Sedma konferencija Smart Cities – pametnim rješenjima do održivog grada održana je u srijedu u hibridnom obliku, djelomično virtualno, a djelomično u Velikoj kongresnoj dvorani Zagrebačkog velesajma. Susret je otvorio glavni urednik Lidera Miodrag Šajatović rekavši da danas u Hrvatskoj gotovo da nema grada i općine čiji čelnici ne razmišljaju kako digitalnu revoluciju iskoristiti na dobrobit svojih građana. Upravo to dokazala je i ovogodišnja konferencija gdje su svoje pametne prakse podijelili brojni gradonačelnici, a predstavnici realnog sektora predstavili inovativna rješenja koja će ‘opamećivanje gradova’ u idućim godinama odvesti na sasvim novu razinu.

Jedno takvo pametno digitalno rješenje koje će omogućiti participaciju građana u upravljanju gradom, ali i pružiti obrtnicima i poduzetnicima sve potrebne informacije na jednom mjestu predstavila je obnašateljica dužnosti gradonačelnice Zagreba Jelena Pavičić Vukičević. Riječ je o Zagreb Smart City Hubu koji će biti u funkciji do kraja godine. Kako pametno odraditi obnovu gradova nakon potresa odgovor se potrudio pružiti ravnatelj Fonda za obnovu Damir Vanđelić. – Digitalizacija omogućava automatizaciju procesa te potpunu transparentnost. Radimo na tome da sve informacije budu dostupne javnosti, kad kliknete neku zgradu točno će se vidjeti kad je odluka urudžbirana u Fondu te kad je i kome isplaćen novac i koliko – rekao je Vanđelić, a član Uprave tvrtke Blink te član izvršnog odbora i potpredsjednik udruge informacijsko-komunikacijske djelatnosti pri Hrvatskoj udruzi poslodavaca Ivan Ante Nikolić nadovezao se rekavši kako su IT rješenja ubrzala proces obnove.

Pametni gradski projekti su spremni, samo novac treba stići, jedan je od glavnih zaključaka panela Inovacijama do održivih gradova. – Jedva čekamo objavu prvih natječaja iz Nacionalnog plana za oporavak i otpornost. Imamo mnogo projekata s gotovim građevinskim dozvolama koji čekaju – kazala je pročelnica Ureda za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša Grada Zagreba Mirka Jozić te nabrojala neke od njih kao što su 400 milijuna kuna vrijedna sortirnica na Žitnjaku te 300 milijuna kuna vrijedna kompostana u Novskoj. Najavila je i potpunog otvaranja zagrebačkog proračuna te suradnju s Matom Rimcem na usluzi autonomnog gradskog taksi prijevoza. Otvoreni proračun ovih dana objavljuje i Rijeka, otkrio je pročelnik Zavoda za informatičku djelatnost u Gradu Rijeka Željko Jurić. Od pročelnika za EU fondove Grada Zadra Ante Ćurković doznaje se da je Zadar definirao tridesetak kapitalnih projekata vrijednih oko 300 milijuna kuna koje kane financirati sredstvima iz Višegodišnjeg proračuna i NPOO. Na ta sredstava računa gradonačelnik Karlovca Damir Mandić koji želi ozeleniti svoj grad projektima grijanja na geotermalne izvore, obnovom nekih objekata koji već duže čekaju svoj red te uvođenjem širokopojasnog interneta. Zaprešić je fokusiran na digitalizaciju javne uprave i kulturni turizam, a u planu su novi parking senzori, elektrane na školskoj dvorani, pogon na biomasu, nova solarna elektrana s HEP-om, istaknuo je gradonačelnik Zaprešića i predsjednik Udruge gradova Željko Turk.

Kako koncept pametnoga grada napreduje u Hrvatskoj i kakva rješenja nudi realni sektor na panelu Inovacije u službi građana – pametna rješenja u praksi govorili su voditelj Odjela za prodaju Odašiljača i veza Tomislav Marić, A&M menadžer Libusoft Cicoma Tomislav Knežević, operativni menadžer za mikromobilnost u Boltu Hrvatska i Italija Ivan Begović te tehnički direktor ICT Končara Vladimir Špišić. Direktor zagrebačke podružnice Atrona Mario Škarica predstavio je sudionicima nove displaye nastale u suradnji s tvrtkom Teo Belišće koji bi do kraja godine trebali biti dio interijera ZET-ovih tramvaja.

Kako izgleda život u nizozemski pametnim gradovima ispričao je novinar, poznavatelj i tumač nizozemskog društva Vanja Valtrović, a voditelj programa elektrifikacije u švedskom Znanstvenom parku Lindholmen Gunnar Ohlin opisao je kako su lokalne vlasti u suradnji s akademskom zajednicom i privatnim sektorom elektrificirale javni prijevoz u Göteborgu. Da imamo i mi zelene i pametne prakse još su jednom na kraju konferencije potvrdili križevački gradonačelnik Mario Rajn, pazinski gradonačelnik Renato Krulčić te koprivnički gradonačelnik Mišel Jakšić. Rajn je istaknuo da je među projektima u pripremi, između ostalog, i uporaba vozila na vodik te obnova stare gradske jezgre Križevaca. Prema Jakšićevim riječima, Koprivnica je grad koji već godinama živi zeleno i nudi građanima kvalitetne uvjete za život, a jedan od pametnih projekata je i zbrinjavanja otpada, dok je Pazinu prioritetna prometna povezanost te želi uspostaviti sustav održivog javnog gradskog prijevoza. 

Konferenciji je prisustvovao i Holger Haibach, direktor Zaklade Konrad Adenauer za Sloveniju i Hrvatsku, te NJ. E. Švedske Diana Helen Madunic, izvanredna i opunomoćena veleposlanica. (Lider, fo Ratko Mavar)