Parkirna mjesta bit će pokrivena senzorima pa će vozači preko aplikacije dobivati informacije o zauzetosti parkirnih mjesta i mogućnostima za brže pronalaženje slobodnih mjesta. Uz to, bit će moguće i informiranje u realnom vremenu o stanju u prometu i javnom prijevozu. Informacije će biti dostupne na „pametnim“ autobusnim stanicama i digitalnim zaslonima uz prometnice. Nad svime time nadzor bi trebao vršiti Centralni informacijski sustav (CIS) koji će se u budućnosti nadograđivati samostalnim projektima prema potrebama i mogućnostima.

Grad Zadar najuspješniji je grad u korištenju EU fondova, a upravo kreću u novi, strateški EU projekt, kojim će uvođenjem pametnih rješenja unaprijediti prometnu sliku grada. Ovih dana u zadarsku gradsku upravu stiglo je zeleno svjetlo za projekt Zadar Urban Mobility 4.0 – ZUM 4.0, 14,8 milijuna kuna vrijedan projekt za kojega je odobreno sufinanciranje od čak 82 posto.

‘Iznimno sam ponosan na ovaj projekt i zadovoljan što se uspješno razvija u skladu sa zadanim rokovima. Radi se o projektu vrijednom 15 milijuna kuna kojega je kandidirao Grad Zadar zajedno s Inovativnim Zadrom kao strateški projekt kroz ITU instrument. Značajan je to korak u cilju razvoja i unaprjeđenja našeg prometnog sustava prihvatljivog za okoliš te većeg korištenja javnog prijevoza uz smanjenje korištenja osobnih automobila. Također, vjerujem da će nam primjena novih tehnologija pomoći i u boljoj organizaciji naplatnih parkirnih mjesta, posebice u staroj jezgri grada. Konačno, implementacijom pametnih prometnih rješenja s upotrebom novih tehnologija te rekonstrukcijom prometnica uz poticanje korištenja vozila javnog prijevoza, naš grad dostiže visoke standarde lokalnog prometa razvijenih europskih gradova. Posla imamo još puno, ali puno smo ga i uspješno odradili. Zadar uvijek mora stremiti najvišim standardima, a ovaj projekt još je jedan korak ka tome!’, ističe gradonačelnik Branko Dukić.

Grad Zadar na ovom projektu u suradnji sa Inovativnim Zadrom kao tehničkim koordinatorom, Liburnijom, te Obalama i lučicama, radi već dvije godine, a nakon odobrenog sufinanciranja kreće konačno i realizacija koja će trajati naredne dvije godine.

Prvi čovjek zadarske gradske uprave zadužen za EU fondove Šime Erlić ističe kako je procedura pripreme projekta bila izuzetno zahtjevna, a u sljedeće dvije godine kroz projekt će se izgraditi temelji za daljnju digitalizaciju svih javnih gradskih usluga koje će biti dostupne putem pametnih mobilnih uređaja i omogućiti svim korisnicima u prometu niz informacija i usluga u realnom vremenu. ‘Zato je ovaj projekt prepoznat kao strateški i ocijenjen važnim za razvoj prometa kompletnog urbanog područja Zadra’, ističe Erlić.

Osim inicijalnog plana obnove i proširenja prometnica i uvođenja horizontalne i vertikalne signalizacije, projektom su predviđena i druga rješenja. To su uspostava sustava elektroničke naplate u 40 gradskih autobusa Liburnije d.o.o. i sustav pametnog parkiranja u sklopu kojeg bi oko 1.000 parkirnih mjesta bilo pokriveno sustavom kojim bi korisnici mogli upravljati preko svojih mobitela. Parkirna mjesta bit će pokrivena senzorima pa će vozači preko aplikacije dobivati informacije o zauzetosti parkirnih mjesta i mogućnostima za brže pronalaženje slobodnih mjesta.

Uz to, bit će moguće i informiranje u realnom vremenu o stanju u prometu i javnom prijevozu. Informacije će biti dostupne na „pametnim“ autobusnim stanicama i digitalnim zaslonima uz prometnice. Nad svime time nadzor bi trebao vršiti Centralni informacijski sustav (CIS) koji će se u budućnosti nadograđivati samostalnim projektima prema potrebama i mogućnostima.

Digitalizacija javnih usluga u prometu trebala bi, očekuju u zadarskoj gradskoj upravi, utjecati na promjenu navika lokalnog stanovništva te potaknuti korištenje javnog prijevoza kao okolišno prihvatljiviju alternativu prijevozu osobnim automobilima te optimizirati promet u mirovanju u svrhu rasterećenja cestovnog urbanog prometa te smanjenja emisija CO2.

