Nevjerojatna količina pozitive, podrške i ljubavi kojima su roditelji, prijatelji, građani gradova čiji su se vrtići natjecali i svi ostali korisnici FB-a nagradili i podržali vrtiće i sav njihov trud i ulaganja još jednom su nam potvrdili koja je vrijednost i potencijal ovog projekta. Na jednom mjestu okupljamo vrtiće i promoviramo njihov trud i ulaganja u podizanje standarda i kvalitete koju pružaju svojim polaznicima  a sve s ciljem kako bismo dodatno potaknuli pozitivnu konkurenciju i daljnje podizanje kvalitete i uvjeta u kojima borave naši najmlađi.

Iako je već i prošle godine, kad smo ga prvi put organizirali, Izbor najljepšeg vrtića izazvao fantastične reakcije i odziv kako vrtića tako i korisnika Facebooka, ove godine naš najdraži i najljepši projekt srušio je sve rekorde i očekivanja – 57 vrtića natjecalo za titulu najljepšega a čak 38 za titulu najboljega, slike vrtića su dobile dobile preko 80 tisuća lajkova, sherova i komentara, a dosegnule su do gotovo 700 tisuća ljudi…

Prošle je godine DV Maslačak iz Belišća uvjerljivo pobijedio sa 1.923 lajka, da bi ih ove godine toliko prikupio već u prva dva dana glasovanja, a na kraju je titulu najljepšeg potvrdio i trijumfirao sa čak 3.890 lajkova samo na našoj FB stranici i još gotovo toliko na sheranim objavama. Još jedna dobra ilustracija je i podatak da smo prošle godine na kraju izbora imali pet vrtića koji su prikupili preko 1.000 lajkova, a ove godine ih imamo devet, s tim da su dva prvoplasirana – belišćanski Maslačak i spektakularni DV Drinovci iz Drniša debelo, nadmašili i 3.000 lajkova, a Maslačku je još dan glasovanja nedostajao da bi prikupio i punih 4.000.

DV Maslačak, Belišće

DV Drinovci, Drniš

Ovakav rast i brojke te nevjerojatna količina pozitive, podrške i ljubavi kojima su roditelji, prijatelji, građani gradova čiji su se vrtići natjecali i svi ostali korisnici FB-a nagradili i podržali vrtiće i sav njihov trud i ulaganja još jednom su nam potvrdili koja je vrijednost i potencijal ovog projekta. Na jednom mjestu okupljamo vrtiće i promoviramo njihov trud i ulaganja u podizanje standarda i kvalitete koju pružaju svojim polaznicima  a sve s ciljem kako bismo dodatno potaknuli pozitivnu konkurenciju i daljnje podizanje kvalitete i uvjeta u kojima borave naši najmlađi.

Izuzetno smo ponosni i što su naš projekt i njegove ciljeve prepoznali i podržali i u najvišim stručnim institucijama – Ministarstvu znanosti i obrazovanja i Agenciji za odgoj i obrazovanje.

Zajedno s njima osmislili smo stručne kriterije po kojima smo po prvi put ove godine proveli i izbor najboljeg vrtića.

Vrtići su se u ovom izboru natjecali svojim nadstandardima – od same kvadrature po djetetu, broja odgajatelja, kuhara, stručnog osoblja, pa do dodatnih programa i projekata kojima podižu kvalitetu usluge za svoje polaznike, a stručno povjerenstvo – ravnateljica uprave za odgoj i obrazovanje Ministarstva znanosti i obrazovanja Vesna Šerepac, viša savjetnica za predškolsko obrazovanje u Agenciji za odgoj i obrazovanje Luja Zamečnik,  te Zdravko Ivić ispred projekta gradonačelnik.hr imao je zahtjevan zadatak izabrati najbolje među 38 pristiglih prijava.

