Dario Zurovec, Dinko Burić i Dario Hrebak u protekloj su godini napravili najznačajnije iskorake i promjene, no tu je još čitav niz mjera kojima su gradonačelnici diljem zemlje na pozitivan način obilježili ovu godinu i potvrdili naše predviđanje da će ovo biti najbolji saziv lokalnih ‘vlasti’ ikada…

Kraj godine uvijek je doba analiza, rezimea i podvlačenja crta, pa smo i mi odlučili napraviti pregled mjera kojima su gradonačelnici u protekloj godini napravili pozitivne promjene i napredak u svojim gradovima, podigli kvalitetu života građana i/ili potaknuli rast poduzetništva i gospodarstva općenito.

Već u prvoj analizi djelovanja na lokalnoj sceni, šest mjeseci nakon lokalnih izbora 2017. konstatirali smo da bi ovo mogao biti najbolji gradonačelnički saziv u povijesti Hrvatske. Sada, nakon dvije i pol godine mandata možemo konstatirati da smo bili u pravu i da je ovo – osim što je najmlađi, doista i najproaktivniji, ambiciozniji i za pozitivne promjene ‘nabrijaniji’ saziv gradonačelnika ikada.

Lokalna scena u javnosti se sve manje percipira kao ‘leno lokalnih šerifa’, a sve više je izvorište inovativnih, kvalitetnih i zanimljivih projekata kojima se potiče gospodarstvo i podiže kvaliteta života građana. Većina gradova pretvorila se u velika gradilišta u kojima se EU novcem grade vrtići, poslovne zone, kanalizacijski sustavi, ceste, uređuju parkovi, trgovi i rive…., pa nema smisla pobrajati pojedinačne projekte niti smo se na to fokusirali.

Uz to, nizom mjera, prvenstveno na demografskom planu, gradovi postavljaju standarde i postaju predvodnici u borbi protiv negativnih trendova – dovoljno je navesti da su od početka mandata naknade za bebe povećane u preko 80 gradova, niz njih smanjio je cijene vrtića i povećao iznose stipendija…. O efikasnosti i proaktivnosti gradova možda najbolje govori podatak da je u posljednje tri godine udeseterostručen iznos koji su gradovi povukli iz EU fondova.

Iako u ovom pregledu ne proglašavamo najbolje ni najuspješnije, ipak ćemo na početku istaknuti tri mjere/projekta koje treba posebno istaknuti kao najveće promjene i napredak na lokalnoj razini u protekloj godini – ukidanje prireza u Svetoj Nedelji, uvođenje besplatnog vrtića u Belišću te digitalizacija i uvođenje transparentnih financija i otvorenog proračuna u Bjelovaru, koji je na taj način postavio novi standard čije preslikavanje očekujemo i u drugim gradovima.

Nakon toga, abecednim redom donosimo pregled mjera koje su obilježile 2019. u gradovima.

Sveta Nedjelja: Odrekli se 7 milijuna kuna od nameta i privukli deset puta više investicija

Dario Zurovec i njegova gradska uprava prije godinu dana su najavili da od 1. siječnja 2019. potpuno ukidaju prirez od 6%, kao i porez na potrošnju i komunalnu naknadu za hotele i kampove, čime su se odrekli čak 7 milijuna kuna u proračunu, a investitorima omogućili višemilijunske uštede. Bilo je to, definitivno, najveće porezno rasterećenje u bilo kojem gradu u zemlji, a sve s ciljem privlačenja novih investitora i stanovnika.

Nakon godinu dana, Zurovec kaže kako su ovim mjerama postigli željeni rezultat – manjak u proračunu nisu ni osjetili jer su poreznim rasterećenjima znatno povećali broj novih investicija i prihode od poreza na dohodak.

‘Ukidanjem poreza na potrošnju i komunalne naknade za hotele i kampove potaknuli smo investicije i zapošljavanje u području turizma i ugostiteljstva, dok je ukidanje prireza rezultiralo većim plaćama naših sugrađana i manjim davanjima za poslodavce.  Sveta Nedelja je najbolji primjer kako se dobrim upravljanjem i odgovornim trošenjem novca građana mogu smanjiti porezi i parafiskalni nameti, a sve kako bi se dodatno rasteretili građani i gospodarstvo te postigli željeni učinci – povećanje ulaganja, proizvodnje i zaposlenosti te bolje plaće i mirovine za moje sugrađane’, kaže gradonačelnik Dario Zurovec.

Belišće: Besplatni vrtić za svu djecu, stipendije za sve studente, prehrana za srednjoškolce….

U posljednjih šest godina, otkako mu je na čelu Dinko Burić, Grad Belišće se etablirao kao efikasan grad pametnih projekata i dobrih praksi, te jedan od najboljih primjera kako i mali gradovi mogu biti uspješni u povlačenju sredstava iz EU fondova – u proteklih su pet godina povukli preko 238 milijuna kuna, što je čak osam izvornih godišnjih proračuna.

Prošla godina je, pak, obilježena velikim iskorakom na demografskom planu i poticanju pozitivnih demografskih trendova. Zahvaljujući pozitivnom poslovanju i dobrim financijskim pokazateljima Burić je početkom ove godine prvo snizio cijene vrtića da bi, analizom proračuna, uvidjeli da imaju prostora za potpuno oslobađanje roditelja plaćanja vrtića. Belišće je tako postao tek četvrti hrvatski grad koji je svoj djeci osigurao besplatne vrtiće, a pritom su i povećali plaće ‘tetama’. Za roditelje djece koja, zbog nedovoljnih kapaciteta, nisu uspjela upasti u vrtić, uveli su pak mjesečni dodatak od 1.000 kuna s kojima im Grad sufinancira plaćanje ‘tete čuvalice’. Uz to, osigurali su i stipendije za sve svoje redovne studente, pri čemu iznos stipendije ovisi o uspjehu, pa na taj način potiču i nagrađuju izvrsnost.

Bjelovar: Prepolovili prirez, digitaliziraju rad gradske uprave, otvorili proračun i financije

Dario Hrebak od prvog se dana mandata nametnuo kao jedan od najenergičnijih i najkonkretnijih gradonačelnika koji gotovo na dnevnoj bazi izlazi s mjerama i projektima kojima Grad Bjelovar etablira kao poduzetnicima naklonjen grad – primjer dobrih praksi. Nakon tax free modela kojima je u Bjelovar privlači IT industriju, Bjelovar je u 2019. postao i prvi potpuno digitalizirani grad i jedini u kojemu građani imaju potpuni uvid u gradske financije.

