Proglašenjem pobjednika u Smart i Eco city kategoriji sredinom prosinca završen je  ovogodišnji izbor za Najbolji grad kojeg organiziramo u suradnji s Hanza mediom, Apsolonom i agencijom Ipsos. Grad Zaprešić jedan je od finalista srednjih gradova u Smart city kategoriji, a evo zbog čega je, između ostalog, osigurao svoje mjesto među najpametnijim hrvatskim gradovima..

Grad Zaprešić drugu je godinu zaredom osigurao ulazak u samo finale našeg izbora te se nizom pokazatelja i pametnih rješenja uvrstio među najpametnije srednje gradove u zemlji. Među ostalim, sva su parkirna mjesta na području grada pokrili mobilnom naplatom, u top tri su prema broju putnika u javnom gradskom i prigradskom prometu na području grada u 2020. godini u kategoriji srednjih gradova, kao i po udjelu  energetski učinkovite rasvjete (100 %). U samom su vrhu i po proizvodnji energije iz obnovljivih izvora (iz postrojenja i izvora kojima upravlja Grad i gradske tvrtke i institucije), kao i po udjelu mjernih mjesta sa senzorskim prikupljanjem podataka u sustavu vodoopskrbe u odnosu na ukupan broj mjernih mjesta (100 %).

Kako pojašnjavaju iz zaprešićke gradske uprave, vizija razvoja grada podrazumijeva da on ostane „mali europski grad velike kvalitete života“, s naglaskom na privlačne uvjete za privatni i profesionalni razvoj mladih ljudi i obitelji te gradsku upravu kao primjer dobre prakse za učinkovitost, pametnog turizma kojeg karakteriziraju pristupačne, uključive, dostupne i održive usluge i proizvodi. Zaprešić je mladi grad, ali već ima iza sebe brojna „smart“ iskustva poput energetske obnove javnih zgrada, pristupnih točaka bežičnom internetu, „pametne“ klupe, punionice za električne automobile, sustave za praćenje kvalitete zraka u školama i mjerne stanice za indikativno praćenje kvalitete zraka postavljene u blizini pročistača otpadnih voda, brojača vremena na semaforima, mobilne naplate parkinga..

Zaštita okoliša također je trajna odrednica Gradske uprave pa svakako valja istaknuti implementirana rješenja koja joj značajno pridonose. Zaprešić je u cijelosti pokriven javnim gradskim i prigradskim prijevozom te kontinuirano radi na razvoju intermodalnog prometa i povećanja broja korisnika sredstava javnog prijevoza, s ciljem poticanja brige o vlastitom zdravlju, ali i očuvanju okoliša. Tako je primjerice dovršena provedba projekta „Forest ride“, odnosno, izgradnje nove biciklističko-pješačke infrastrukture, a uveden je i sustav javnih bicikala. Kroz projekt „Newlight“ u potpunosti je rekonstruiran i moderniziran sustav javne rasvjete. Sva postojeća rasvjetna tijela na području grada i pripadajućih mu naselja, njih 4380, zamijenjena su energetski učinkovitom rasvjetom. Na Sportsko-rekreacijskom centru postavljeni su solarni kolektori, a na krovu  novoizgrađene sportske dvorane OŠ Antuna Augustinčića postavljena je fotonaponska elektrana snage 98,5 kW. Proizvedena struja koristit će se za hlađenje, grijanje te rasvjetu dvorane, a u ljetnom razdoblju, kada dvorana neće raditi maksimalnim kapacitetom, višak proizvedene struje prodavat će se HEP-u.

Komunalno poduzeće Zaprešić d.o.o. kontinuirano postavlja podzemne spremnike za potrebe odlaganja otpada korisnika iz stambenih zgrada, a svaki se komplet sastoji od odvojenih spremnika za odlaganje miješanog komunalnog otpada, stakla, papira, plastike i biootpada. Namjera je podzemnim spremnicima poboljšati kvalitetu usluga gospodarenja otpadom, podići higijenski standard i svjesnost korisnika o važnosti razvrstavanja otpada, ali i omogućavanje pravednijeg načina obračuna odvoza odloženog otpada. Napomenimo i kako se stanari spremnicima koriste pomoću čip-kartice, a otpad je moguće odložiti u podzemni spremnik na bilo kojoj lokaciji jer se njome korisnici identificiraju i automatski zadužuju prema stvarnoj količini odloženog miješanog komunalnog otpada. Kada je riječ o spremnicima za plastiku, papir, staklo i biootpad, odlaganje je potpuno besplatno.

Puštanjem u rad 5G mreže, Zaprešić je među prvima postao jedan od gradova pokrivenih bržim i boljim internetom, bržim odazivom mreže te boljom povezanošću uređaja bez povećanja broja baznih stanica. Među najznačajnijim ulaganjima zasigurno je tako „Razvoj infrastrukture širokopojasnog pristupa na području Zaprešića“ ukupne vrijednosti 64,2 milijuna kuna, a koje će se financirati sredstvima HT-a i fondova EU. U tijeku je usklađivanje koncepta tehničkog rješenja i dinamičkog plana, nakon čega će biti poznati detaljni rokovi izvođenja pojedinih faza, a svi radovi bit će završeni do kraja 2023. godine. Dostupnost širokopojasnog pristupa mreži velikih brzina značajan je preduvjet za daljnji društveni i gospodarski razvoj, a uz to će stanovnicima omogućiti brže surfanje, nekima u ruralnim dijelovima čak i pristup Internetu uopće.

Također, kao korak dalje u povećanju transparentnosti gradske uprave, u izradi je i web platforma „Otvoreni grad“ koja će građanima pružiti niz elektroničkih usluga i mogućnosti, između ostalog, lakšu komunikaciju s gradskim službama te jasniji uvid u funkcioniranje Grada i stanje gradskog proračuna.  (V.H.)