Kastastrofalni potres koji je u nedjelju ujutro pogodio Zagreb, i na sreću ipak prošao bez katastrofalnih posljedica kakve je mogao imati da se dogodio malo kasnije u danu i van režima karantene, izazvao je val solidarnosti, podrške i poruka ohrabrenja iz ostalih gradova Hrvatske, regije i Europe… Budući da je Hrvatska aktivirala Europski mehanizam civilne zaštite, ubrzo je pomoć, osim iz hrvatskih gradova, počela stizati i iz europskih zemalja.

Grad Sisak tako je, prvi, odmah u nedjelju, poslao u Zagreb na ispomoć vatrogasno vozilo s 30m ljestvama i vatrogasce kao pomoć u sanaciji šteta nastalih potresom. Sisački Autopromet će, najavila je gradonačelnica Kristina Ikić Baniček, u Zagreb voziti 30 volontera sisačkog Crvenog križa kao pomoć u borbi s korona virusom.

Odmah se aktivirao i Grad Varaždin iz kojega je, javili su, iskusna profesionalna posada Javne vatrogasne postrojbe Grada Varaždina zajedno sa vatrogasnim vozilom odmah u nedjelju krenula prema Zagrebu. Autoljestvama Magirus može se dosegnuti 32 metra visine  što će se upotrijebiti pri saniranju šteta i otklanjanju posljedica potresa, istaknuo je zapovjednik JVP Ivica Labaš.

Grad Đurđevac poslao je pismo Grad Zagrebu u kojem se izražava solidarnost s građanima glavnog grada, a taj podravski grad ponudio je smještaj za 10 obitelji iz Zagreba koje su ostale bez krova nad glavom. Obitelji će se smjestiti u hotel Picok kroz sve vrijeme dok za to postoji potreba, priopćili su iz grada.

Stožer civilne zaštite Splitsko-dalmatinske županije uputio je jedan potražni tim HGSS-a s pripadajućom opremom u pomoć gradu Zagrebu radi saniranja posljedica potresa.

U pomoć su se uključili i vatrogasci Javne vatrogasne postrojbe Virovitica čiji je zapovjednik Anto Tutić poslao vatrogasne autoljestve s dvojicom vatrogasaca. Fotografije s terena poslao nam je zapovjednik Tutić i naglasio kako mu je zadovoljstvo i čast što Javna vatrogasna postaja Virovitica može na bilo koji način sudjelovati u pomoći onima kojima je to sada najpotrebnije.

Iz talijanske regije Furlanija-Julijska krajina u ponedjeljak navečer krenula je pomoć Zagrebu. Italija šalje 30 šatora u koje se može smjestiti 250 kreveta. Opremu dovozi pet vojnih i jedno vozilo civilne zaštite. Uz vojnike, iz Italije dolazi i vatrogasac iz Trsta koji govori hrvatski.

Francuska je poslala poseban avion s dvije tone opreme. Oni su poslali šatore, krevete i prekrivače, objavili su iz Veleposlanstva u Hrvatskoj. Veleposlanik Gaël Veyssir dočekao je zrakoplov kako bi sudjelovao u uručivanju ove pomoći Civilnoj zaštiti RH. Ovaj čin, u svome priopćenju, ocijenili su kao konkretan primjer manifestacije solidarnosti Francuske s Hrvatskom tijekom ovog osjetljivog razdoblja.

Iz Ljubljane je, pak, u Zagreb poslano deset opremljenih  šatora u kojima se može smjestiti do 80 osoba, sa 60 postelja, isto toliko vreća za spavanje i 20 grijalica.

Uz spomenute zemlje, pomoć dolazi i iz Mađarske koja je poslala 200 sklopivih kreveta s madracima, Crne Gore odakle je poslan kamion s 30 šatora, 200 električnih grijalica, 250 vreća za spavanje, 200 pokrivača, 100 podložaka za vreće za spavanje. Iz Austrije dolazi 100 obiteljskih zimskih šatora (4×4 za pet osoba), 100 rasvjetnih kompleta za šatore, 800 poljskih kreveta i 200 vreća za spavanje za odrasle osobe. Litva je također ponudila pomoć od 21 šatora za 6-8 osoba, 21 električnu grijalicu, 200 vreća za spavanje te 200 sklopivih kreveta.

Ravnateljstvo civilne zaštite zahvalilo je europskim prijateljima na ovoj pomoći te su ponovno pozvali građane da slijede i poštuju odluke Stožera civilne zaštite o sprječavanju zaraze koronavirusom. (P.B./L.K)