Iako su, uz gradonačelnike i gradonačelnice, od ključne važnosti za dobro funkcioniranje gradova, njihovi zamjenici i zamjenice često su u potpunoj sjeni i malo o njima znamo. Dan žena zato smo iskoristili i kao povod za priču o zamjenicama gradonačelnika.

U 128 gradova u Hrvatskoj u ovome mandatu je ukupno 202 zamjenika gradonačelnika, od čega je 67 zamjenica. Žene su na poziciji zamjenika gradonačelnika u 61 gradu, a njih šest ima po dvije zamjenice gradonačelnika s tim da gradonačelnici Crikvenice, Dubrovnika, Kastva, Koprivnice i Zagreba za zamjenike imaju isključivo žene, dok gradonačelnik Poreča ima tri zamjenika, od čega su dvije žene.

Razgovarali smo s nekoliko njih, iz gradova različite veličine i s različitih krajeve zemlje, te provjerili kako funkcioniraju i kakva su im iskustva, te kako kao žene usklađuju sve zahtjevne gradske obveze s onim obiteljskim…

Elena Puh Belci, Pula: Žene u politiku donose snagu, smirenost i empatiju

Zamjenica gradonačelnika Pule Elena Puh Belci na poziciji jednog od ključnih operativaca ovog grada radi od 2013., a na predstojećim izborima u svibnju ide po gradonačelnički mandat. Njezin šef, gradonačelnik Boris Miletić kandidira se za župana Istarske županije, a kao najbolja zamjena, odnosno nova figura na čelu Grada Pule prepoznata je upravo zamjenica Puh Belci.

‘Od 2013. do danas smo uspjeli pokrenuti i dovršiti brojne projekte i transformirati Pulu iz vojnog grada u poželjnu turističku destinaciju i jedan od najpoželjnijih gradova za život i poslovanje u Hrvatskoj.

Mogla bih nabrajati nekoliko sati što je sve napravljeno, ali istaknut ću, recimo, infrastrukturne projekte koji su bili baza za bilo kakvu nadogradnju i razvoj grada, poput izgradnje novog sustava kanalizacije i plinifikacije grada. Uređene su zatim brojne prometnice, raskrsnice i kružni tokovi, obnovili smo škole, vrtiće, izgradili gradski bazen, novu Opću bolnicu … jako puno toga je napravljeno. Ali nema stajanja, puno je tu još posla i jedva čekam da krenemo raditi, sada iz malo drugačije pozicije. Znate da su žene dobre u multitaskingu, pokrivamo puno stvari istovremeno, a ja poznajem sustav, znam kako stvari funkcioniraju i znam točno što treba ubrzati, što mijenjati, a što treba nastaviti razvijati’, ističe potencijalna prva gradonačelnica Pule i prva kandidatkinja za gradonačelnicu u povijesti IDS-a.

Elena Puh Belci rođena je u Puli, na Filozofskom Fakultetu u Zagrebu diplomirala je pedagogiju, a u Perugi je usavršila Montessori pedagogiju. Posebno je poznata i u humanitarnim krugovima, volonterka je Crvenog križa i strastvena planinarka. Majka je troje djece – najstarija kćer studira na Pravnom fakultetu u Rijeci, dok su sinovi u pulskoj Gimnaziji.

Pulu, kaže, poznaje u dušu, zna svaki segment upravljanja gradom i ima jasnu ideju kojim smjerom se Pula treba dalje razvijati. Pula je grad s ogromnim potencijalom i bez imalo ustručavanja mogu reći da Pula može biti jedan od najatraktivnijih gradova Europe, ističe.

Što se tiče žena u politici,  kaže kako su one još uvijek čudnovati kljunaši iako je situacija danas na svjetskoj razini neusporedivo bolja nego prije tridesetak godina. ‘Hrvatska je općenito licemjerno društvo kad su u pitanju žene i njihova prava i zato sam jako ponosna na svoju regiju, na krasnu Istru koja i u tim stvarima pokazuje svoju progresivnost.