Hrebak je prvo lansirao aplikaciju preko koje građani imaju dubinski uvid u proračun i sve proračunske stavke,  i to do 3. razine, što u ostalim gradovima nemaju ni gradski vijećnici. Nakon toga, građanima su kroz drugu aplikaciju omogućili potpuni uvid, i to u realnom vremenu, u trošenje gradskog novca. Preko aplikacije se mogu pratiti i pregledavati doslovno sve isplate iz gradske blagajne – od one za toalet papir pa do višemilijunskih javnih nabava.

Uz to, Hrebak je ove godine u  dva navrata snižavao prirez, sa početnih 12% na 6%, čime je građane i poduzetnike rasteretio za oko pet milijuna kuna. No, kao ni u Svetoj Nedelji, ni u Bjelovaru nisu imali problema zbog tog manjka u proračunu jer se on, s druge strane, počeo bolje puniti zbog rasta gospodarstva i poreza na dohodak.

Čazma: Udvostručene naknade za bebe

Među gradovima koji su 2019. povećali naknade za bebe je i Grad Čazma koji ih je udvostručio. Naknade su, tako, sa  1.000 kuna za prvo i drugo dijete povećane na 2.000 kuna po djetetu, a za svako treće i sljedeće dijete, umjesto prijašnjih 2.000 kuna obitelji sada dobivaju po 5.000 kuna. U proračunu su za naknade osigurali 250 tisuća kuna.

Daruvar: Povećali stipendije i izdvajanja za školstvo

Među gradovima koji su ove godine povećali sredstva za djecu i obrazovanje je i Grad Daruvar, koji je za 50 tisuća kuna povećao izdvajanja za stipendije – sa 200 na 250 tisuća. Uz to, povećana su i sredstva za školstvo, i to to za sufinanciranje produženog boravka, odnosno plaća učitelja, za što je u Proračunu osigurano 470 tisuća kuna.

Inače, otkako je dužnost gradonačelnika Daruvara preuzeo Damir Lneniček, naknade za bebe su udvostručene, sa 500 na 1.000 kuna, cijene vrtića su snižene za 20 posto, dok su sredstva za sufinanciranje udžbenika, bilježnica i školskog pribora povećana za čak 20 puta – sa dotadašnjih 10-20 tisuća na čak pola milijuna kuna, kako bi se roditeljima što više smanjili troškovi.

Dubrovnik: Digitalizacija, novi parking sustav, škola i stanovi za mlade, poduplali sredstva za studente…

Među gradonačelnicima koji su svojim potezima obilježili 2019. svakako treba izdvojiti i dubrovačkog Matu Frankovića. Čitav je niz mjera i projekata kojima je Franković u ovoj godini podizao kvalitetu života u Dubrovniku, a jedan od najvažnijih sigurno je ‘Respect the city’ program kojim su uspjeli smanjiti ljetne gužve i zakrčenja zbog najezde turista.

Zahvaljujući nizu konkretnih mjera  – od ograničenja broja kruzera do oslobađanja stare gradske jezgre od jeftinih štandova i prenatrpanih ugostiteljskih stolova i stolica, grad je konačno opet ‘prodisao’, a ‘Respect the City’ na svjetskoj turističkoj sceni prepoznat i priznat kao ogledni primjer mjera za održivi turizam.

Smanjenju prometnih gužvi svakako će pridonjeti i novi smart parking sustav kojega su u Dubrovniku uveli ove godine. Sustav je vrijedan 3,2 milijuna kuna, svojim obuhvatom i rješenjima je među najnaprednijim sustavima koji u ovom trenutku postoje u svijetu.

Naime, postavili su i u sustav povezali 1.909 parking senzora na području čitavog grada, pa građani preko aplikacije mogu pronaći slobodno parkirno mjesto, uz pomoć navigacije se do njega dovesti, a preko aplikacije se i plaća parking.  Za one koji ne koriste aplikaciju, postavljeni su javni displayevi koji prikazuju stanje slobodnih mjesta i nekoliko ulica ranije.

Prvi put nakon 33 godine Grad Dubrovnik je ove godine krenuo u projekt gradnje nove škole, povećali su studentske stipendije, a problem stambenog pitanja za mlade obitelji, s obzirom da su grad s najvišim cijenama nekretnina u zemlji, rješavaju posebnim modelom društveno poticane stanogradnje po kojem grade 120 stanova za mlade obitelji koje će mladim obiteljima davati u najam po cijeni od 1.500 kuna mjesečno na rok od 10 godina nakon čega će ih korisnici će moći otkupiti po povoljnoj cijeni. Kako bi, pak, osigurali što bolju zdravstvenu skrb u gradu, Grad Dubrovnik uložit će oko 10 milijuna kuna u gradnju stanova i apartmana za liječnike u Dubrovačkoj bolnici.

Kraj godine Mato Franković je obilježio i odlukom o stopostotnom povećanju sredstava za studentske stipendije – sa milijun kuna, koliko je bilo osigurano u 2019. na dva milijuna u 2020. godini.

Đakovo: Udvostručili sredstva za poduzetnike, učetverostručili za stipendije, u nabavci školskog pribora pomogli i srednjoškolcima

I dok je većina gradova ove godine na različite načine i različitim iznosima pomogla osnovnoškolcima u nabavci školskih materijala i potrepština, Marin Mandarić i njegova gradska uprava jedni su od rijetkih koji su tu pomoć osigurali i za srednjoškolce. Učenici od 1-7 razreda osnovne škole dobili su, tako, po 600 kuna pomoći, osmaši 700 a srednjoškolci po 500 kuna.

Grad Đakovo je ove godine za studentske stipendije i učeničke potpore isplatio  oko 1,1 milijun kuna.

U 2019. godini iz Programa potpora u gospodarstvu na području Grada Đakova  ukupno je gospodarstvenicima dodijeljeno 1.565.000 kuna pri čemu je potpisano 170 ugovora. Godinu ranije potpisano je 97 ugovora sa ukupnim iznosom 805.542,46 kuna. Treba spomenuti i da je iz Programa potpora u poljoprivredi i ruralnom razvoju na području Grada Đakova za razdoblje 2018.-2020. godine ukupno u ovoj godini poljoprivrednicima dodijeljeno 417.903,33 kune pri čemu je potpisan 51 ugovor. U konačnici, Grad Đakovo je u ovoj 2019. godini gospodarstvenicima i poljoprivrednicima kroz potpisan 221 ugovor dodijelio 1.982.903,33 kune.

