Grad Opatija je na račune svojih 1.131 umirovljenika uplatio po 500 kuna uskrsnice, umirovljenici u Imotskom dobili su po 200 i 300 kuna, ovisno o primanjima. U Samoboru je rok isplate produžen do 2. svibnja a umirovljenici će dobiti od 200 do 500 kuna, ovisno o iznosu mirovine. PO 300 kuna je podijelio i Grad Otok. Većina je ipak ove godine ili odustala ili isplatu uskrsnica odgodila dok ne prođe kriza i izvanredne okolnosti zbog korone 

Izvanredna situacija u kojoj smo se našli zbog korone u većini je gradova, na žalost, poremetila i planove sa isplatom uskrsnica umirovljenicima i osjetljivim skupinama građana.

Tek mali dio njih odlučio je, unatoč mjerama štednje i karanteni, isplatiti uskrsnice direktno na račune građana, jedan dio najavio je da će uskrsnice isplatiti naknadno ili će, pak, povećati božićnice, dok je dio njih zbog mjera štednje u potpunosti odustao od ove pomoći građana.

Grad Opatija tako je ove godine jedan od rijetkih gradova koji je ipak odlučio isplatiti uskrsnice, a po iznosu su daleko najizdašniji u zemlji. Opatijski umirovljenici, njih 1.131, koji imaju mirovine do 3 tisuće kuna ovih su dana tako na svoje račune dobili po 500 kuna, a Grad je za to izdvojio 565 tisuća kuna.

Uskrsnice su svojim umirovljenicima na račune uplatili i u Imotskom, umirovljenici s mirovinama nižim od 1.500 kuna dobili su po 300 kuna a oni s mirovinama od 1.500 do 2.500 kuna po 200 kuna.

Od uskrsnica nisu odustali ni u Gradu Otoku u kojemu je za oko  70 socijalno najpotrebitijih osoba osigurana pomoć od 300 kuna plus poklon paket, a također i za 17 žena projekta Bolji svijet u iznosu od 500 kuna.

Grad Samobor, također, isplaćuje uskrsnice prema planu, a rok isplate zbog izvanredne situacije su produžili do 2. svibnja. Ove su godine u proračunu za Uskrsnice osigurali pola milijuna kuna, a umirovljenici će – ovisno o iznosu mirovine – dobivati od 200 do 500 kuna.

Grad Osijek je 1,9 milijuna kuna, koliko su osigurali za uskrsnice za 7.343 umirovljenika, uplatio preko pošte, baš kao i Grad Sisak koji uskrsnice dijeli umirovljenicima i nezaposlenima.

Grad Vinkovci i ove će godine povodom najvećeg katoličkog blagdana Uskrsa osigurati 48 poklon paketa s hranom za obitelji kojima je to najpotrebnije. Radi se o primateljima zajamčene minimalne naknade i to obiteljima s jednim ili više djece te samohranim roditeljima. Situacija u kojoj nam gospodarstvo stoji nikome nije laka, no uspjeli smo i ove godine osigurati poklone za ove obitelji.

Od uskrsnica nisu odustali ni u Slavonskom Brodu, u kojemu je jednokratnu novčanu pomoć dobilo ukupno 882 umirovljenika koji primaju mirovinu u iznosu do 1.500 kuna, a podijeljeno je i 150 prigodnih paketa s prehrambenim namirnicama onim građanima kojima je to najpotrebitije.

Grad Varaždin je s isplatom uskrsnica u iznosu 150 kuna umirovljenicima s mirovinama do 2.000 kuna i osobama s invaliditetom počeo još u petak 27. veljače.  Iz gradskog proračuna u tu svrhu bit će ukupno isplaćeno 354.750,00 kuna. Uz uskrsnice, Grad Varaždin će, zajedno s Udrugom umirovljenika Grada Varaždina, umirovljenicima slabijeg imovinskog stanja podijeliti također i uskršnje pakete. O načinu, mjestu i vremenu podjele paketa usklađenim s mjerama zaštite od širenja zareze koronavirusom, javnost će uskoro biti obaviještena.

