Plastični otpad problem je s kojim se brojni hrvatski gradovi već duže vrijeme bore,  no uspješna je, čini se, borba Grada Labina koji nastoji postati grad bez jednokratnog plastičnog otpada i plastičnih vrećica.

Kroz projekt “Za Labin bez plastike” istarski grad je na drugačiji način pristupio rješavanju ovog problema, prvenstveno kroz inicijativu transformacije labinske tržnice Markat u prvu tržnicu bez plastične ambalaže u Hrvatskoj.

Osim otpada, Labin se u koštac odlučio uhvatiti i s potrošnjom električne energije pa tako provodi projekt energetske učinkovitosti javne rasvjete kroz koji će zamijeniti ukupno 1301 rasvjetno tijelo novom i modernijom tehnologijom LED rasvjete. Iz Grada su poručili da očekuju uštedu od 598.926 kilovat sati godišnje, a kako tvrde, ovime se na projektnoj cjelini ostvaruju uštede od 52,8 posto u odnosu na postojeću potrošnju.

Nadalje, Grad je nabavio šest električnih vozila za gradsku upravu i gradska trgovačka društva 1. Maj Labin i Vodovod Labin uz sufinanciranje od strane Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost za nabavu, a već tri godine raspisuje i Javne pozive za sufinanciranje ugradnje solarnih panela za obiteljske kuće, prepoznajući potrebu prelaska na zelenu energiju.

“Grad Labin prepoznao je potrebe poduzetnika pa se tako raspisuju natječaji za sufinanciranje integriranih fotonaponskih elektrana za poduzetnike i obrtnike” – poručili su.

Svake se godine u ovom istarskom gradu raspisuju i Potpore za poduzetnike i obrtnike usmjerene na poduzetnike početnike i samozapošljavanje, baš kao i poticanje digitalizacije poslovanja, osposobljavanja ili prekvalifikaciju zaposlenika za zanimanja budućnosti. U skladu s time Grad osniva i poduzetničko-edukativni HUB kreativne i IKT industrije, a u funkciju su stavili i podzemne dvorane bivšeg rudnika od kojeg nastoje učiniti inovativni eko-centar izvrsnosti s ciljem pokretanja proizvodnih procesa u vinarstvu, maslinarstvu i ekološkoj proizvodnji hrane u kontroliranim uvjetima.

Kako bi išli ukorak s digitalizacijom, Labin je uveo i aplikaciju e-Glasanje koja omogućuje praćenje sjednice Gradskog vijeća te elektroničko glasanje, a postavljena je i elektronska kontrola prometa u starogradskoj jezgri putem pametnih telefona.

Koja je još postignuća Grad Labin postigao u smjeru razvoja pametnog grada otkrit će gradonačelnik Valter Glavičić na Liderovoj konferenciji “Smart cities”, 28. ožujka na Zagrebačkom velesajmu. Pridružite nam se na konferenciji uz prethodnu prijavu. (Lider)