 

Vesna Šerepac:  Izborom želimo još jače potaknuti važnu ulogu vrtića u društvu

 ‘Dječji vrtić je odgojno-obrazovna ustanova u kojoj se ostvaruju  procesi koji omogućuju prilagodljivost potrebama, mogućnostima i interesima djece i odraslih koji u tom procesu sudjeluju. Rad na stvaranju ozračja preduvjet je za ostvarivanje djetetovih prava koje će pružati osjećaj sigurnosti, dobrodošlice, topline, zadovoljstva, te kvalitetan odnos između odgojitelja i djeteta i svih odraslih u ustanovi. Cjelokupno ozračje u dječjem vrtiću čine odnosi: između djece, djece i odgojitelja te drugog osoblja u ustanovi, između osoblja i roditelja, te cjelokupni institucionalni kontekst, koji ovisi i o izgledu prostora kao i o pravilima ponašanja u ustanovi.  Ona u kojem dijete osjeća sigurnost u kojem se poštuje djetetova osobnost; u kojem se dijete osjeća slobodnim; u kojem može zadovoljiti radoznalost i imati izbor u skladu sa svojim željama i potrebama u kojem se poštuju i njeguju različitosti i u kojem se problemi rješavaju na konstruktivan način. Uz mnoštvo različitog materijala, aktivnosti, prostora dajemo im pravo na izbor, dopuštamo im iskazivanje posebnosti, daljnje razvijanje i usavršavanje. Dječji vrtić je kompleksan sustav povezan sa više karika koje osim djece, roditelja i odgojitelja čine stručni suradnici, ravnatelj i  tehničko osoblje, a sve s ciljem unaprjeđenja življenja i razvoja djece te kao podrška i pomoć roditeljima. I upravo stoga, da bi se još jače potaknula uloga dječjih vrtića u okolini u kojoj djeluju, da bi se osiguralo uključivanje većeg broja djece podršku ovom projektu  za izbor Naj-vrtića dalo je  Ministarstvo znanosti i obrazovanja koje u svom radu sudjeluje u davanju kako pozitivnih mišljenja tako i suglasnosti na mnogobrojne programe koji se provode u vrtićima.

Hvala svima koji su prepoznali vrijednost i ulogu koju vrtići imaju u našim okruženjima, te je upravo ovaj izbor za Naj vrtiće pokazao da imamo ustanove koje se sa svojim radom te sudjelovanjem u mnogobrojnim projektnim aktivnostima, prihvaćanjem različitosti, radom u zajednici stavljanju na mjesto aktivnih dionika odgojno-obrazovnih procesa. Upravo to me je vodilo prilikom davanja prednosti nekim od vrtića, što naravno ne umanjuje vrijednost drugih.

U ovom „novom“ normalnom, činjenica je da djeca odlaze u vrtić te da sustav generalno nesmetano funkcionira, što ohrabruje i nas odrasle i čini nas sigurnijima jer znamo da su djeca u svojim vrtićima, sa svojim odgojiteljima koji brinu o njima.

I zato na kraju želim zahvaliti svim odgojno-obrazovnim djelatnicima na njihovom radu, profesionalizmu i trudu koji svakodnevno ulažu brinući za naše najmlađe na kojima je budućnost naše domovine’.

 

Luja Zamečnik: Ovo je važan doprinos mogućem boljem postavljanju standarda i osvještavanju što se može unaprijediti

 ‘Rani i predškolski odgoj u sustavu odgoja i obrazovanja kontinuiranim i refleksivnim pristupom vodi brigu o osiguranju kvalitete unutar svakog dječjeg vrtića. Objektivnom procjenom u odnosu na postavljene kriterije s nekoliko razina u projektu Najbolji vrtići, primjerice, kvadratura unutarnjeg i vanjskog prostora dječjeg vrtića po djetetu, broj odgojitelja, stručnih suradnika, kuharica, nadstandarda u prehrani, dodatni programi i ostvareni projekti i aktivnosti te suradnja s roditeljima i širom društvenom zajednicom, pokazalo se koliko je tko ispred drugih. Za prosudbu je važan kontekst osiguravanja materijalno-tehničkih uvjeta i bogatog poticajnog okruženja za cjeloviti razvoj djeteta, pri čemu se uvažavaju potrebe djeteta, prate interesi i uvažava perspektiva djeteta. Dječji vrtić Vukovar I, PO Leptirić, Vukovar se istaknuo na svim ovim razinama i zadovoljenim kriterijima ponosno nosi titulu Najboljeg vrtića. Pri tom vrednovanju istaknula se i važnost uloge odgojitelja i stručnog tima u dječjem vrtiću, koji svojom kompetentnošću, profesionalnim pristupom i stručno-pedagoškim radom pridonosi kvaliteti planiranja i organiziranja odgojno-obrazovnog procesa, što je razvidno i u Dječjem vrtiću Potjeh, Slavonski Brod. Ključna je samoinicijativnost i intrizična motivacija u bogaćenju kulture ustanove na putu u ostvarivanju zajedničke vizije, što se istaknulo kod odabranih dječjih vrtića, osobito Dječjeg vrtića Lojtrica, Velika Gorica.

