Tomislav Tomašević, gradonačelnik Grada Zagreba, najavio je svoje sudjelovanje na Liderovoj konferenciji Smart Cities, koja se održava 20. ožujka 2024. u zagrebačkom hotelu Westin, gdje će predstaviti niz inovativnih i pametnih projekata kojima će se transformirati infrastruktura i poboljšati život u glavnom gradu Hrvatske. Prvi je to put da će Tomašević prisustvovati konferenciji i govoriti o planiranim projektima Grada Zagreba otkako je postao gradonačelnik 2021. godine, i to u trenutku kada su u najvećem hrvatskom gradu u tijeku brojni smart city projekti, a još ih je mnogo u najavi.

Najnoviji projekt kojega je Tomašević nedavno najavio jest Sustav riznice Grada Zagreba, koji obuhvaća i novi način obračuna plaća za više od 12 tisuća zaposlenika u gradskoj upravi, a uvodit će se u fazama tijekom 2024. i 2025. godine. Novim sustavom, naime, Grad nastoji omogućiti transparentan uvid u proračun i smanjiti mogućnost zloupotreba. Cijeli je projekt vrijedan 1,5 milijuna eura s PDV-om.

Nadalje, jedan od projekata o kojemu se govori već više od deset godina ove bi godine također mogao ugledati svjetlo dana. Riječ je o projektu Automatskog sustava upravljanja prometom, zahvaljujući kojemu bi svi građani i posjetitelji dobivali informacije o prometu i gužvama u realnom vremenu. Velike dnevne i tjedne migracije, gužve u prometu i neadekvatna infrastruktura izazovi su s kojima se Zagreb susreće već godinama. Ovim je projektom cilj, dakako, smanjenje prometnih zagušenja, povećanje sigurnosti, ali i smanjivanje prometnog onečišćenja. I ovaj bi projekt trebao biti financiran iz EU fondova.

Što se tiče projekata koji su u tijeku, u svibnju 2022. s radom je počeo projekt platforme Zagreb Smart City Hub za suradnju te internu i eksternu razmjenu podataka gradskih ureda, zavoda, podružnica, ustanova i trgovačkih društava. Krajnji cilj projekta jest transparentnija i učinkovitija komunikacija prema građanima, tvrtkama i institucijama izvan Grada Zagreba i Zagrebačkog Holdinga. Kroz platformu svi dionici imaju pristup informacijama o svim projektima i smart city aktivnostima na jednom mjestu. Projekt, kojega je s 40 posto sufinancirao Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a 60 posto Grad Zagreb, traje dvije godine, do svibnja 2024. Kao nadogradnja tom projektu u rujnu prošle godine započeo je projekt 3D Smart City za povezivanje s 3D modelom Grada Zagreba, a trajat će do rujna 2025.

Navedene projekte, ali i sva ostala pametna rješenja najvećeg hrvatskog grada Tomašević će predstaviti na konferenciji Smart Cities, sudjelujući u panel-raspravi o inovacijama održivih gradova. U raspravi će govoriti i Dario Hrebak, gradonačelnik Bjelovara, Damir Mandić, gradonačelnik Karlovca, te Željko Turk, gradonačelnik Zaprešića i predsjednik Udruge gradova.

Na konferenciji će među mnogobrojnim sudionicima gostovati čelnici hrvatskih gradova, koji će sudjelovati u raspravama na neizostavne teme poput zelene i digitalne transformacije gradova te o funkcioniranju pametnih gradskih rješenja u praksi. (Lider)

Broj mjesta na konferenciji je ograničen stoga osigurajte svoje mjesto prethodnom prijavom.