Apsolon i Gradonačelnik.hr organizirali su predstavljanje Analize digitalne spremnosti hrvatskih gradova u 2020 koju je izradio Apsolon.  Pritom smo o izazovima digitalizacije razgovarali s gradonačelnicima g. Damirom Mandićem i g. Vojkom Obersnelom, savjetnikom ministra uprave g. Ivanom Lakošem te pročelncima i voditeljima za IT u Rijeci i Karlovcu g. Željkom Jurićem i g. Zoranom Cetinjaninom. 

Nakon uvodne riječi direktorice za pametnu upravu u Aposlonu Ivane Novoselec i predstavljanja metodologije istraživanja, savjetnica za pametnu upravu Valentina Galijan predstavila je samu analizu digitalne spremnosti i ovogodišnje rangiranje gradova prema pojedinim indeksima na kojima se temeljilo istraživanje. Predstavljeni su i primjeri dobre prakse iz Zagreba, Rijeke, Bjelovara, Varaždina i Zadra kao i preporuke za daljnji digitalni razvoj gradova. Istaknuto je kako hrvatski gradovi napreduju, ali ne rade dovoljno na kvalitativnim pomacima prema kompleksnijim uslugama za građane. 

Gradonačelnici g. Obersnel i g. Mandić komentirali su nalaze studije za Rijeku i Karlovac i njihovu visoku pozicioniranost na digitalnoj ljestvici, govorili su o značaju digitalizacije i kako ju provode u svojim gradovima te su dali savjete manjim gradovima koji se nalaze u ranijim fazama digitalizacije. G. Lakoš predstavio je planove Ministarstva uprave te najavio nove pozive za dodjelu sredstava za financiranje digitalizacije usluga jedinica lokalnih samouprava i daljnju potporu s  nacionalne razine te je komentirao značajan porast korisnika sustava e-Građani u protekla tri mjeseca kao odličan temelj za daljnji razvoj e-usluga u gradovima. 

Gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel izrazio je zadovoljstvo nalazima studije u kojima je Rijeka među najnaprednijim gradovima kad je u pitanju digitalna transformacija gradova. ‘Ukupni indeks Rijeke je dobar, ali ima prostora za napredak. Volio bih da se približimo maksimalnom indeksu  i na tome ćemo raditi’, kazao je Obersnel i dodao da će im u tome puno pomoći i projekt Centra kompetentnosti pametnih gradova, EU projekt vrijedan 150 milijuna kuna od kojega je čak 95 milijuna bespovratnih sredstava. Najavio je dodatni iskorak u transparentnosti proračuna Grad Rijeke – digitalizaciju gradske Riznice. ‘Mi jedini od velikih gradova imamo implementiranu Riznicu, a moja je ideja da od 9. mjeseca ona bude otvorena javnosti – ne samo računi nego i svaki ugovor, svaka transakcija, sve ono što se u Rizinici događa bit će otvoreno javnosti’, najavio je Obersnel.

Gradonačelnik Karlovca Damir Mandić istaknuo je kako se upravo u covid krizi pokazala važnost digitalne spremnosti gradova, a upravo će ubrzana digitalizacija do koje je došlo biti jedina dobra posljedica čitave ove krize. Grad Karlovac je tu, kaže, reagirao jako dobro i promptno. Online su odradili potpore za poduzetnike pa i poljoprivrednike. ‘Mi u Gradu Karlovcu smo odlučili objediniti cijelu gradsku upravu i sustav. Prvi smo među srednjim gradovima uveli gradsku Riznicu, imamo 25 korisnika. Kroz pilot projekt smo uveli pametno parkiranje, odlaganje otpada, mjerenje kvalitete zraka i buke, i taj projekt će nam pokazati što dalje razvijati i na čemu dalje raditi. Slijedeći korak je također podizanje transparentnosti i dijeljenja informacija s građanima, a cilj nam je da se sve što se može odraditi digitalno i odradi digitalno’, kazao je Mandić.

Voditelji IT sektora iz Rijeke i Karlovca govorili su o svojim iskustvima u digitalnim projektima ističući važnost međusobne suradnje gradova u digitalizaciji, kao i s nacionalnom razinom.

 Snimku pogledajte na LINKU (link na video). (M.P.D.)