U 2019. godini je Gradu Đakovo predano 229 zahtjeva za pomoć roditeljima za novorođenu djecu. Za to je isplaćeno ukupno 749 tisuća kuna. U 2018. godini, za usporedbu, predano je 223 zahtjeva i isplaćeno ukupno 353.500,00 kuna što svjedoči o znatno većim iznosima potpora za novorođenčad.

Izvršenje Proračuna za 2019. godinu iznosi gotovo 110 milijuna kuna, što je u odnosu na prošlu godinu povećanje veće od 60 posto.

Đurđevac: Udvostručili sredstva za poduzetnike, najviše per capita izdvojili za učenike

Grad Đurđevac jedan je od onih koji su u ovoj godini značajno povećali izdvajanja za poduzetnike – sa 200 tisuća kuna proračunska sredstva za potpore su povećali na 400 tisuća. Uveli su i čitav niz novih mjera, među kojima i potpore OPG-ovima za razvoj turizma.

Uz to, Grad Đurđevac ove se godine istaknuo izdvajanjem za školarce, odnosno za sufinanciranje školskog pribora i materijala na početku školske godine. U proračunu su za to izdvojili pola milijuna kuna, čak 60,5 kuna per capita.

Grubišno Polje: Snizili prirez, povećali stipendije

Grad Grubišno Polje jedan je od tek četiri koji su u ovome mandatu snizili prirez – prepolovili su ga sa dosadašnjih 10% na 5% i tako građane i gospodarstvo rasteretili za 300 tisuća kuna godišnje. Uz to, Zlatko Mađeruh i njegova gradska uprava ove su godine udvostručili sredstva za studentske stipendije – sa dotadašnjih 144 na 260 tisuća kuna. Osim samog broja studenata povećan je i iznos stipendija, sa 800 na 1.000 kuna, čime se Grubišno Polje svrstalo među gradovima s najvećim iznosima kojima pomažu studentima.

Imotski: Udeseterostručili naknade za bebe, među rijetkima koji nagrađuju izvrsne učenike i studente

Iako nisu jedini grad koji je ove godine povećao naknade za bebe, Grad Imotski apsolutni je rekorder u visini ovog povećanja jer su naknade od 1. siječnja – udeseterostručili! Roditelji tako umjesto dosadašnjih tisuću kuna za prvo i drugo i dvije tisuće za treće i četvrto dijete od Grada dobivaju 10.000 za prvo, 20.000 za drugo i čak 50.000 za treće dijete. Grad Imotski za naknade je osigurao 1,25 milijun kuna u proračunu, te se tako pozicionirao kao jedan od gradova s najvišim naknadama za bebe u zemlji.

Jedan su od gradova sa najvećim ostvarenim napretkom kada je ocjena za transparentnost u pitanju. Institut za javne financije ove im je godine dodijelio peticu, dok su još lani dobili dvojku.

Ivan Budalić i njegov tim ističu se i izdvajanjima za obrazovanje pa su jedan od rijetkih koji na konkretan način nagrađuje svoje učenike i najbolje studente – svi maturanti su tako ove godine od Grada dobili laptope, a najbolji studenti nagradu od čak 7.000 kuna!

Karlovac: Među najizdašnijima po ulaganju u školarce, uveli e-dozvole i nove pogodnosti za poduzetnike

 Grad Karlovac također se ove godine iskazao kao jedan od najizdašnijih kada je izdvajanje za školarce u pitanju – na početku godine školarcima i njihovim roditeljima pomogli su u kupnji školskih potrepština sa 1,25 milijun kuna.

Kao jedan od najnaprednijih gradova kad je smart-city koncept u pitanju, digitalizirali su značajan broj poslovnih procesa gradske uprave, građanima omogućili live praćenje sjednica Gradskog vijeća, a jedan od najsvježijih iskoraka je omogućavanje online podnošenja zahtjeva za građevinsku dozvolu.

Jedan su od najuspješnijih gradova po korištenju EU fondova. Sredstvima iz EU grade se vrtić i jaslice Mahićno. Ukupna vrijednost je 5,7 milijuna kuna, od čega 4,5 milijuna bespovratno, dok 1,2 milijuna financira Grad. Vlastitim sredstvima izgrađen je pak vrtić Grabrik.

Kad je, pak, gospodarstvo u pitanju, Damir Mandić i njegova gradska uprava ove su ga godine odlučili pogurati novim olakšicama za poduzetnike koji grade proizvodne pogone, a koje su u potpunosti oslobodili komunalnih doprinosa.

Knin: Vratili dugove, povećali stipendije i naknade za bebe, uvode red u sustav socijalne skrbi

 Nakon što su u samo godinu i pol dana nizom ušteda i rezanjem nepotrebnih troškova sanirali preko sedam milijuna kuna naslijeđenog duga, te povukli 20-ak milijuna kuna za EU projekte, Marko Jelić i njegova gradska uprava i ove su godine u Kninu nastavili s nizom mjera kojima žele zaustaviti iseljavanje, a fokus je na demografiji i gospodarstvu. Tako su po drugi put u mandatu povećali naknade za novorođenčad. U prvom navratu, naime, naknade su utrostručene – sa tisuću na tri tisuće kuna, da bi ih u proračunu za ovu godinu i po drugi put povećali, pa roditelji za 2. dijete dobivaju 5.000, za treće 7.000, a za četvrto i svako iduće dijete po 10.000 kuna. Uz to, iz EU fondova povukli su 1,8 milijun kuna za novi vrtić.  Sredstva za stipendije studentima povećali su čak četiri puta, a izdvajanje za poduzetnike za čak sedam puta.

Iskorak je napravljen i na području transparentnosti pa su tako uveli izravan video prijenos sjednica Gradskog vijeća na YouTube kanalu Grada Knina. Mjera koja je pozitivno odjeknula na nacionalnoj razini je uvođenje obveze radno sposobnim korisnicima socijalne pomoći da radovima za opće dobro odrađuju socijalne naknade. U slučaju da se, bez opravdanog razloga, ne odazovu na radove, korisnici će izgubiti pravo na naknadu. Iako je predviđena Zakonom o socijalnoj skrbi, ovu mjeru za sad provodi tek nekoliko hrvatskih gradova i u većini su efekti pozitivni – uz to što je smanjen broj radno sposobnih korisnika socijalne naknade koji su odbijali rad za opće dobro, dio onih koji su prihvatili ovu obvezu i pokazali se kao dobri radnici, dobili su stalni posao u lokalnim komunalnim poduzećima.

