Grad Trogir uskoro će biti jedan od tri grada u Hrvatskoj i Jugoistočnoj Europi s potpuno transparentnim proračunom

Grad Trogir s Institutom sinergije znanosti i društva potpisao je ugovor kojim započinje uvođenje potpune transparentnosti gradskog proračuna. Radi se o pretkoraku, odnosno prvoj fazi sveobuhvatnog projekta, a koji uključuje izradu jednostavne za korištenje i vizualno atraktivne aplikacije koja bi građanima omogućila drukčiji pogled na proračun. Od pregleda stavki kroz funkcijsku klasifikaciju, pregleda projekata koji se financiraju ili se planiraju financirati, pregleda izvršenja dosadašnjih proračuna te prijedloga proračuna za iduću godinu, odnosno rebalansa za aktualnu godinu. Glavni dio aplikacije davao bi pregled stanja aktualnog proračuna, no dodatne opcije bit će usporedba plana s izvršenjem, te usporedba s proračunima prethodnih godina. Cilj je kroz jasne i jednostavne brojčane pokazatelje građanima približiti konkretne proračunske stavke, a ne samo kroz zbirne pokazatelje koje je teško shvatiti.

Navedeno će se izraditi po principu proračunskog vodiča za građane, koji bi bio interaktivan i kroz kojega bi se osim samih stavki prihoda i rashoda moglo spajati točno koji prihodi financiraju koje projekte, kako bi se građane educiralo i senzibiliziralo za određene vrste strateški važnih projekata. Građani bi tako dobili na uvid na što se točno troši njihov novac.

„Kroz ovaj projekt nastavljamo s uvođenjem pametnih praksi i ponosan sam što smo ponovno prvi u Dalmaciji. Cilj je ne samo pokazati kako se raspolaže gradskim novcem nego što više uključiti građane u rad Gradske uprave. Do sada smo to napravili kroz participativno budžetiranje „I tebe se pita!“, projekt kroz koji građani sami izravno odlučuju o trošenju dijela proračunskog novca, lani smo prvi put ocijenjeni peticom za transparentnost od Instituta za javne financije, objavili smo i online registar gradske imovine, a ovime idemo korak dalje. Transparentnost proračuna naša je obaveza i jedan dio smart city strategije koju ćemo izraditi ove godine. To je nužna razina planiranja razvoja kojom želimo u svakom smislu učiniti Trogir najpoželjnijim malim gradom na obali. Upravo ovakvi projekti kojima podižemo demokratske standarde garancija su da više nikad nećemo završiti u problemima u kakvima smo bili prije tri godine“, istaknuo je gradonačelnik Ante Bilić.

Ova vizualizacija proračuna bit će dostupna građanima kroz dva mjeseca.

„Aplikacija koju ćemo izraditi za Trogir nudi dubinski i vizualno atraktivni prikaz svih prihoda i rashoda do 4. razine proračuna, po funkcijskoj i ekonomskoj klasifikaciji. Ovaj podatak, funkcijsku klasifikaciju do 4. razine potrošnje, do sada nisu dobivali niti gradski vijećnici na raspravama o proračunu koji dobiju proračunske rashode do maksimalno 3. razine. Primjerice, 4. razina znači da možete ući unutar svakog proračunskog korisnika grada – vrtići, škole, muzej, knjižnica… – i vidjeti točno tko je koliko trošio na plaće, na održavanje, što su sve kupovali, itd. Treća razina daje tek ukupnu sumu koliko je dobio koji korisnik, bez ulaska u detalje. Ovakvim prikazom građani imaju detaljniji uvid u gradsku potrošnju nego gradski političari“, rekao je Vuk Vuković ispred Instituta sinergije znanosti i društva, koji će implementirati aplikaciju.

Nakon interaktivnog vodiča kroz proračun, sljedeći korak bit će detaljan prikaz svih računa iz proračuna kako bi građani imali uvid u svaku pojedinačnu transakciju iz proračuna, počevši od javne nabave do troškova reprezentacije. Tada će nastupiti potpuna transparentnost grada prema korisnicima. Grad Trogir implementacijom projekta bit će jedan od tek tri grada u Hrvatskoj i Jugoistočnoj Europi s potpuno transparentnim proračunom. (Grad Trogir)