Oko 550 umirovljenika iz Grada Rovinja ove je godine uskrsnicu od 300 kuna dobilo direktno na tekući račun,

Grad Kutina, Sindikat EKN u Kutini (Podružnica JVP Kutina, Podružnica ŠC Kutina, Podružnica ŠC za POU, Podružnica MM te Podružnica DV Kutina) i Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika RH (Podružnica gradske uprave Grada Kutine) odrekli su se svojih uskrsnica za 2020 godinu. Sporazumom između Grada kao poslodavca i sindikata koji je potpisan 6. ožujka 2020. godine ukupno će biti prenamijenjeno 120.000,00 kn namijenjenih uskrsnicama za smanjivanje posljedica uslijed epidemije širenja bolesti COVID-19.

Grad Karlovac će građanima koji su u socijalnom programu podijeliti poklon bonove u vrijednosti od 200 do 500 kuna. Bon će se moći iskoristiti do kraja mjeseca srpnja. Crvenom križu su, pak, uplatili novce od uskrsnica koje su bile planirane za zaposlenike gradske uprave.

Grad Đakovo podijelio je 2.600 uskrsnica korisnicima sa svog područja, za što je osigurano pola milijuna kuna.  Svi umirovljenici koji imaju mirovinu do 2.200 kuna, korisnici osobne invalidnine i zajamčene minimalne naknade te nezaposleni hrvatski branitelji i ove godine su dobili uskrsnicu  od 200 kuna.

Grad Pazin je svojim najpotrebitijim građanima podijelio prigodne poklon paketa prehrambenih i higijenskih artikala u vrijednosti od 150,00 kuna, za što je iz Proračuna Grada Pazina osigurano 12.750,00 kuna. Popis najpotrebitijih građana sastavljen je u suradnji sa Centrom za socijalnu skrb Pazin i Gradskim društvom Crvenog križa Pazin.

Zbog novonastalih okolnosti oko koronavirusa djelatnici Grada Pazina pakete su osobno dostavili na njihove kućne adrese. Grad je pripremio i uskrsne bonove za 139 kućanstava u vrijednosti od 200 do 500 kuna, ovisno o broju članova kućanstva. Bon će se moći iskoristiti do kraja mjeseca srpnja.

Grad Koprivnica ove je godine u proračunu osigurao 200 tisuća kuna za uskrsnice za 1.500 svojih umirovljenika, no zbog situacije s koronom su odgodili isplatu.

Isplatu su odgodili i u Gradu Belišću. Ove godine su planirali umirovljenicima s mirovinama nižim od 2.000 kuna isplatiti uskrsnice od po 300 kuna, no isplata je odgođena jer, kako nam kaže gradonačelnik Dinko Burić, ne raspolažu brojevima njihovim računa, a fizički to u ovoj situaciji s epidemijom koronavirusa nisu u mogućnosti napraviti.

Od podjele uskršnjih poklon paketa zbog izvanredne je situacije odustao i Grad Novi Marof, odnosno prolognirali su ih za Božić, kada će ‘podebljati’ pakete za svoje građane. Isto će, kažu nam, najvjerojatnije napraviti i u Ivanić Gradu, a uskrsnice će se zajedno sa božićnicama dijeliti i u Gradu Labinu.

Podjelu Uskrsnica od 200 kuna umirovljenicima s mirovinama nižim od 2.200 kuna odgađaju i u Lepoglavi.

Podjelu uskrnica odgađa i Grad Ludbreg. Uskrsnica od 200 kuna bit će, kad se situacija normalizira, isplaćena umirovljenicima čija je mirovina manja od 1.500,00 kuna te osobama slabijeg imovinskog stanja s ukupnim primanjima do 1.500,00 kuna.

Grad Samobor ove je godine za uskrsnice u proračunu osigurao pola milijuna kuna, a iznos se – ovisno o primanjima – kreće od 200 do 500 kuna.

Grad Kastav imao je običaj osobnog kontakta prilikom dodjele bonova umirovljenicima uoči Božića i Uskrsa. Upravo zbog toga, ove godine odgađaju podjelu dok ne prođe karantena zbog korone.

S obzirom na situaciju s koronavirusom i preporukama Nacionalnog stožera civilne zaštite da se ne izlazi van i izbjegava grupiranje ljudi, posebno rizične skupine poput umirovljenika, isplatu „Uskrsnica“ Grad Sveta Nedelja realizirati će nakon završetka mjera koje su trenutno na snazi. Isto je i u Gradu Zadru. (M.P.D.)