijelu godinu, a posebno za vrijeme trajanja turističke sezone. Ovaj projekt ukupne vrijednosti 61.210,00 kn Fond je također sufinancirao u udjelu od 40%, s iznosom od 24.484,00 kn.

Ugovore o sufinanciranju oba projekta danas je u sjedištu Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u Zagrebu potpisao labinski gradonačelnik Valter Glavičić. (Grad Labin)