Nova mjera u borbi protiv širenja epidemije korone – ograničavanje, odnosno zabrana kretanja izvan mjesta prebivališta izazvala je velike probleme na lokalnoj razini i u gradovima koji su proteklih dana doslovno zatrpani zahtjevima za izdavanje propusnica, čime se dodatno povećala opasnost od širenja zaraze.

Većina gradova stoga hitno uvodi digitalne forme izdavanja propusnica, a neki, poput Rijeke, Labina, Pregrade i Svete Nedelje već su pokrenuli i posebnu aplikaciju. Po ispunjavanju formulara, građanin na mail koji je unio u formular dobiva najprije obavijest o zaprimanju zahtjeva, a potom i samu propusnicu.

Online podnošenje zahtjeva putem maila već su uveli i u Karlovcu, Belom Manastiru, Bjelovaru, Krku, Valpovu, Puli, Pazinu, Novigradu, Malom Lošinju, Pleternici, Đakovu, Klanjcu, Otoku, Kninu, Cresu, Virovitici, Ninu, Vinkovcima, Novalji, Šibeniku, Novom Marofu, Ivanić-Gradu, Imotskom, Petrinji, Križevcima, Orahovici, Zadru, Trilju, Grubišnom Polju, Lipiku, Samoboru, Trogiru, Svetoj Nedelji, Kutini…

Nakon što su prvotno primali zahtjeve mailom, Opatija i Pregrada prešli su na online obrazac.

Sukladno Odluci o zabrani napuštanja mjesta prebivališta i stalnog boravka u Republici Hrvatskoj, i obvezi Stožera civilne zaštite Grada Opatije za izdavanje, ovjeravanje i potpisivanje propusnice, svi građani Grada Opatije koji zadovoljavaju kriterij iz točke 2. stavak E. (iz vitalnih obiteljskih razloga, poput pružanja skrbi djeci ili starijim osobama ili kupnje hrane i osnovnih potrepština), a napustili bi mjesto prebivališta obvezni su, dobiti propusnicu od Stožera civilne zaštite Grada Opatije.

Zadovoljavanje kriterija obvezni su dokazati. Zahtjevi se zaprimaju isključivo putem online obrasca koji se nalazi ovdje. Kod postavljanja privitka / slika molimo smanjite rezoluciju. (2mb max). Dobivena propusnica biti će dostavljena na e-mail korisnika te je u potpunosti digitalizirana.

‘Svi kojima je potrebna propusnica zbog vitalnih obiteljskih razloga, njege i pružanja skrbi djeci ili starijim osobama, odnosno kupnje hrane i osnovnih potrepština te obavljanja tehničkog pregleda vozila, a imaju prebivalište na području Grada Pregrade, od sada svoje podatke šalju online na ovom linku: https://www.pregrada.hr/zahtjev-za-izdavanjem-propusnice. Po ispunjavanju formulara, građanin na email koji je unio u formular dobiva najprije obavijest o zaprimanju zahtjeva, a potom i samu propusnicu.’ – izvijestili su iz Grada Pregrade.

Nakon što je prvotno htio ručno izdavati propusnice, Grad Vrbovec je uskoro prešao na on line obrazac.

Ima ga i Labin. “Dragi sugrađani, dajemo sve od sebe da biste što brže dobili propusnicu. Danas radimo do 20 sati da odgovorimo na što više vaših upita, i nastavit ćemo tako i u idućim danima! Da sve bude još lakše i brže, pošaljite nam zahtjev putem online obrasca”, poručio je gradonačelnik Valter Glavičić prekjučer putem facebook profila.

Obrazac ima i Gospić na svojoj službenoj stranici, koji se popunjen pošalje na e mail. (R.I.)