Koprivnica: Rekordna izdvajanja za obrazovanje i studente, najpovoljniji uvjeti za investitore

 Uz to što je uz Split, kako je pokazalo naše veliko terensko istraživanje, grad sa najvećim izdvajanjima za stipendije studentima i učenicima, za koje izdvaja preko 3,4 milijuna kuna iz proračuna, Grad Koprivnica ove je godine krenuo s projektom na kojega se čeka 20-ak godina – gradnjom nove osnovne škole. Vrijednost projekta procjenuje se na oko 40 milijuna kuna koje će Grad samostalno financirati a škola bi trebala biti završena već za dvije godine.

Kad je gospodarstvo u pitanju, Mišel Jakšić i njegova gradska uprava ovu su godinu obilježili uvođenjem najvećih poduzetničkih olakšica u zemlji – investitore u poduzetničkim zonama u potpunosti su oslobodili svih davanja te im omogućili da do zemljišta dođu za 1 kunu po kvadratu.

Kao jedan od predvodnika i najnaprednijih gradova u zemlji kad  je u pitanju e-mobilnost,  ove su godine napravili novi iskorak i uveli besplatnu liniju gradskog javnog prijevoza e-busom.

Križevci: Uveli stipendije za deficitarna zanimanja, povećali sredstva za najbolje učenike, poduzetnike i obrtnike, prvi proveli crowsfunding kampanju

Grad Križevci od ove godine, po prvi put, kreće sa programom stipendiranja, i to isključivo deficitarnih zanimanja po kriterijima HZZ-a. Mario Rajn i njegova gradska uprava odlučili su u ovoj školskoj godini stipendirati 19 studenata, uglavnom medicine, strojarstva i brodogradnje, elektrotehnike i računarstva,  sa po 1.500 kuna mjesečno. Studenti će stipendije primati svih 12 mjeseci u godini, što znači da će od Grada dobiti 18 tisuća kuna godišnje, a Grad je za stipendije izdvojio 342 tisuće kuna.

Grad Križevci dosad nikad nije dijelio stipendije već samo studentske kredite od 100 eura mjesečno koji su se, studentima koji su završili u roku i nastavili živjeti na području Grada pretvarali u stipendiju dok su ostali morali Gradu vraćati puni iznos.

Inače, rezultati našeg velikog istraživanja o stipendijama pokazuju da je iznos od 1.500 kuna, koliko će primati križevački studenti, jedan od najviših iznosa stipendija u zemlji.

Također, jedan su od tek desetak gradova u zemlji koji novčano nagrađuju svoje najbolje učenike i njihove mentore, za što su ove godine povećali proračunsko izdvajanje.

Jedan od strateških ciljeva Grada Križevaca je postati energetski neovisan pa su tako i ove godine, kao još uvijek jedini grad u zemlji, proveli super uspješnu crowdfunding kampanju kojom su prikupili sredstva građana za gradnju solarne elektrane koju su postavili na krov Gradske knjižnice.

Iskorak su napravili i na planu digitalizacije – povezali su se sa e-maticom pa građani Križevaca od ove godine više ne moraju hodati okolo kako bi izvadili rodni list, smrtni list ili domovnicu, već ih mogu izvaditi do doma, online.

Na kraju, ali ne manje bitno, utrostručili su iznos potpora za poduzetnike i obrtnike.

Kutina: Aplikacija za transparentne financije, ulaganje u djecu i obrazovanje

Grad Kutina među prvima je koji je još prije 15 godina uveo e-riznicu, a među prvim su gradovima koji kreću u potpunu digitalizaciju gradskih procesa i građanima otvaraju gradske financije.  U sklopu projekta Otvoreni grad, Grad Kutina lansirao je tako novu aplikaciju iProračun kojojm građanima omogućava uvid i kvalitetan nadzor nad trošenjem gradskog novca. Preko iProračuna građani tako mogu brzo i  jednostavno doći do svih brojki od interesa, pratiti realizaciju proračuna, stanje riješenosti projekata i sve relevantne pokazatelje. Projekt je vrijedan 177 tisuća kuna, a iz Grada ističu kako će njime, osim podizanja transparentnosti i otvaranja prema građanima, značajno Povećati i kontrolne mehanizme u izvršenju proračuna te osigurati kvalitetne podloge za kvalitetno i namjensko planiranje proračuna za naredna razdoblja.

Zlatko Babić i njegova gradska uprava ove su se godine etablirali i kao Grad s jednim od najvećih izdvajanja za školarce – na početku godine za sufinanciranje školskih materijala i pribora izdvojili su čak 1,3 milijun kuna kojima su školarcima i njihovim roditeljima olakšali kupnju školskih potrepština. Također, ove su godine za gotovo pola milijuna kuna povećali izdvajanja za poduzetnike.

Mali Lošinj: Povećali potpore poduzetnicima, uveli stipendije za srednjoškolce i studente koji studiraju u inozemstvu

Grad Mali Lošinj od ove je godine uveo i stipendije za srednjoškolce – dijele pet stipendija od 500 kuna mjesečno. Uz to, uvedena je mogućnost stipendiranja studenata koji studiraju izvan RH.

Naime, do sada su pravo na stipendiju imali isključivo studenti preddiplomskog i diplomskog studija u Republici Hrvatskoj koji su imali prebivalište na području Grada Malog Lošinja i  za to je izdvojen iznos od gotovo 700 tisuća kuna na razini proračunske godine. Grad godišnje prosječno stipendira 70-ak studenata sa mjesečnim iznosom od 850 kuna, a stipendira se i jedan student sa područja Grada Vukovara. Isto tako, studentima lošeg socijalnog statusa mjesečni iznos se uvećava za čak 40 %, a prije nekoliko godina, uvedena je i beneficija u iznosu od 10 mjesečnih stipendija za one studente koji se po diplomiranju zaposle na području Grada te u kontinuitetu odrade 5 godina.

Ove su godine Ana Kučić i njezin tim povećali i sredstva za potpore poduzetnicima i to s 250 tisuća na 600 tisuća kuna.