U Hrvatskoj kao i u većini članica EU, žene imaju viši stupanj obrazovanja od muškaraca, ali u statistikama veći je udio nezaposlenih žena, gotovo trećina zaposlenih žena radi nepuno radno vrijeme, a razlika u stopi zaposlenosti za žene i muškarce povećava se s brojem djece. Činjenica je da u postizanju rodne ravnopravnosti veliku ulogu ima upravo financijska samostalnost žena i zato je potrebno intenzivno raditi na kulturi rodne ravnopravnosti.

Bila bih sretna da moja djeca više ne moraju slušati rasprave o muškarcima i ženama u politici, rodnoj ravnopravnosti u tvrtkama ili drugdje, već da jedini kriteriji budu izvrsnost i kvaliteta. O tome ćemo moći razgovarati tek kada supruga, majka i zaposlena žena bude imala kompletnu podršku zajednice. Tada će žene biti ravnopravne s muškarcima na tržištu rada pa i u politici.

Što se konkretno politike tiče, žene politici daju posebnu snagu, smirenost i empatiju koju, na žalost, mnogi lideri nemaju. Ponosna sam na svoje kolegice premijerke, predsjednice, gradonačelnice i zastupnice diljem svijeta, a posebno bih možda izdvojila Jacindu Ardern, premijerku Novog Zelanda kao primjer čvrstine i hrabrosti, ali i suosjećajnosti.  Mislim da je moja kandidatura sjajna poruka i da ćemo zajedno pokazati veliku snagu i solidarnost’, ističe zamjenica i kandidatkinja za gradonačelnicu Pule.

Orlanda Tokić, Dubrovnik:  Žene još teško probijaju stakleni strop

‘Biti žena na istaknutoj političkoj funkciji jednako je nezahvalno kao i u poslovnom svijetu. Stalna potreba za dvostrukim dokazivanjem i trud da te se shvati jednako kao muške kolege od kojih ste često i kompetentniji zna demotivirati. S obzirom da dolazim iz svijeta građevine gdje sam navikla biti rijetka žena u muškom društvu vjerojatno mi je utoliko bilo lakše ući u politiku koja je još uvijek muški svijet, te nikad nisam imala problem sa izražavanjem svojih stavova ili potrebu povlačenja, što ne znači da sam uvijek u istome bila uspješna ili učinkovita’, kaže nam jedna od dvije zamjenice prvog čovjeka Dubrovnika, Orlanda Tokić. Udana, majka jednog djeteta, po struci je Magistra inženjera arhitekture i urbanizma, a prije uključivanja u politiku i dolaska u gradsku upravu radila je kao projektantica i voditeljica projekata u nekoliko privatnih firmi.

Za žene su, nastavlja, i dalje većinom rezervirane pozadinske pozicije jer svojim radom i sposobnostima daju pozitivne zamahe političkom djelovanju.

‘Međutim kad dođu do istaknutih dužnosti rijetke su koje se uspiju nametnuti još uvijek prevladavajućem muškom lobiju. Pozitivnih primjera naravno dosta ima gdje su se dvostrukim radom i zalaganjem pojedinci dokazali da mogu rušiti staklene stropove.

Žene balansiraju između obiteljskog i poslovnog života što često izgleda kao da ste na dva radna mjesta. Na duže staze to je iscrpljujuće pa je to i razlog što je profil žena u politici ili onih starijih sa odraslom djecom ili sve više onih bez obitelji ili bar djece. Usklađivanje ovako zahtjevnih poslova koji traže cjelodnevni i svakodnevni angažman i obitelji sa djecom je nemoguće, a da nešto ne pati. Od prvog dana moj politički angažman je bio zajednička odluka cijele obitelji koja je osim supruga uključivala i roditelje. Sav višak posla oko kuće i djeteta su oni preuzeli. Drugačije ne bi ni moglo funkcionirat. Međutim moja odluka od prvog dana je bila da je na prvom mjestu dijete i da moj politički angažman na njega ne smije utjecat stoga je moje vrijeme izvan posla bilo usmjereno na one normalne aktivnosti oko djeteta koje su i do tad bile moje. Naravno da je zbog toga patilo puno drugoga pogotovo društveni život koji se privremeno ugasio, ali to je žrtva za koju sam smatrala da kao žena i majka moram podnijeti ako sam već odlučila se upustit u politički život.