Kako se imala prilika vidjeti što o osiguranju kvalitete unutar dječjeg vrtića vide i roditelji još je jedan kvalitativni pogled koji ukazuje na moguće jačanje suradnje i partnerskog odnosa u odgojno-obrazovnom radu, a očituje se i kod ostalih prijavljenih dječjih vrtića.

Usmjeravanjem na kvalitetu pri odabiru najboljeg dječjeg vrtića daje se važan doprinos mogućem boljem postavljanju standarda te služi osvještavanju što je to što se može unaprijediti i na koji način postići. Rezultati su važni pokazatelji koji mogu doprinijeti unaprjeđenju odgojno-obrazovne prakse te nas upućuju na moguća poboljšanja, ali i osnažuju u nastojanju kako i što trebamo činiti’.

Najbolji vrtići

Kao što je već poznato, po njihovim ocjenama najbolji vrtić u zemlji je DV Vukovar 1, objekt Leptirić, iz Vukovara. Drugi je DV Lojtrica iz Velike Gorice, a treći DV Potjeh iz Slavonskog Broda.

 Vukovarski vrtić žiri je osvojio nizom nadstandarda – od zdrave prehrane, ekološke osviještenosti pa do suradnje sa zajednicom zbog koje su osvojili i Nagradu za doprinos društvenom razvoju kroz provedbu volonterskih akcija.

Osim što namirnice nabavljaju od lokalnih proizvođača, u pobjedničkom vrtiću sami je proizvode – u sklopu objekta imaju ekovrt i plastenik u kojima uzgajaju povrće, voće i začinsko bilje, a većinu uzgojenog povrća koriste u prehrani bez termičke obrade kao svježe i sirove dodatke.

Brigu o  nutritivnim vrijednostima obroka za svako dijete vodi zdravstvena voditeljica, a svako dijete s posebnim režimom u prehrani ima svoj jelovnik prilagođen vlastitim potrebama. Što se tiče dodatnih programa i aktivnosti za djecu, mališani u DV Leptirić mogu pohađati sportsku igraonicu u sportskoj dvorani koja je veličine školskih sportskih dvorana, potom englesku igraonicu i balet, a od dodatnih besplatnih programa imaju vjersku igraonicu, eksperimentalnu eko grupu te igraonicu za potencijalno darovitu djecu. Čitav je niz projekata koje provodi ovaj vrtić, a kao karakteristiku ističu razvoj ekološke svijesti djece i čitave zajednice pa su tako kroz projekt SLAGALICA izgradili plastenik u kojemu uzgajaju cvijeće, zuačine, povrće, uredili su napuštene cvjetnjake u naselju i tako poslali i poruku sugrađanima koji su počeli uređivati napuštene zelene površine ispred svojih zgrada… Projekt su dalje nastavili tako što svake godine na Dan grada dijele sadnice cvijeće i začinskog bilja…

Jedan od elemenata ocjenjivanja bio je i suradnja s roditeljima i širom zajednicom – i tu je vukovarski vrtić imao jake argumente. Uz već spomenutu nagradu za doprinos društvenom razvoju, navode kako su im roditelji  izravni partneri projektima, projektnim danima, akcijama uređenja vrtića, humanitarnim akcijama, pratitelji i pomagači u svim našim aktivnostima. ‘Upravo takvim partnerskim odnosom s roditeljima dolazimo i do suradnje sa širom društvenom zajednicom pa su naši predškolci članovi ribolovnog društva i sve znaju o održivom ribarenju. Hrvatske šume ogranak Vukovar nam je zazelenio dvorište autohtonim hrvatskim stablima. HGSS Vukovarsko-srijemske županije naš je partner u obuci djece za spuštanje zip line-om i pružanju prve pomoći pozivom na broj 112. Planinarsko društvo Vukovar uči nas aktivno i neposredno vještinama planinarenja čak i u našoj ravnoj Slavoniji…Volonteri iz gimnazije uče nas razvrstavanju otpada, a srednjoškolci Tehničke škole „Nikola Tesla“ majstori su za naše predškolce za pokuse efekta staklenika na prirodu. Naše naselje je malo i duboko povezano te smo mi u vrtiću često spona između mnogih kao i pratitelj mnogih u njihovim aktivnostima. S umirovljenicima iz dnevnog boravka imamo predivnu međusobnu suradnju. Oni uživaju u našem društvu, a mi u njihovim pričama i doživljajima iz djetinjstva’, samo je dio prijave vrtića koji je zaslužio najbolje ocjene našega žirija.