Metković: Povećali naknade za bebe i potpore poduzetnicima, uveli jednu od najviših stipendija u zemlji

Nakon što su u proračunu za prošlu godinu uveli naknade za svu novorođenčad, jer su ih roditelji do tada dobivali samo za 3. i svako iduće dijete, Dalibor Milan i Grad Metković ove godine su ponovno povećali naknade za bebe. Sa dotadašnjih 1.000 kuna za prvo, 1.200 za drugo, 1.400 za treće dijete i 2.000 za četvrto dijete, naknade su povećane na 2.500 za prvo, 3.500 za drugo, 4.500 za treće te 5.500 za četvrto i svako iduće dijete. U proračunu je, tako, za bebe osigurano 360 tisuća kuna, što je 38 posto više nego prošle godine.

Uz to što su uveli, a sada i povećali nanade za bebe, Dalibor Milan i njegova gradska uprava snizili su i cijene vrtića za 150, odnosno 100 kuna, ovisno o programu.

Ove su godine značajno povećali i izdvajanja za poduzetnike za koje je u proračunu osigurao gotovo milijun kuna, 300 tisuća više nego lani.

No povećanje kojim su Milan i njegova gradska uprava definitivno obilježili ovu godinu jest na polju obrazovanja. Sredstva za stipendije povećali su za čak 266 posto, odnosno na 660 tisuća kuna pa 30-ak metkovskih studenata od ove godine dobiva po 1.200 kuna stipendije mjesečno umjesto dotadašnjih 500 kuna. Ovim povećanjem Grad Metković etablirao se kao jedan od gradova s najvećim iznosom stipendija u zemlji. Uz to su i jedan od rijetkih gradova koji konkretnim poklonima – ove godine tabletima – nagrađuju najbolje učenike.

U ovogodišnjem su proračunu u Metkoviću, općenito, značajno povećali izdvajanja za obrazovanje, obitelj i socijalne potrebe građana, za koje je u proračunu osigurano preko dva milijuna kuna, čak 35 posto više nego prošle godine.

Novalja: Uveli stipendije za deficitarna zanimanja

Grad Novalja jedan je od onih koji su ove godine uveli stipendije za deficitarna  zanimanja, a specifični su jer stipendiraju samo njih, a ne i sve ostale redovne studente. Stav je Ante Dabe i njegove gradske uprave da moraju stipendirati ona zanimanja kojih nedostaje na tržištu, a ne – populistički – sve. Učenicima dijele po 300, a studentima po 700 kuna mjesečno.

Novigrad: Povećali nagrade za najbolje učenike i studente

Grad Novigrad jedan je od rijetkih koji nagrađuje svoje najbolje učenike, a osim njih nagrade dijele i najboljim studentima. U proračunu su tako ove godine osigurali 55 tisuća kuna za nagrade, pa učenici dobivaju po 1.000, a studenti po 2.000 nagrade.

Novska: Najvećim potporama u zemlji potaknuli zapošljavanje

U prvoj polovici svog mandata Marin Piletić etablirao je Grad Novsku kao budući hrvatski centar gaming industrije, te Grad sa daleko najizdašnijim poticajima za samozapošljavanje.

Grad Novska, naime, poduzetnicima početnicima dijeli po 45 tisuća kuna, kojima se naslanjaju na HZZ-ovih 55 tisuća, što znači da mladi poduzetnici u Novskoj u posao kreću sa sto tisuća kuna ‘vjetra u leđa’. Mjera s kojom se krenulo ove godine su, pak, poticaji za otvaranje tvrtki iz područja gaming industrije u iznosu od 65 tisuća kuna, a za start-upove u 2019. su osigurali čak 800 tisuća kuna u proračunu. Sve ove mjere daju konkretne rezultate pa je Novska jedan od gradova s najvećim rastom otvorenih obrta i zaposlenosti u posljednjih godinu dana.

Uz to, Novska je i ove godine grad rekorder po izdvajanju za učenike i studente, a konačno su riješili i problem nedostatka mjesta u vrtićima otvaranjem novog, EU novcem financiranog vrtića Stribor. Koji je, napomenimo, ušao u pet najljepših u našem izboru naljepših hrvatskih vrtića.

Ogulin: Vratili sve dugove, pokrenuli investicije, prepolovili prirez, povećali naknade za bebe….

Grad Ogulin jedan je najboljih primjera kako se u kratkom vremenu može napraviti velika promjena i napredak. Dalibor Domitrović i njegov tim su, unatoč tome što prvih godinu i pol dana (do izvanrednih izbora u ožujku ove godine) nisu imali većinu u Gradskom vijeću, uspjeli doslovno pokrenuti Grad Ogulin do te mjere da su nedavno, zahvaljujući pozitivnom poslovanju i rezultatima, te dvostruko većem proračunu nego prošle godine – prepolovili prirez kojega su smanjili sa 10% na 5%.

U posljednjih godinu i pola dana u Ogulinu je, tako, otvoreno 250 novih radnih mjesta, i to zahvaljujući velikom investicijskom ciklusu koji je pokrenuo gospodarstvo. Domitrović i njegov tim uspjeli su riješiti imovinsko-pravne probleme koji su do tada blokirali investitore i zbog kojih je nova ogulinska poduzetnička zona zjapila prazna. Zona je sada u potpunosti popunjena pa je Grad Ogulin od države zatražio dodatnih 47 hektara zemljišta kako bi omogućio nove investicije.

S obzirom na pozitivne demografske trendove – u Ogulinu je prošle godine rođeno 14 posto djece više nego godinu ranije (149) a naše istraživanje je pokazalo da su treći hrvatski grad po porastu broja djece upisane u vrtić, jedan od prioriteta im je gradnja novog vrtića vrijednog preko devet milijuna kuna, za kojeg su izradili projekt i prijavili ga za EU financiranje. Uz to, u proračunu za ovu godinu su povećali i sredstva za naknade za novorođenčad pa će roditelji ubuduće umjesto dosadašnjih 2.000 kuna dobivati 4.000 kuna za svaku rođenu bebu, povećali su uskrsnice i božićnice za umirovljenike, a planiraju uvesti i božićnice za samačka domaćinstva…

Orahovica: Uveli potpore za poljoprivrednike i stipendije studentima, povećali naknade za bebe i božićnice umirovljenicima

Nakon što su prošle godine po prvi put uveli potpore za poduzetnike, Ana Marija Petin i njezina gradska uprava ove su godine, u proračunu osigurali sredstva – 300 tisuća kuna, i za poljoprivrednike.

