Vlada je na jučerašnjoj sjednici donijela odluku o raspisivanju lokalnih izbora koji će se održati 16. svibnja. Ova odluka danas je stupila na snagu pa je počeo teći rok od 14 dana za predaju  kandidacijskih lista i kandidatura, nakon čega, pak, kreće službena izborna kampanja.

Iako imamo još dva tjedna do objave službenih kandidatura, po dosadašnjim informacijama i najavama, većina gradonačelnika ide na ovim izborima po još jedan mandat. Tek njih desetak, iz različitih razloga, neće na izbore, a zanimljivo je da će većinu na dužnosti pokušat zamijeniti njihovi zamjenici.

Tri gradonačelnika – Boris Miletić iz Pule, Marko Jelić iz Knina i Ante Pranić iz Vrgorca na ove izbore izlaze kao kandidati za župana, a na poziciji gradonačelnika će ih pokušat zamijeniti zamjenici Elena Puh Belci, Marijo Ćaćić i Mile Herceg.

Vojko Obersnel i Krešo Beljak još su odavno najavili kako će im ovo biti posljednji mandat na čelu grada, a umjesto njih na izbore u Rijeci i Samoboru idu njihovi zamjenici Marko Filipović i Željko Stanec.

Nakon smrti Milana Bandića na izbore je odlučila izaći njegova zamjenica Jelena Pavičić Vukičević, a zbog afera i/ili kaznenog progona na ove izbore ne idu čak četiri aktualna gradonačelnika – Vinko Grgić iz Nove Gradiške, Darko Puljašić iz Požege, Dražen Barišić iz Velike Gorice i Klaudio Vitasović iz Vodnjana. U Velikoj Gorici i Novoj Gradiški na izbore tako izlaze zamjenici Krešimir Ačkar i Ivana Trupina, a u Vodnjanu pročelnik Ureda gradonačelnika Filip Macan.

Na izbore, odavno je već najavio, ne idu ponovo ni splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara, osječki Ivan Vrkić, kao ni gradonačelnik Delnica Ivica Knežević.

Kad su, pak, župani u pitanju, za sad je poznato da se ponovo neće kandidirati siasčko-moslavački Ivan Žinić, požeško-slavonski Alojz Tomašević te istarski Fabrizio Radin. (m.p.d.)