DV Lojtrica iz Velike Gorice nakon titule trećeg najljepšeg, kojega je osvojio u našem prošlogodišnjem izboru ove godine slavi kao drugi najbolji vrtić.

I ovaj je vrtić snažno ekološki osviješten i među prvima je dobio certifikat eko-vrtića, uključeni su u brojne međunarodne projekte na polju ekologije i zaštite okoliša, te su dobili i niz međunarodnih priznanja – Međunarodni brončani status „Eko Schools – Eko škole“, certifikat „Tolerant Kindergarten – Tolerantni vrtić“ certifikat „We Eat Responsibly – Mi jedemo odgovorno“. Uz rano učenje engleskog i sportski program, svojim polaznicima nude alternativni Montessori te glazbeno-scenski program. Organiziraju ljetovanja i zimovanja, školu klizanja, plivanja, rolanja, posjete kinu, kazališta, ritmiku i ples… Imaju i besplatne igraonice za potencijalno darovitu djecu, programe prevencije zlostavljanja, igraonice za djecu iz socijalno-deprivirane sredine, te besplatne programe za predškolce koji ne pohađaju redovni program.

Što se tiče nadstandarda u prehrani i opremljenosti vrtića, djeci nude izbor, svaki dan imaju dva jelovnika u obroku doručka, a na raspolaganju su im čak dvije sportske dvorane sa  spravama i rekvizitima – za djecu od 1-3 godine i za djecu od 3-7 godina.

Treći najbolji vrtić po ocjenama žirija je DV Potjeh iz Slavonskog Broda, ujedno i treći najljepši vrtić u zemlji u našem izboru. Ovaj vrtić, otvoren prije tri godine, među prvima se, kad je krenula situacija s koronom, prebacio na online mode i djeci i roditeljima svakodnevno organizirao nove sadržaje i aktivnosti preko Facebooka i Vibera.

Od dodatnih, provode sigurnosno-zaštitni preventivni program kojim potiču samozaštitno odgovorno ponašanje te izgrađivanje osobe koja poštuje ljudska prava, imaju posebni program rada za djecu s teškoćama, kreativni program kojim potiču razvoj kreativnih potencijala kod djece, tu je program Mali istraživači kojima razvijaju znanstvenu pismenost kod djece, a upravo pripremaju i eko program. Čitav je niz projekata i programa koje još provode – od poticanja čitanja, kulture i umjetnosti, sudjelovanja u humanitarnim akcijama poput one ‘Vrtić za Afriku’, dobili su niz oznaka kvalitete za eTwinningove projekte, kao i europsku oznaku kvalitete za projekt Stayhome…

U top 10 najboljih vrtića po izboru našeg žirija još su DV Grabrik iz Karlovca, DV Maslačak iz Đurđevca, DV Cvrčak iz Čakovca, DV Opatija iz Opatije, te s istim brojem bodova DV Maslačak iz Belišća i DV Cvrčak iz Malog Lošinja, te DV Zvončić iz Ozlja, DV Ivanić Grad iz Ivanić Grada, te DV Girica iz Cresa

Još jednom čestitamo pobjednicima te plasiranima u top 10, ali i svim ostalim vrtićima koji su proteklih dana širili pozitivu na našem Facebooku. Također se još jednom zahvaljujemo svim vrtićima koji su se prijavili, kao i svim njihovim fanovima koji su svojim lajkovima, sherovima i komentarima na Facebooku ovaj izbor učinili jednim od najvećih FB projekata u Hrvatskoj. Već se veselimo novom izboru iduće godine u kojemu ćemo, već sad smo uvjereni, okupiti još veći broj prekrasnih vrtića i pozitivnih priča koje stoje iza svakog od njih.

Posebna zahvala Ministarstvu znanosti i obrazovanja i Agenciji za odgoj i obrazovanje koji su prepoznali vrijednost i važnost projekta kojim se promiču trud i ulaganje u podizanje vrtićkih standarda, veselimo se nastavku suradnje i daljnjem razvijanju projekta u narednim godinama. (Marija Pulić Drljača)