Ove su godine udvostručili i sredstva za božićnice i uskrsnice za umirovljenike, osobe slabijeg imovinskog stanja i invalide, a za 1.000 kuna su povećali i naknade za bebe. Roditelji, tako, sada dobivaju po 2.000 za prvo, 3.000 za drugo, 4.000 za treće i po 1.000 više za svako iduće dijete.

Od ove je godine Grad Orahovica po prvi put uveo i studentske stipendije. Naime, do sad su studentima pomagali kroz studentske kredite koje su studenti morali vraćati ako nisu redovno završavali godinu.

Uz ostale mjere kojima pomažu roditeljima školaraca, ove su godine osigurali i besplatne tenisice za sve srednjoškolce.

Oroslavje: Pojeftinili vrtiće

Nakon što je, dolaskom na mjesto gradonačelnika, povećao naknade za bebe, uveo stipendije za deficitarna zanimanja, a potom i povećao broj stipendija, Emil Gredičak ove je godine snizio cijenu vrtića u Oroslavja. Točnije, povećan je udio gradskog sufinanciranja u cijeni vrtića sa dotadašnjih 50 na 60%, pa roditelji za prvo dijete u mjesto prijašnjih 800 sada plaćaju 640 kuna, za drugo je nova cijena 320 kuna, dok je vrtić za treće dijete u obitelji besplatan. Ovim sniženjem cijena, Oroslavje se pozicionirao kao grad s najjeftinijim vrtićem u Zagorju.

Petrinja: Povećali naknade za bebe i stipendije

Nakon što su u 2018. godini povećali naknade za bebe s tisuću na dvije tisuće kuna, za što su u Proračunu osigurali preko 300 tisuća kuna, Grad Petrinja u ovogodišnjem je Proračunu ponovo udvostručio izdvajanja za bebe. Naknade su, tako, povećali sa dvije na tri tisuće kuna, koliko sad dobivaju roditelji za prvo i drugo dijete, dok za treće i svako iduće nakon prvog djetetovog rođendana dobivaju dodatne dvije tisuće kuna. Za bebe je u proračunu za ovu godinu osigurano 600 tisuća kuna.

Ove su godine povećali i izdvajanja za stipendije, te osigurali sredstva za sve redovne studente koji su podnijeli zahtjeve.

Pleternica: Udvostručene naknade za bebe i potpore poduzetnicima

 

Grad Pleternica pridružio se nizu gradova koji su u ovome mandatu povećali naknade za novorođenčad. Naknade su udvostručene – sa dosadašnjih 1.000 za prvo, 1.500 za drugo i 2.000 za treće dijete Antonija Jozić i njezina gradska uprava povećali su ih na 2.000 za prvo, 3.000 za drugo i 4.000 za treće i svako slijedeće dijete za što su u proračunu osigurali 300 tisuća kuna.

Također, kako bi mlade obitelji zadržali u gradu ali i privukli nove, pokrenuli su program kojima im pomažu u rješavanju stambenog pitanja, za što su ove godine osigurali 180 tisuća kuna, dvostruko više nego lani.

Opatija: Najjače pronatalitetne mjere, udeseterostručili izdvajanja za građane

Svoj treći mandat na čelu Opatije Ivo Dujmić odmah na početku je obilježio paketom jakih pronatalitetnih mjera kojima je upravo demografiju označio kao jedan od ključnih prioriteta svog mandata. U ovogodišnjem proračunu izdvajanja za javne potrebe su povećali za čak 10 milijuna kuna i time osigurali daljnje podizanje standarda i kvalitete života u gradu koji se već etablirao kao jedan od najpoželjnijih i ugodnijih za život u Hrvatskoj.

Uz to što su značajno snizili cijene vrtića, Grad Opatija jedini je (osim četiri grada sa besplatnim vrtićima) roditelje oslobodio plaćanja vrtića za drugo dijete iz obitelji, a udarna mjera bila je povećanje naknada za novorođenčad na čak 10 tisuća kuna, čime je Opatija postala jedan od gradova s najvećim naknadama za bebe u Hrvatskoj. Uz to, Grad je svim roditeljima koji imaju četvero i više djece osigurao i dodatnih 1.500 do 5.000 kuna pomoći godišnje.  Osim za djecu i mlade, Dujmić je povećao i izdvajanja za umirovljenike s nižim primanjima, za koje je osigurano po 1.000 kuna (500 kuna božićnice i 500 kuna uskrsnice), besplatno dopunsko zdravstveno osiguranje u iznosu od 850 kuna godišnje te povlaštene cijene parkiranja.

Ploče: Uveli stipendije za učenike s invaliditetom

Nakon što su, odmah u početku mandata, podignuli iznos redovnih stipendija za čak 40 posto, te suradnjom s tvrtkom Adriatic Tank Terminals osigurali stipendije za šest najboljih studenata koji dobivaju čak 1.350 kuna stipendije, Mišo Krstičević i njegova gradska uprava ove su godine uveli i stipendije za učenike s invaliditetom koji imaju prebivalište u Gradu Ploče i to u iznosu od 700,00 kuna mjesečno za vrijeme školovanja, odnosno 10 mjeseci.

Poreč: Najviše izdvajaju za poticanje izvrsnosti, najviše stipendije u zemlji

Naše veliko terensko istraživanje pokazalo je da tek tridesetak gradova u zemlji izdvaja u proračunu sredstva za poticanje i nagrađivanje najboljih učenika i njihovih mentora, a Grad Poreč vodeći je po iznosu kojeg izdvaja za to po glavi stanovnika.  Poreč je ujedno i grad koji dijeli najveće studentske stipendije u zemlji – čak 1.600 kuna mjesečno.

Samobor: Povećali stipendije,  među rijetkima koji nagrađuju najbolje

 Grad Samobor ove je godine u proračunu za sto tisuća kuna povećao sredstva za stipendije, pa su povećali i iznos i broj stipendija koje dijele. Također, Krešo Beljak i njegova gradska uprava su među rijetkima gradovima koji doista, konkretno, nagrađuju i potiču izvrsnost – u proračunu su ove godine za nagrade najboljim učenicima i njihovim mentorima osigurali 80 tisuća kuna.

