Grad Zlatar je prva jedinica lokalne samouprave u Zagorju koja je uvela potpunu transparentnost za svoje građane.

‘Na web stranici Grada Zlatara od danas građani imaju potpuni uvid u ugovore, narudžbenice i fakture koje su u potpunosti otvoreni javnosti. Javnost ima kompletnu sliku od plana nabave preko ugovaranja nabave do plaćanja. Grad Zlatar je nekad bio grad slučaj, grad u blokadi, a sad konačno je grad s brojnim investicijama. Želim da građani znaju na što se troši njihov novac, a ne da ovise o trećim osobama koje prepričavaju, interpretiraju na ulicama, lažnim profilima, glasnicima ili birtijama. Radimo i rastimo zajedno za ljepši Zlatar!’ – objavila je na FB stranici gradonačelnica Zlatara Jasenka Auguštan Pentek.

Na stranicama grada sada su i ažurne najnovije vijesti o aktualnim radovima.

Tako je u fazi završetka uređenje dječjeg igrališta u Belcu. Trenutno se završava postavljanje betonskih opločnika na hodne površine, a nakon toga napravit će se i planiranje zemlje oko igrališta te posijati trava. Također, ranije je već izvršena sadnja bilja. Nakon završetka postavljanja betonskih opločnika u Belcu, započeti će i njihovo postavljanje na glavnim stazama u Parku hrvatske mladeži.

Postavljena je i  autobusna nadstrešnica u centru Martinščine te su završeni radovi na gradnji nogostupa.

Zlatar je inače prema našoj analizi temeljenoj na proračunima gradova iz 2018. godinu u top deset gradova po izdvojenim sredstvima koji se odnose na usluge unapređenja stanovanja i zajednice. Prije dvije godine je u tu svrhu uloženo oko 5,8 milijuna kuna, odnosno 36,77 posto proračuna, dok su lani ta sredstva povećana za dodatnih četiri milijuna kuna.

Jednim dijelom navedena sredstva iz 2018. godine utrošena su na izrade projektne dokumentacije za različite investicije koje su sada u provedbi. Tako se je projektiralo uređenje Trga slobode u Zlataru, izgradnja NGA širokopojasne mreže, dječji vrtić, modernizacija sustava javne rasvjete, sanacija klizišta te uređenje sva 4 groblja.

Asfaltiralo se ukupno 7 nerazvrstanih cesta – jedna iz EU sredstava i šest iz gradskog proračuna. Značajniji projekt svakako je bilo i uređenje Parka hrvatske mladeži. Uloženo je i u provedbu prometnog elaborata izmjene regulacije prometa u užem središtu Grada, održavanje nerazvrstanih cesta, male komunalne akcije, održavanje i energiju za javnu rasvjetu, drugo tekuće održavanje javnih površina te socijalne potpore.

U 2019. se je provela sanacija klizišta, uređenje dječjeg igrališta, modernizacija ulica, gradnja nogostupa u Belcu do osnovne škole, izgradnja nogostupa i kanalizacije u Varaždinskoj ulici, uređenje parka kod Galerije izvorne umjetnosti, energetska obnova sustava javne rasvjete i projektiranje dogradnje sustava javne rasvjete itd.

– Svim projektima želimo poboljšati standarde za dobrobit građana. Grad je imao zastoj u ulaganju u infrastrukturu i ostale projekte zbog loše financijske situacije. Stabilizacijom i vraćanjem dugova, stekli smo uvjete za razvoj grada. Puno se radi, ali je još puno posla pred nama kako bi Grad privukao nove investicije i postao ugodno mjesto za život svih njegovih stanovnika – rekla nam je gradonačelnica Jasenka Auguštan-Pentek. (L.K.)