Gradska uprava u Vrbovcu priprema tri projekta koji bi trebala gradu dati zeleni pečat te, kako kažu, povećati brigu o zdravlju građana.

Prvi projekt su Vrbovečki sunčani krovovi, napravljen po uzoru na sličan projekt u Križevcima. Riječ je o postavljanju sunčanih elektrana na krovove javnih zgrada. Ono po čemu se ovaj projekt razlikuje od ostalih je uključivanje građana u realizaciju projekta. Postavljanje same elektrane na krovove financirat će građani po principu crowdfundinga (društveno financiranje). Iako se još na pripremi projekta radi, plan je da se s njim krene početkom sljedeće godine.

– Za crowdfunding model odlučili smo se kako bismo povećali ekološku svijest građana. Grad bi elektrane mogao sam isfinancirati, ali na ovaj način vezat ćemo građane uz zelenu priču i pokazati im da se ulaganje u zelenu energiju isplati. Prema izračunima kojima danas raspolažemo svim ulagačima trebalo bi biti puno isplativije svoj novac uložiti u Vrbovečke sunčane krovove nego ga držati u banci. Prema tome, ovim projektom okrećemo Vrbovec obnovljivim izvorima energije, uključujemo građane u projekt na dobrobit cijele zajednice, ali i na dobrobit njih samih – kaže gradonačelnik Vrbovca Denis Kralj.

Drugi projekt koji je Grad Vrbovec pokrenuo i na kojem radimo pionirske korake u suradnji sa Zelenom energetskom zadrugom je analiza potencijala i raspoloživosti šumske, poljoprivredne biomase te biomase neobrađenih površina na području grada Vrbovca u svrhu energetskog iskorištenja. Analiza će poslužiti kao podloga za odabir najboljeg rješenja za primjenu tehnologije koja koristi biomasu za grijanje.

Treći projekt je ujedno i onaj koju upravo kreće u realizaciji. Ovih dana na području središnjeg vrbovečkog trga ugrađen je sustav za monitoring elektromagnetskih polja – MEP.

Na postavljanje sustava odlučili smo se, kažu u Gradu, kako bismo 24 sata dnevno 365 dana u godini imali podatke o zračenju brojnih antena koje su postavljene na obližnjem vodotornju. Sam sustav postavit će stručnjaci iz Končar – Instituta za elektrotehniku. Uz Vrbovec MEP sustav uveli su i Knin, Sveta Nedelja i Kaštelir-Labinci.

– MEP je autonoman sustav trajnog monitoringa zračenja elektromagnetskih polja svih važnih frekvencijskih područja. Pruža osjećaj sigurnosti zahvaljujući javno dostupnim informacijama zbog kojih se sumnje u razine zračenja mogu otkloniti u svakome trenutku, pregledom rezultata monitoringa pojedinih frekvencijskih pojaseva te skupnog izračuna kroz aplikaciju prilagođenu korisniku – kaže Kralj.

Mjerna stanica u realnom vremenu mjeri i obrađuje razinu elektromagnetskih polja u unaprijed definiranim frekvencijskim pojasevima (FM, TV, TETRA, GSM, DCS, UMTS, WIFI…). Zainteresiranim građanima aplikacija, putem javno dostupne besplatne web stranice, omogućuje usporedbu stvarnih vrijednosti zračenja s razinama koje su definirane Pravilnikom o zaštiti od elektromagnetskih polja. Aplikacija sadrži i detaljne upute za korištenje sučelja namijenjene korisnicima radi jednostavnijeg snalaženja te upoznavanja s mogućnostima koje nudi MEP. (L.K.)