Sveti Ivan Zelina:  Uveli stipendije i povećali subvencije za prijevoz

Grad Sveti Ivan Zelina ove je godine krenuo s programom stipendiranja studenata. Stipendirat će 20 studenata, pet na osnovu socioekonomskog i 15 temeljem kriterija izvrsnosti, sa 750 kuna mjesečno. Uz stipendije, povećali su i subvencije troška javnog prijevoza redovnim studentima tako da ona za akademsku godinu 2019./2020. iznosi 300,00 kuna

Split: Čak 6,4 milijuna kuna izdvajaju za studente, uveli smart parking sustav i zlatne kartice za umirovljenike

Grad Split ove se godine istaknuo kao apsolutni rekorder izdvajanja za obrazovanje, odnosno stipendije za koje su u proračunu osigurali čak 6,4 milijuna kuna, dvostruko više od drugoplasirane Koprivnice. Uz to, Andro Krstulović-Opara i njegov tim prvi su u Hrvatskoj, u suradnji s Agencijom za odgoj i obrazovanje, za  pokrenuli Centre za darovitu djecu, u kojima se radi s nadarenom djecom od 1. do 4. razreda i razvijaju njihovi talenti u STEM područjima, ali i jezicima, komunikaciji i području umjetnosti. Za ovaj projekt Grad Split je lani izdvojio 60 tisuća kuna, ove godine čak deset puta više, za iduću planiraju dodatnih 200 tisuća, da bi 2021. zaokružili sa izdvajanjem od milijun kuna za darovite učenike.

Grad Split prvi je u Hrvatskoj, ove godine, krenuo i s 15 milijuna kuna vrijednim projektom za poboljšanje kvalitete života umirovljenika – Moj zlatni Split. Umirovljenici s najnižim primanjima dobili su, tako, kartice na koje će im se mjesečno uplaćivati od 100 do 300 kuna, i kojima će, osim kupovine u određenim trgovinama, ostvarivati i brojne popuste i besplatno korištenje sportskih i kulturnih sadržaja u Gradu.

Prvi su uveli i smart-parking aplikaciju kojom su, kao prvi grad u Europi, obuhvatili sva parkirna mjesta, njih 1.360, a krenuli su i u projekt gradnje čak devet novih garaža sa preko 2.000 parkirnih mjesta kojima bi se konačno riješio problem parkiranja u Gradu.

Supetar: Iz EU povukli još jedan proračun

Grad Supetar jedan je od onih koji je u proteklih šest godina, otkako mu je na čelu Ivana Marković, napravio jednu od najvećih transformacija u zemlji – od problematičnog grada u blokadi postao je grad stabilnih financija i pozitivnih trendova – od onih gospodarskih do demografskih. Njih, pak, potiču jednim od najboljih pronatalitetnih programa u zemlji – Sritna dica-Sritan grad, kojim prate i pomažu obitelji od rođenja djeteta pa do završetka studija. Jedna od novih mjera koju su počeli prakticirati ove godine tako su i novčane nagrade najboljim učenicima, te onima koji upišu Srednju školu Brač.

Iz godine u godinu Grad Supetar se penje i sve češće ulazi u top 10 najboljih u našim analizama, a ovu godinu definitivno će obilježiti rekordni iznos kojega su za projekte povukli iz EU fondova – gotovo 40 milijuna kuna, što je za 50 posto više od čitavog prologodišnjeg proračuna.

Šibenik: Povećali sredstva za stipendije

 I Grad Šibenik ove je godine povećao izdvajanja za studente za čije je stipendije ukupno izdvojeno 400 tisuća kuna, dok su za akademsku godinu 2019/20 osigurali 50 tisuća kuna više, 450 tisuća kuna.

Trogir: Riješili sve dugove i uveli participativno budžetiranje

Grad Trogir prvi je i za sad još uvijek jedini dalmatinski grad koji je uveo participativno budžetiranje i građane doista uključio u odlučivanje o proračunu. U ovogodišnjem proračunu to je bio iznos od 1,2 milijun kuna kojega su Ante Bilić i njegova gradska uprava dodatno povećali pa su građani odlučili o projektima za 2020. vrijednim preko 1,35 milijun kuna.

Ova godina će u novijoj povijesti Trogira ostati zabilježena i kao godina u kojoj su, konačno, nakon 10 godina, stabilizirane financije – riješeno je 40 milijuna kuna (7 u 2019.) naslijeđenog duga, pa su Bilić i njegov tim konačno u planiranju proračuna za 2020. mogli razmišljati o novim projektima i investicijama – novom vrtiću, POS stanovima, poslovnoj zoni…

 Umag: Krenuo projekt srednje škole, stipendije za studente iz cijele zemlje i najveće božićnice u zemlji

Otkako mu je Vili Bassanese na čelu, Grad Umag etablirao se kao grad s jakim demografskim mjerama i jednim od najboljih, i to na europskoj razini, obrazovnih sustava pa ne čudi i što su u našem velikom izboru najboljih gradova odnijeli titulu najboljeg na području demografije i obrazovanja. U obrazovanje ulažu i do 40 posto proračuna – u 2016. to je bilo 57 milijuna kuna, a ove godine čak 85 milijuna od 234, koliko je težak proračun. Nakon što su osigurali besplatne vrtiće za svu djecu, ove su godine – kao prvi i jedini grad u zemlji – samostalno, novcem iz proračuna, krenuli u gradnju srednje škole vrijedne oko 80 milijuna kuna.

Mladim obiteljima pomažu i u rješavanju stambenog pitanja pa su tako prije dvije godine krenuli s projektom gradnje novih 120 stanova, osiguravaju besplatne stanove za liječnike, a ističu se i brigom za starije građane kojima osiguravaju pomoć u kući, besplatni parking i daleko najviše božićnice u zemlji – do čak 4.000 kuna.

Naše veliko istraživanje pokazalo je kako je upravo Grad Umag (uz Poreč i Obrovac) grad koji studentima dijeli najveće stipendije – čak 1.600 kuna mjesečno, a prije nekoliko tjedana izašli su s novom mjerom – prvi su uveli stipendije za deficitarna zanimanja koja će dijeliti studentima iz čitave zemlje, a ne samo Grada Umaga. Ovom mjerom Bassanese i njegov tim žele privući mlade ljude u Umag, pa će svi studenti koji budu dobivali ovu stipendiju morat nakon završetka studija pet godina ostat živjeti i raditi u Umagu, što  će im pak Grad olakšati tako što će im osigurati stanove.

