Grad Pregrada ove je godine, uz Pazin, Supetar, Donji Miholjac i Krk, ušao u samo finale našeg izbora za “Smart city” u kategoriji malih gradova. Pobjednik, koji je morao zadovoljiti čak 29 kriterija, birao se prema posebnoj metodologiji koju je razvila konzultantska tvrtka Apsolon. Pregrada je u svakom slučaju briljirala po mnogim parametrima, od udjela mjernih mjesta sa senzorskim prikupljanjem podataka u sustavu vodoopskrbe do činjenice da je jedan od gradova, a takvih još uvijek nema puno, koji ima strategiju razvoja pametnog grada kao zaseban dokument.

Ovaj Grad može se pohvaliti činjenicom da je na prvom mjestu po udjelu mjernih mjesta sa senzorskim prikupljanjem podataka u sustavu vodoopskrbe u odnosu na ukupan broj mjernih mjesta u kategoriji malih gradova (100%), na istoj je poziciji i po prosječnoj godišnjoj kvaliteti zraka (1. kategorija zraka po svim mjernim parametrima), udjelu energetski učinkovite rasvjete u javnim rasvjetnim tijelima (100%) te udjelu senzorski opremljenih ili čipiranih spremnika za prikupljanje otpada (koji omogućuju identifikaciju vlasnika spremnika) u ukupnom broju spremnika u kategoriji malih gradova. Među pet je najboljih malih gradova i po udjelu zaposlenih u područjima koja se odnose na IKT, kreativne industrije, istraživanje i razvoj (0,6%), a pri samom je vrhu i po stopi odvojeno prikupljenog otpada te po postotku proračuna koji izdvaja za obrazovanje odraslih i cjeloživotno obrazovanje (0.04%) .

Grad Pregrada jedan je od 19 gradova koji su lani prošli na natječaju Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (FZOEU) za sufinanciranje smart-city projekata, od njih 73 koji su prijavili projekte. Odobrena su dva smart city projekta vrijedna 441.250,00  kuna, za koja je Grad Pregrada ostvario 40%-tno sufinanciranje koje iznosi 176.500,00 kn.

Riječ je o projektima digitalne transformacije, koji su usmjereni na jačanje učinkovitosti gradske uprave i poboljšavanje usluga za građane primjenom digitalnih tehnologija. Projektom informatizacije unaprijedit će se gradske baze podataka te će se omogućiti jednostavnija i brža komunikacija s korisnicima, a konačan popis usluga bit će moguće dati nakon provedbe analitičkih postupaka u projektu.

“Možemo reći da vizija Pregrade kao pametnog grada, nakon strategije koju smo napravili, postaje stvarnost. Cilj nam je da našim sugrađanima omogućimo transparentnu gradsku upravu te kvalitetniji i jednostavniji život. I dalje nastavljamo ulagati u razvoj Pregrade kao pametnog i povrh svega transparentnog grada pa ističem kako smo krenuli u redizajn postojeće web stranice koju namjeravamo prilagoditi za potrebe građana. Među mogućnostima koje će se nuditi, na mrežnoj stranici moći će se dobiti uvid u sve troškove Grada, čime se priključujemo nekolicini jedinica lokalne samouprave u Hrvatskoj koje na taj način daju uvid u trošenje javnih sredstava“, istaknuo je gradonačelnik Marko Vešligaj.

Naime, Grad Pregrada namjerava implementirati projekt Otvoreni grad LIBUSOFT CICOM-a , a radi se o web platformi koja građanima pruža niz elektroničkih usluga koje se odnose na informiranje i komunikaciju s gradskim službama te uvid u funkcioniranje grada. Platforma građanima pruža sve servise na jednom mjestu, a omogućuje brzu interakciju između njih i grada. Na platformi će biti dostupne usluge iProračun koje  pružaju transparentan uvid u upravljanje gradskim proračunom, Moj proračun – mogućnost da građani daju prijedloge i sugeriraju raspodjelu sredstava, a bit će moguće izvršiti i uvid u financijske kartice, kao i uvid u isplate Grada prema pravnim osobama. Pored navedenog, građanima će se omogućiti  predaja digitalnih obrazaca te praćenje njihovih predmeta i dokumenata u gotovo stvarnom vremenu.

Paralelno, Grad Pregrada razvija i e-upravu kroz razvoj sustava kolaboracija i upravljanja dokumentima, razvoj sustava za internu komunikaciju  i upravljanje djelatnicima i radnim tokovima te jačanje kapaciteta djelatnika za digitalno poslovanje. Također, kroz edukativne radionice ima namjeru jačati svijest i kompetencije građana o mogućnostima korištenja e-usluga, jačati digitalnu pismenost i stvoriti poticajno digitalno okruženje.

Osim navedenog, Grad Pregrada odnedavno je uključen i u sustav e-Novorođenče što je od velike pomoći novim roditeljima koji, zahvaljujući toj mogućnosti, ne moraju osobno obilaziti institucije već potrebne formalnosti mogu  odraditi iz udobnosti vlastitog doma. Ništa manje nije važna  uloga tehnologije ni u novonastalim okolnostima vezanim za korona virus; Pregrada se vrlo brzo prilagodila situaciji te se prebacila na digitalnu platfomu i prilikom predstavljanja proračuna što su građani mogli pratiti uživo na youtube kanalu Grada, a onima koji su željeli sudjelovati i davati prijedloge i primjedbe bila je omogućena prijava putem obrasca. Pregrada je među prvima uvela i digitalnu formu izdavanja propusnica, štoviše, pokrenula posebnu aplikaciju još tijekom prvog vala pandemije, a u isto vrijeme vrlo su uspješno organizirali i online vrtić kako bi djeca zadržala potrebnu rutinu i dobila zanimljiv i edukativan sadržaj.

U Pregradi je, uz sve nabrojano, instaliran  i besplatni internet na pet lokacija u gradu zahvaljujući 15 tisuća eura bespovratnih EU sredstava u okviru inicijative „WiFi4EU”. Javni besplatni Wi-Fi tako je moguće koristiti na Trgu Gospe Kunagorske, prostoru sportskog centra kod OŠ Janka Leskovara i Kunaparka, prostoru kod Glazbene škole i zgrade Sportske zajednice, kod Doma zdravlja te na Kunagori kod Planinarskog doma. (V.H.)