Na natječaj za sufinanciranje smart-city projekata kojega je ovo ljeto objavio Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Grad Pazin je prijavio dva projekta ukupne vrijednosti preko pola milijuna kuna, za koja traže oko 200 tisuća kuna sufinanciranja. Riječ je o izradi strategije razvoja pametnog grada za razdoblje od 2021-2027., te projektu uspostave video nadzora na javnim gradskim površinama.

‘Cilj izrade strategije razvoja pametnog grada je povećanje kvalitete i standarda života uz korištenje potencijala novih tehnologija i inovativnih modela pružanja gradskih usluga te korištenjem profesionalnim standardima i najboljim stručnim praksama u područjima relevantnim za uspješno definiranje strateških prioriteta te cjelokupnog koncepta pametnog grada’, ističe gradonačelnik Renato Krulčić.

Što se, pak, uspostave videonadzora tiče, projektom bi se pripremila projektna dokumentacija, uredila i opremila kontrolna soba i nabavile i instalirale kamere na javne površine. Cilj je poboljšati sigurnost imovine i građana, a videonadzor bi se postavio na ključne točke u centru grada te na lokacije zelenih otoka za selektivno odvajanje otpada, pješačke zone, glavne prometne ulaze u grad, te objekte turističke infrastrukture i zgradu gradske uprave.

‘Ovaj projekt ima preventivnu i represijsku svrhu, a cilj je podizanje opće razine sigurnosti građana i imovine i smanjivanje broja kaznenih djela’, navodi se u obrazloženju projekta. (M.P.D.)