Potpisom ugovora s tvrtkom King ICT d.o.o. kreću radovi na uspostavi sustava videonadzora na području grada Šibenika. Ugovor je vrijedan 14 ,4 milijuna kuna uvećan za iznos PDV-a, a rok za izvršenje dvije godine. Šibenik će dobiti jedan od najsuvremenijih sustava videonadzora u Hrvatskoj čija je zadaća očuvanje visoke razine sigurnosti s naglaskom na sigurnost djece, javne i privatne imovine. Sustav videonadzora u budućnosti će služiti i za praćenje turističkih kretanja, smanjenja gužvi i kreiranja održivih turističkih politika.

King ICT d.o.o. je jedna od vodećih hrvatskih tvrtki na području sistemskih digitalnih tehnologija.

-U svim gradovima gdje smo postavljali sustav videonadzora vrlo brzo su uočeni konkretni pozitivni rezultati kroz smanjen broj prekršaja, kaznenih djela i prometnih nesreća. Šibenik je zaista prekrasan grad u koji svake godine dolazi sve veći broj ljudi i izuzetno mi je drago što smo dobili priliku da sudjelujemo u kreiranju planskog dugoročnog razvoja zajednice- kazao je Plamenko Barišić, predsjednik uprave tvrtke King ICT d.o.o. Zbog uvođenja sustava videonadzora iskazao je zadovoljstvo i načelnik PU šibensko-kninske, Ivica Kostanić.

-Unatoč činjenici da je Šibenik miran i siguran grad s pozitivnim trendovima, treba i dalje raditi na sigurnosti i zaštiti života i imovine građana, kao i zaštiti javne imovine. Videonadzor će poslužiti kao prevencija i predstavljati neprocjenjiv alat za rješavanje svih takvih slučajeva, kako po pitanju kaznenih djela, tako i po pitanju prekršaja, posebice javnog reda i mira, prometa i oštećenja imovine. Videonadzor s mjeračima brzine značajno utječe na svijest vozača i sigurnost u prometu. Na primjeru vodičke obilaznice i drugim lokacijama na Jadranskoj magistrali i drugim državnim cestama dokazano je da videonadzor spašava ljudske živote- istaknuo je Kostanić.

Matija Mandić, direktor sektora tehničke zaštite tvrtke King ICT, na prezentaciji sustava videonadzora u šibenskoj knjižnici predstavio je iskustva gradova u Hrvatskoj i svijetu:

-U svijetu je postavljeno preko milijardu CCTV kamera. Samo u Londonu ih ima preko 600 tisuća. Iskustva su različita, ali brojke svuda pokazuju pad negativnih pojava, često i do 50 posto. Smanjen je broj kaznenih djela, ubrzano rješavanje istraga i odziv hitnih službi, povećan protok i sigurnost prometa. Zakonodavstvo u Hrvatskoj i EU veliku pažnju posvećuje zaštiti osobnih podataka. Privatnost građana je zaštićena zakonom i tehničkim rješenjima. Neovlašteno korištenje snimki je kazneno djelo. Kontrolna soba je blindirana, a ulaz dozvoljen samo ovlaštenim osobama. Svako pregledavanje i preuzimanje snimki ostaje trajno zabilježeno u sustavu- kazao je Mandić. Nakon određenog vremena, rekao je, snimke koje nisu predmet postupanja se automatski brišu.

Zamjenik gradonačelnika, Danijel Mileta govorio je i o detaljima šibenskog sustava.

-Najveću pozornost posvetili smo sigurnosti djece i prometa. Dvije trećine kamera pokrivat će vrtiće, škole, dječja igrališta, prometnice, križanja i ulaze u grad na Jadranskoj magistrali. Ostatak čine lokacije s najvećim brojem prijava raznih prekršaja. Radi se o parkovima, autobusnim stajalištima, trgovima, plažama i drugim javnim površinama. Držimo da je investicija i te kako isplativa, te da će se vratiti već kroz nekoliko godina. Prije svega, kroz smanjene materijalne štete na javnoj i privatnoj imovini, zatim uredniju naplatu parkinga i komunalnih usluga i na kraju, kroz kazne počiniteljima prekršaja. Nadamo se da će se i Šibenčani, kao i stanovnici drugih gradova, brzo prilagoditi novom sustavu i da će se broj kazni biti minimalan, a to će značiti da imamo uredniji i sigurniji grad. Ujedno, ovo je temelj za uspostavu sustava „pametnog grada“ – raznih rješenja za smanjenje gužvi tijekom turističke sezone i planiranja održivog razvoja turizma- poručio je Mileta. (Grad Šibenik)