Svjesnost o položaju žena u političkom sustavu je bitna jednako koliko i strpljiva i sustavna borba protiv stereotipa i zastarjelih očekivanja. Žene su danas višestruko obrazovane, te sposobne upravljati složenim sustavima jednako ili bolje od muških kolega, ali za svoj položaj u muškom svijetu bio on politički ili poslovni moraju se izboriti ne šutnjom, već izražavanjem stavova i svog znanja. Protekom vremena žene sve više u političkom sustavu napreduju i duboko vjerujem da će se takav trend i nastaviti. Onog dana kad nam ženske kvote više ne budu trebale moći ćemo reći da smo kao društvo uspjeli i da položaj žena u politici i društvu više nije tema’, poručuje zamjenica dubrovačkog gradonačelnika.

Kristina Prša, Gospić: Previše mišića i povišenih ega među političarima, žene lakše i brže postižu dogovor

‘Biti žena u lokalnoj politici po mome iskustvu je dinamično, interesantno i ono što je najvažnije niti jedan radni dan nije isti. Na početku mandata sam radila zaista do kasno u noć, nisam imala uopće slobodnog vremena, ali sada sam već posložila neku rutinu pa nekada vikendom uspijem i odmoriti. Što se tiče mojih kolega ne primijetim razliku između mene i kolega muškog spola. U odnosu prema ljudima ne pravim razlike s obzirom na spol čovjeka, već se ravnam isključivo prema karakternim osobinama. To mi je nekako najprirodnije, gledati čovjeka kao čovjeka, bez obzira kojeg je spola. Ne mislim da je spol u poslu nešto što čini prevagu, to je više do odgoja, karaktera i radnih navika općenito’, kaže, pak, zamjenica gradonačelnika Gospića Kristina Prša, koja je do ulaska u politiku i izbora 2017. kada je došla na poziciju zamjenice gradonačelnika radila kao učiteljica u školi u Ličkom Osiku.

Kaže kako je u lokalnoj politici u Gospiću malo previše mišića i povišenih ega, ‘pa u tom smislu nekada mi žene u kolektivu brže i lakše postignemo dogovor, dok se muškarci najprije malo odmjeravaju, pa prepucavaju i po meni, u nekim situacijama, nepotrebno gube vrijeme’.

Što se tiče položaja žena u politici, Prša smatra da su zastupljene u onoj mjeri u kojoj se žele baviti politikom. ‘Općenito gledajući, u našem društvu često se oko visoko pozicioniranih mjesta vrte muškarci pa žene nažalost ne dođu do izražaja, Vjerujem da u društvu još uvijek u određenim situacijama postoji nekakav vid diskriminacije, ali isto tako vjerujem da se to događa rjeđe nego ranije’, zaključuje.

Marija Kušmiš, Novska: Žene se još uvijek moraju puno više dokazivati

‘Obnašati dužnost zamjenice gradonačelnika Grada Novske velika je čast, ali i odgovornost. Ljepota ovoga posla je u tome da sve što činiš, činiš za opće dobro, za svoj grad i svoje sugrađane.  Osluškuješ potrebe ljudi i daješ sve od sebe da ih ostvariš. Posao gradonačelnika i zamjenika vrlo je dinamičan i nema radnog vremena, no imaš priliku  stvarati nove vrijednosti, osmišljavati, kreirati programe i projekte, ali i pomoći onima kojima je pomoć potrebna.

Manje lijepa strana ovoga posla je ta da vrlo malo vremena možeš posvetiti sebi, obitelji ili prijateljima. Naravno da obnašanje ovakve dužnosti zahtjeva  puno razumijevanja, balansiranja i kompromisa, no ključno je stajati čvrsto na nogama i biti svjestan prioriteta i životnih vrijednosti’, kaže nam zamjenica gradonačelnika Novske, ekonomistica Marija Kušmiš.

Kao zamjenici gradonačelnika povjereni su joj poslovi društvenih djelatnosti, komunikacija i koordinacija organizacija civilnog društva, gradskih ustanova ali i priprema i provedba projekata financiranih iz nacionalnih i sredstava Europske unije.

