Grad Vinkovci u posljednjih dvije godine radi na različitim smart-city rješenjima, a na natječaj za sufinanciranje Fonda za zaštitu okoliša su prijavili projekt daljinskog očitanja potrošnje električne energije sustava javne rasvjete.

‘ Svjesni činjenice da sustavom javne rasvjete možemo uvelike pomoći smanjenju potrošnje električne energije i emisije štetnih plinova, na području Vinkovaca ugrađeno je više od 4.500 svjetiljaka od kojih će do kraja godine biti zamjenjeno oko 3.100 svjetiljaka s energetski učinkovitijim svjetiljkama s LED tehnologijom. Veliki dio, njih gotovo 2.500 tisuće dosad je već zamjenjeno.

Sve svjetiljke spojene su na 98 OMM, a na dijelu OMM na kojem je instalirano digitalno brojilo postoji mogućnost udaljenog očitavanja potrošnje električne energije i vršne snage. Sukladno navedenome, iz spomenutih OMM uzimat će se navedene veličine i pohranjivati u bazu platforme te prikazivati JLS i njenim stanovnicima. Na opisani način u potpunosti je automatizirano prikupljanje podataka o potrošnji te se time brzo i jednostavno mogu pratiti troškovi i lako planirati eventualne uštede u potrošnji što povećava energetsku učinkovitost grada i predstavlja jednu od strategija održivog razvoja’, navodi se u obrazloženju i ističe da se korištenjem platforme očekuje smanjenje potrošnje el. energije sustava za gotovo 10% postojećeg stanja, što je ušteda od cc  155 tisuća kuna godišnje, te smanjenje troškova održavanja od 15%,  tj. za približno 34 tisuće kuna godišnje.

 ‘Platforma će direktno utjecati na smanjenje izdataka koje stanovnici plaćaju za javnu rasvjetu (financijsko opterećenje troška komunalnih usluga), što će povećati kvalitetu i poboljšati standard života građana. Nadalje, brzom prijavom kvarova povećava se sigurnost svih stanovnika obzirom da se time drastično smanjuje količina istovremeno neispravnih rasvjetnih tijela. Smatramo da ćemo korištenjem smart rješenja prvenstveno pomoći očuvanju okoliša, pripomoći održivom razvoju, a naposljetku uštedama u ovom području dodatno povećati kvalitetu života građana u našem gradu’, ističu iz Grada. (M.P.D.)