Pobjedom u kategoriji Smart-city našeg velikog izbora za najbolji grad, Grad Dubrovnik potvrdio je svoj status jednog od predvodnika na području pametnog grada. Dubrovnik je, naime, jedan od još uvijek rijetkih gradova u Hrvatskoj koji uopće imaju strategiju razvoja pametnog grada, a kojom su definirali 17 osnovnih projekata pametnog grada koji međusobnom integracijom trebaju doprinijeti uspostavi koncepta pametnog grada. Također, jedan su od prvih gradova koji je krenuo u projekt digitalizacije cjelokupne gradske uprave. Građani će tako, kada ovaj gotovo pet milijuna kuna vrijedan proces bude završen, moći u realnom vremenu pratiti status svih svojih predmeta i zahtjeva, ali i gradskih financija. Kad su gradske financije u pitanju, Grad Dubrovnik je ove godine krenuo s projektom participativnog budžetiranja te građane izravno uključuje u kreiranje proračuna za 2020. godinu.

Među ključnim smart-city projektima kojima Grad Dubrovnik olakšava komunikaciju s građanima i rješava jedan od svojih ključnih problema – prometne gužve, treba istaknuti aplikaciju Dubrovačko oko. Riječ je o interaktivnoj platformi koja građanima omogućuje jednostavnu prijavu, pregled i komentiranje komunalnih nepravilnosti i problema u gradu te zaprimanje povratnih informacija od dubrovačke gradske uprave po pitanju rješavanja njihovih zahtjeva. Turističke gužve u sezoni sjedište Dubrovačko-neretvanske županije također pokušava riješiti pametnom tehnologijom, kroz posebnu web stranicu koja svim građanima pruža uvid u trenutni i projicirani broj posjetitelja na glavnim gradskim atrakcijama.

Uveli su i najsuvremeniji smart-parking sustav sa gotovo 2.000 senzora postavljenih po čitavom gradu, pa vozači preko aplikacije mogu naći parkirno mjesto te ga platiti. Preko aplikacije se mogu kupiti i autobusne karte, te vaučeri za zaustavljanje u zonama posebne regulacije prometa, a Libertas app korisnicima nudi raspored javnog prijevoza u Dubrovniku. Projekt Dubrovnik card nudi, pak, sve informacije najznačajnijim znamenitostima Dubrovnika i Cavtata te popuste u brojnim restoranima, suvenirnicama i turističkim agencijama, a informacije korisnici dobivaju preko ibeacona u realnom vremenu.

‘Digitalne platforme dramatično su promijenile život u gradovima, donijele nove modele rada i stvorile pretpostavke za stvaranje novih startup poduzetnika, jačanje ekonomije grada i povećanje standarda života. Dubrovnik je pionir pametnih gradova, otvoren prema idejama i smart city rješenjima. No ovo je tek početak onoga što bi pametni gradovi trebali biti te Grad Dubrovnik ima u planu još puno projekata a sve u cilju povećanje zadovoljstva građana’, ističe gradonačelnik Mato Franković.

Gradska komunalna poduzeća implementirala su, pak, sustave daljinskog očitavanja potrošnje, prati se i potrošnja električne energije javne rasvjete, a imaju i ECO mjernu stanicu za praćenje kvalitete zraka.

Projekt kojim se Grad Dubrovnik još jednom etablira kao prvi u Hrvatskoj jest sustav upravljanja prostornim podacima u formatu 3D i 2D portala. Riječ je o bazi podataka na kojoj se radilo punih 20 godina, a u kojoj su ortofoto snimke čitavog područja Grada Dubrovnika, uz nove mogućnosti pregleda i pretrage, 3D prikaze i modernizaciju.

‘Unaprijeđeni sustav olakšat će građanima dostupnost informacija i komunikaciju s gradskom upravom jer na jednom mjestu sadrži sve evidencije prostorno-planskih podataka, komunalne infrastrukture, imovine i cesta u izvrsnom 3D formatu. Jednim klikom na kartu područja građanima su dostupne informacije kada smo uredili cestu i kada će novo održavanje, kada smo rekonstruirali javnu rasvjetu područja i slično. Zbog toga je ovaj sustav izniman alat za građane, ali i službenike. Podatke poput površine parcele ili volumena zgrade se može dobiti s velikom točnošću i u ovom trenutku to je najbolji sustav u Republici Hrvatskoj’, kaže gradonačelnik Mato Franković.

Grad u tri dimenzije višenamjenski je alat jer služi za potrebe planiranja, upravljanja, ali jednako tako i za zaštitu prostora grada. Za ovaj sustav Grad Dubrovnik dobio je priznanja za najbolje rješenje za 3D urbano planiranje za pametni i održivi grad, dodijeljeno na tradicionalnoj konferenciji GDi Solutions Day, u Zagrebu.

Inače, zanimljivo je da je Grad Dubrovnik preko svoje razvojne agencije DURA još 2014. krenuo u smjeru pronalaženja rješenja za najteže probleme koje muče sve građane i posjetitelje. U svibnju 2015. Dubrovačka razvojna agencija (DURA) organizirala je prvu CityOS konferenciju, radionice i hackathon s ciljem promocije “Smart City” koncepta među programerima, inženjerima, hakerima, stvarateljima, arhitektima i gradskim službenicima. ‘Ovaj jedinstveni pristup urodio je plodom nakon samo četiri mjeseca implementacijom prvog “Smart City” projekta, kojeg su u potpunosti razvili dubrovački startup-i. Rješenja su bazirana na open source tehnologiji i mladim ljudima koji su osnovali svoje startup-e, te uložili sve svoje slobodno vrijeme da bi izradili proizvode kojima će pojednostavniti pristup gradskim uslugama, napraviti ih efikasnijim i korisnijim.
Jačanje lokalne zajednice putem uključivanja u gradske projekte je bio ključan korak koje je pokrenuo lavinu pozitivnih promjena i izmijenio način na koji gledamo i shvaćamo ulogu grada. Ovom metodom je prvi put zaista dana prilika najboljima i najpametnijima da ostanu u svom gradu i nastave razvijati svoje talente i startup tvrtke’, kažu u gradskoj upravi i ističu kako implementacijom zaokruženog koncepta pametnog grada, Grad Dubrovnik želi korištenjem tehnologije ojačati postojeće kompetitivne prednosti i poboljšati kvalitetu života građana, osigurati konkurentnost gospodarstva i dugoročnu održivost okoliša i Grada. (M.P.D.)