Velika Gorica: Uveli novčane nagrade najboljim učenicima i mentorima

Grad Velika Gorica po našim je analizama među gradovima koji najviše izdvajaju za obrazovanje, a ove su godine uveli novu mjeru za poticanje izvrsnosti. Naime, umjesto dosadašnjih prigodnih poklona i knjiga kojima su nagrađivali najbolje učenike, i za koje su izdvajali 150 kuna godišnje, od ove godine uvode novčane nagrade.

Učenici koji osvoje prvo mjesto na državnim natjecanjima dobivat će, tako, po 1.000 kuna, oni koji osvoje 2. mjesto 800, a za 3. je nagrada 600 kuna.  Za osvojeno 1. mjesto u ekipnim natjecanjima učenici će dobiti po 750 kuna, za 2. mjesto 600, a za 3. mjesto po 500 kuna, a toliko iznosi i nagrada za mentore.

Ukupni iznos za nagrade ostaje 150 tisuća kuna godišnje što je, pokazuje naše terensko istraživanje među gradovima, drugi najveći iznos u zemlji.

Vinkovci: Rekorderi izdvajanja za školarce i poticanja izvrsnosti

 Grad Vinkovci, pokazala su čak dva naša terenska istraživanja, spada među rekordere izdvajanja za školarce i poticanja izvrsnosti. Najviše su od svih gradova ove godine izdvojili za sufinanciranje školskog pribora učenicima – čak 2,4 milijuna kuna kojima su svim učenicima osigurali vaučere od po 500 kuna, a prvašićima i polaznicima prvih razreda srednje škole po 1.000 kuna.

Među rijetkim su gradovima koji doista nagrađuju i potiču izvrsnost a uz grad Đurđevac se ističu daleko najvišim iznosom nagrada koje dijele svojim najboljim učenicima – 1.500 kuna. Osim toga, ove su godine, osim osnovnoškolaca, uveli nagrade i za najuspješnije srednjoškolce te pobjednike na sportskim natjecanjima.

U samom su vrhu po izdvajanju za vrtiće, kao i po izdvajanju za stipendije, a ove su godine uz studentske uveli i srednjoškolske stipendije te besplatan prijevoz za sve srednjoškolce. Kad je demografija u pitanju, pokrenuli su projekt ‘Vinkovačka obitelj’ kojim mladim obiteljima omogućavaju 95 posto popusta kod gradnje kuća.

Virovitica: Povećali izdvajanja za bebe i studente

Naknade za bebe ove su godine udvostručili i u Virovitici, a uz to su, za  gotovo 200 tisuća kuna povećali sredstva za studentske stipendije. Iz godine u godinu, Grad Virovitica povećava sredstva i za sufinanciranje produženog boravka u školama pa su tako i ove godine značajno olakšali roditeljima u dvije nove škola, u kojima boravak sufinanciraju sa 60%, pa roditelji plaćaju 400 umjesto 1.000 kuna, kolika je ekonomska cijena. Također, od ove godine Grad sufinancira i smještaj djece kod dadilja.

Vrbovec: Povećali potpore poduzetnicima

Nakon što su prošle godine po prvi puta dodijelili potpore poduzetnicima, Grad Vrbovec ih je ove godine i povećao, i to sa 600 tisuća kuna na 1,1 milijun kuna, a osigurali su i potpore za poljoprivrednike, za što će se iz Proračuna izdvojiti 290 tisuća kuna.

Naime, Denis Kralj i njegova gradska uprava prošle su godine uveli tri mjere za poduzetnike (oslobađanje od plaćanja komunalnog doprinosa, oslobađanje od plaćanja komunalne naknade i sufinanciranje poduzetničke infrastrukture), dok su ove godine uveli čak četiri dodatne mjere – potpore za start up-ove, sufinanciranje troškova izrade projektnih prijedloga za sufinanciranje iz EU fondova, potpore za nastup subjekta malog gospodarstva na manifestacijama i kapitalne potpore za nabavu opreme.

Zadar: Branko Dukić (Zadar): Rekorderi EU fondova, pojeftinili vrtiće, povećali stipendije

Proteklih nekoliko godina Grad Zadar se profilirao i kao rekorder u povlačenju EU sredstava, pa su ove godine osvojili titulu ‘Šampiona EU fondova’ u našem velikom izboru najboljih gradova. Između ostaloga su, tako, najviše od svih gradova – preko 14,2 milijun kuna, povukli i za unaprjeđenje rada u vrtićima i uvođenje dvosmjenskog rada.

Rastu im i svi gospodarski pokazatelji, broj novosnovanih tvrtki i zaposlenih, a Grad je osigurao 6 milijuna kuna za preuređenje postojećeg poduzetničkog inkubatora, te njegovo opremanje novim sadržajima i opremom. Investirali su u coworking prostor, informatičke učionice i konferencijske sale, 3D laboratorij, fotonaponske elektrane, raznu IK opremu i softver, ali i lounge bar za korisnike, prostor za sastanke… U pripremi je izgradnja novog specijaliziranog inkubatora za sektore visoke dodane vrijednosti za kojeg su osigurali više od 22 milijuna kuna kroz ITU mehanizam. Nedavno je krenula i izgradnja 24,4 milijuna kuna vrijednog Centra kreativnih industrija s težištem na audiovizualnoj industriji i IT industriji koji će podići konkurentnost navedenog sektora gospodarstva.

Prva odluka s kojom je, nakon preuzimanja dužnosti gradonačelnika, Branko Dukić išao pred zadarsko Gradsko vijeće bila je odluka o smanjenju cijene vrtića, te uvođenju besplatnog vrtića za 3. dijete iz obitelji, dok su roditelji s četvero i više djece potpuno oslobođeni plaćanja vrtića. Nadalje, osigurali su sredstva za sufinciranje udžbenika za osnovnoškolce, te uvođenje produženog boravka u sve osnovne škole. Povećane su i studentske stipendije, te udvostručen broj stipendija za srednjoškolce.

Zlatar: Povećali broj stipendija

Grad Zlatar ove je godine u proračunu udvostručio sredstva za studentske stipendije – sa 50 na 100 tisuća kuna, pa su povećali i broj stipendista. Uz to, izdvojili su 90 tisuća kuna za  opremu – pametne ploče i klima uređaje za tri škole na području grada.  (Marija Pulić Drljača)