‘Iako, uglavnom visoke dužnosti u politici najčešće obnašaju muškarci, sve je više  žena koje se aktivno bave politikom. Nažalost, u Hrvatskoj su još uvijek kvote te koje na neki način podsjećaju na važnost uključivanja žena i određuju prisutnost žena u politici. Biti žena u politici nije lako. Najčešće žene moraju uložiti puno više truda za dokazati svoje znanje i sposobnosti, no moram naglasiti da sam kao žena od strane svojih kolega unutar Hrvatske demokratske zajednice, ali i na radnom mjestu uvijek imala podršku i razumijevanje.

Uloga žene je ključna u društvu općenito, pa tako i u svakom zanimanju. Vrednota žene u njezinoj biti je neprocjenjiva. Smatram da bi kao društvo trebali imati više razumijevanja za različitosti koje imamo kao žene i muškarci. Upravo te razlike nas trebaju obogaćivati, nadopunjavati i poticati na poštivanje, jednako vrednovanje i timsko djelovanje bez obzira čime se bavili i koje dužnosti obnašali’, zaključuje.

Sanja Horvat Iveković, Samobor: Sustav ženama treba osigurati uvjete da mogu ravnopravno sudjelovati u politici

‘Obnašam dužnost zamjenice gradonačelnika u drugom mandatu, uz kolegu zamjenika Željka Staneca i gradonačelnika Krešu Beljaka. Njihova podrška od prvog dana mi je vjetar u leđa, ne samo da me nikad nisu kao ženu stavljali u podređen položaj već me dodatno potiču na djelovanje u pozitivnom, potpuno ravnopravnom okruženju.

Ista je stvar i s kolegama pročelnicima, a smatram kako je samoborska Gradska uprava u kojoj po broju prednjače žene okolina u kojoj nema mjesta bilo kakvoj diskriminaciji. Slično je i u  gradskim ustanovama koje u velikom broju vode žene, stoga je naša suradnja zaista ugodna i poticajna’, ističe zamjenica gradonačelnika Samobora, majka dvoje djece i pravnica po struci, Sanja Horvat Iveković.

Kaže kako je s dvoje male djece ponekad teško usklađivati obaveze jer posao zamjenice gradonačelnika često zahtijeva rad u poslijepodnevnim ili večernjim satima, vikendima i neradnim danima, pa je podrška obitelji tu siguran oslonac kako oni koji su najvažniji nikada ne bi bili zakinuti.

‘Smatram da se položaj žena mora rješavati sustavno, zakonodavni okvir nije dovoljan, već je nužno ženama osigurati uvjete u kojima će ravnopravno sudjelovati u obavljanju svojih poslovnih zadataka, ali i posvetiti se obitelji. Ključ je osiguranje kapaciteta dječjih vrtića, razumijevanje školskog sustava i stvaranje sigurnog okruženja za djecu koje će i majkama dati potrebnu stabilnost i slobodu. U Samoboru radimo na tome osluškujući prvenstveno potrebe naših građana, škole nastojimo usmjeriti prema jednosmjenskoj nastavi, a smještaj sve djece u dječjim vrtićima osigurati povećanjem kapaciteta. U svakom smo mandatu ulagali u dječje vrtiće, u prvom smo otvorili dječji vrtić u nekadašnjoj vojarni, u drugom proširili dječji vrtić u Bregani. Uskoro otvaramo novi vrtić u Pavučnjaku vodeći računa o potrebama okolnih naselja, a pripremamo dokumentaciju za proširenje vrtića u samom gradu, u Krklecovoj ulici. Cijene gradskih vrtića nismo podizali niti u kriznim vremenima, a s 1.000,00 kuna po djetetu potičemo rad dječjih vrtića drugih osnivača i obrte za čuvanje djece.

Osim toga, prepoznati smo kao grad poticajne gospodarske klime, a i u toj sferi podržavamo žene poduzetnice i obrtnice. Vidljivo je to osobito kroz ulaganja u Mali tehnopolis Samobor u kojem su i ambiciozne žene našle svoje mjesto.