‘Sve IT projekte koje razvijamo nastojimo još u planiranju modelirati tako da se gdje god za to postoji mogućnost financiraju EU sredstvima, da se baziraju na najmodernijoj tehnologiji, da su međusobno logički povezani, kompatibilni  i interoperabilni i kao takvi čine dio mozaika onoga što ćemo bez ustezanja vrlo skoro moći zvati „Zadar – Pametan grad“.

U suštini radi se o sustavu integriranih IT rješenja iz područja javnih usluga na lokalnoj razini, koje bi sa jedne strane korisnicima (građani, turisti, poduzetnici)  trebale omogućiti jednostavnije, efikasnije,  i transparentnije korištenje lokalnih javnih usluga, a s druge stane pružateljima ovih usluga (Grad Zadar i pripadajuće komunalna društva i ustanove) pomoći da moderniziraju i optimiziraju svoje usluge. Bez ustručavanja se može reći da je ZUM 4.0 jedan od krucijalnih IT projekata kako po vrijednosti tako i po obimu IT infrastrukture, softvera i javnih usluga, koje bi se kroz projekt trebale realizirati.

Iako se radi o izuzetno kompleksnom i zahtjevnom projektu, koji će biti pravi izazov realizirati, raduje nas da nakon nekoliko godina planiranja i pripreme konačno krećemo i u realizaciju istog’, ističe direktor Inovativnog Zadra d.o.o., Alan Kociper           

Stigli novi autobusi, a sada i novi načini informiranja i naplate u javnom prijevozu

 Inače, prošla godina bila je važna godina u poslovanju zadarskog javnog prijevoznika Liburnije jer je obnovljena većina dotrajalog voznog parka, te zamijenjena novim ekološki prihvatljivim autobusima za gradski i prigradski prijevoz. Novim projektom ZUM 4.0 ta usluga sada postaje još dostupnija i prilagođenija suvremenim trendovima kroz nove digitalne načine informiranja i plaćanja usluga Liburnije.

‘Postepeno želimo stvoriti sve tehničke preduvjete za digitalizaciju usluga Liburnije. U tom smislu, u suradnji s Inovativnim Zadrom želimo razviti sustav elektroničke naplate karata kako bi građani i svi oni koji koriste usluge Liburnije mogli putem svojih mobilnih uređaja i on-line kupovati karte, pokaze ali i u svakom trenutku znati gdje se nalazi autobus i sve ostale korisne informacije koje prate takav sustav’,  istaknuo je direktor Liburnije Edvin Šimunov.

Smanjenje problema parkiranja u gradu uz pomoć aplikacije za bolje informiranje vozača

‘Bilo bi pretenciozno reći da će se ovim projektom riješiti problem parkiranja u gradu Zadru, budući je isti primarno posljedica nedovoljnog broja parkirnih mjesta, što osobito dolazi do izražaja tijekom turističke sezone. Međutim, ono što će se sigurno postići kroz ovaj projekt koji razvijamo sa Inovativnim Zadrom je optimalnija iskorištenost postojećih parkirnih mjesta. Naime, projektom je predviđena ugradnja senzora zauzetosti svih (ili najvećeg broja) parkirnih mjesta koja se naplaćuju, tako da će korisnici putem Zadar Smart City aplikacije i info displeja uz glavne prometnice u svakom trenutku imati informaciju o slobodnim/zauzetim parking mjestima, što će im olakšati traženje i reducirati nepotrebno kruženje u potrazi za istima, a što često izaziva nepotrebne gužve u užoj gradskoj jezgri. Aplikacija će ujedno omogućiti nove načine plaćanje parkinga….Naš je cilj da uz pomoć novih tehnologija i rješenja koja se danas u svijetu sve više koriste dobijemo alat uz pomoć kojega ćemo moći imati potpunu kontrolu parkirnih mjesta u gradu, što povećava efikasnost upravljanja i nadzora parkinzima, a istodobno najveću korist imaju vozači koji u svakom trenutku mogu znati gdje su slobodna parkirna mjesta i tako si uštedjeti vrijeme i troškove koji se gube na traženje parkinga’, ističe direktor tvrtke Obale i lučica Edo Duka.

ITU instrument Europske unije postaje ključan instrument razvoj gradova

Projekt se financira iz ITU instrumenta Europske unije, koji postaje ključan instrument financiranja strateških projekata gradova, i koji zahtjeva uspostavu sustava na relaciji gradska uprava, Ministarstvo regionalnog razvoja i Središnja agencija za financiranje i ugovaranje. Na tim temeljima stvoren je sustav uz pomoć kojeg se mogu realizirati ovako kompleksni razvojni projekti i koji omogućuje daljnje financiranje važnih i inovativnih projekata u urbanim područjima. Za ovaj konkretan projekt ITU jedinica smještena u sklopu gradske uprave odradila je važne korake na pripremi svih procedura za financiranje projekata od strateškog značaja za Grad Zadar i Urbano područje Zadra. (P.B., M.P.D.)