Otvorena komunikacija s građanima uvjet je zadovoljstva građana. Građane sve više zanima kako se troše sredstva iz Proračuna, što se planira izgraditi, kako će se razvijati i rasti njihov grad. Kako bi svojim sugrađanima omogućili jasne i jednostavne informacije, putem projekta „Otvoreni grad“, nastojat ćemo naše sugrađane uključiti u život i razvoj Grada Pazina, istaknuo je gradonačelnik Renato Krulčić na prošlotjednoj konferenciji za medije održane povodom predstavljanja projekta „Otvoreni grad“ u Pazinu.

Otvoreni grad, jedinstveno je informatičko rješenje – web platforma koja građanima pruža niz elektroničkih usluga koje se odnose na informiranje ili komunikaciju s gradskim službama te uvid u funkcioniranje grada. Otvorena i jednostavna za pristup putem interneta, ova platforma dostupna je putem računala, tableta i smartfona i građanima pruža sve servise na jednom mjestu, pojasnila je direktorica Gordana Vlahović iz Libusoft Cicom d.o.o. s kojom je i sklopljen Ugovor.

Grad Pazin se već godinama svrstava u gradove s najvišom razinom transparentnosti u Hrvatskoj, zahvaljujući javnoj i transparentnoj objavi svih proračunskih i ostalih dokumenata, te je posljednjih 6 godina zaredom dobio najvišu ocjenu Instituta za javne financije za transparentnost proračuna. Također, 2017. godine Grad Pazin ponio je titulu URBACT-ovog grada dobre prakse za projekt Pazi(n) Proračun – uključivanje građana u kreiranje proračuna, a u 2020. godini Grad Pazin odnio je titulu najpametnijeg grada u Hrvatskoj u kategoriji malog grada.

Kako bi nastavili s dobrim praksama transparentnosti i uključivanja građana u rad gradske uprave Grad Pazin je pokrenuo projekt „Pazin – otvoreni Grad“. Ovim projektom želi se omogućiti građanima da putem elektroničkih usluga koje obuhvaćaju informiranje i/ili  komunikaciju s gradskim službama, dati uvid u funkcioniranje grada i to sve na jednom mjestu.

Jedan od najvažnijih ciljeva je aktivno uključivanje građana u komunikaciju s Gradom zbog čega je od iznimne važnosti nastojanje da se građanima približe relevantne informacije. Digitalizacija pridonosi efikasnijem upravljanju Gradom, optimizaciji investiranja, ostvarivanju ušteda i bržem donošenju odluka što za građane u konačnici znači kvalitetniji i bolji životni standard.

Na web platformi „Pazin – otvoreni Grad“, koja će biti otvorena i jednostavna za korištenje putem računala, tableta i smartphona, nalazit će se sljedeći moduli: „Sustav informiranja građana“, modul koji će omogućiti građanima praćenje njihovih predmeta i dokumenata u gotovo stvarnom vremenu. Građani, će na jednom mjestu jednostavnom prijavom putem NIAS-a ili podataka koje su dobili od grada moći pratiti sve svoje predmete i dokumente prema gradu i/ili proračunskim korisnicima. Sljedeći modul odnosi se na „Transparentnost proračuna“, informatičko rješenje za prezentaciju podataka koje će građanima pružiti transparentan uvid u upravljanje gradskim proračunom. Podaci će biti prezentirani na vizualno privlačan način koji je razumljiv građanima. Sljedeći logičan nastavak na prethodni modul je „Kreiranje proračuna“ kroz ovaj modul građanima će biti omogućeno da daju prijedloge tj. izravno kroz svoje prijedloge mogu sugerirati kako bi željeli da se raspodijele sredstva unutar proračuna. Modul pomoću kojeg će građani imati uvid u obveze, nezatvorene uplate, storna, odobrenja, tj. cjelovitu financijsku sliku između Grada, proračunskih korisnika i građana je „Financijske kartice građana“. Osim uvida postojat će mogućnost plaćanja iz udobnosti vlastitog doma putem 2D barkoda i Internet bankarstva. Modul „Otvoreni podaci“ će omogućavati pristup podacima koji su javno dostupni i prikupljeni iz raznih javno dostupnih izvora kao što su npr. relevantni statistički, brojevni i razni drugi pokazatelji sistematizirani na jednom centralnom mjestu (stanovništvo, broj rođenih i umrlih, migracije stanovništva, zaposlenost, …). Modul „Isplate prema pravnim osobama“ omogućavat će građanima uvid u isplate grada prema pravnim osobama., te posljednji modul „Digitalni obrasci“ koji će omogućavati predaju digitalnih obrazaca prema gradu.

Ovo je još jedan korak prema digitalizaciji gradske uprave, koja svoje aktivnosti, procese i smjernice djelovanja stavlja ponajprije u službu svojih građana. Upravo se digitalizacija u 2020.godini pokazala kao ključan element u nesmetanom radu i komunikaciji s našim sugrađanima. Planiramo i dalje ići u korak s vremenom i olakšati komunikaciju s našim sugrađanima, poručio je gradonačelnik Krulčić. (Grad Pazin)