Nastavak svoje karijere i nadalje vidim u Gradu Samoboru, imam veliku želju i brojne ideje kako unaprijediti život u našem gradu koji je i sada ugodno mjesto za život i podizanje obitelji. Što se političkog djelovanja tiče, predsjednica sam gradske organizacije SDP-a u Samoboru, članica županijskog predsjedništva i Glavnog odbora stranke što zahtijeva dodatan angažman i vrijeme, no daje mi dodatan prostor za iskazivanje svojih interesa i vlastite nadogradnje’, ističe zamjenica gradonačelnika Samobora.

Ksenija Ostriž, Koprivnica: Žene su intuitivnije, sklonije kompromisima i manje robuju egu i zato su izvrsne za politiku

‘Dugo sam se ustručavala ući u politiku, što zbog beskrajno dugog popisa problematičnih političara koji su posao političara učinili mutnim i sumnjivim, što zbog činjenice da je to pretežno muški svijet, što zbog činjenice da sam željela imati dovoljno vremena za svoju djecu i sebe. Biti žena u politici, na radnom mjestu zamjenice gradonačelnika je identično situaciji kad ste kao žena na nekoj istaknutijoj poziciji, u bilo kojem drugom sustavu u hrvatskom društvu. Nema razlike. Ljudi vas cijene zbog načina kako radite i što radite ili ne. U svakom slučaju, feedback je trenutačan i bučan. Ako su građani zadovoljni nekom odlukom ili projektom pohvale vas, ako nisu – kritiziraju. Vjerojatno mi je lakše zbog godina i zbog ranijeg poslovnog iskustva na čelnim pozicijama, nego mladim ženama koje se odlučuju ući u politiku ali nadam se da ću im svojim primjerom olakšati odluku ili biti inspiracija’, kaže Ksenija Ostriž, jedna od dvije zamjenice gradonačelnika Koprivnice. Majka dvojice sinova, profesorica po struci, prije dolaska na čelo grada radila je kao profesorica, ravnateljica koprivničke Srednje škole ali i prva direktorica Koprivničkog poduzetnika.

‘Balansiranje između poslovnih i obiteljskih obaveza je vještina koju vjerujem sve žene imaju, bez obzira kojim se poslom bave. Kada su mi djeca bila mala, uskakale su bake i tata, a sada je sve puno lakše jer su moji sinovi već veliki i samostalni. Dijelimo sve kućanske poslove, od kuhanja, čišćenja, nabavke, šetanja psa ili sitnih radova po stanu. No čini mi se da je jedna stvar najvažnija – ispravno određivanje prioriteta i dobra organizacija vremena. Uvijek se znam našaliti i reći sam zapravo naučila dobro upravljati vremenom i raspoređivati obaveze kada sam postala mama. Djeca su me naučila puno toga i dala mi i snagu i prostora da mogu razvijati svoju karijeru. Želim poručiti mladim ženama koje ovo čitaju, da je sve moguće i da se ne obeshrabre ali i da budu strpljive i blage prema sebi i da si uzmu vremena za obitelj kada osjete da je vrijeme za to isto kao i da se ne trebaju osjećati krivima ako odluče puno raditi i razvijati karijeru.

Žene po prirodi imaju bolju intuiciju, osjećajnije su i senzibiliziranije na probleme drugih, sklonije su dogovorima i kompromisima, češće se posvete osobnom razvoju i mislim da bolje upravljaju svojim egom. Zato mislim da su izvrsne za politiku i da bi društvo postalo održivije, uključivije i da bi se manje polariziralo kada bismo imali više žena u politici. Mislim da je predivno vidjeti kako žene mogu iznijeti svoj stav podižući riječi a ne ton. Da li sam se osjetila podređeno ili zakinuto? U našoj gradskoj upravi ne. Da li sam se susretala sa osobama koje su se prema meni ponašale pokroviteljski, šovinistički ili bile zle u komentarima samo zato jer sam žena? Da. Vjerujem da je politika odraz društva i da samo preslikava odnose. Odnos prema ženama isključivo je pitanje odgoja i osvještenosti odnosno rada na sebi’, kaže nam Ksenija Ostriž. (Marija Pulić Drljača)