Izgradnja vatrogasnog doma na Škrljevu, kapitalnog projekta Grada Bakra vrijednog gotovo 11 i pol milijuna kuna, bliži se kraju. Radove koji su započeli prije nepunih godinu dana nije omela ni epidemija pa će vatrogasci već ove jeseni useliti u nove prostore, a gradnja je u potpunosti investicija Grada Bakra.

U tijeku su završni radovi na uređenju unutrašnjosti doma i vanjskog prostora koje izvodi tvrtka Novotehna d.o.o. Trenutačno se asfaltira pristupna prometnica i parkiralište, uređuju  podovi, stolarija i bravarija te ugrađuje elektro i strojarska oprema. Istovremeno se i odvija i hortikulturalno uređenje okoliša novog doma, a sve bi trebalo biti gotovo sredinom listopada kada slijedi tehnički pregled za dobivanje uporabne dozvole.

Ulaskom u novi dom, vatrogasci će dobiti dva desetljeća čekane i prijeko potrebne prostore. Prvenstveno se to odnosi na garažni prostor za vatrogasna vozila. Dom se gradi na terenu veličine 4600 četvornih metara, a sam objekt prostire se na gotovo tisuću kvadrata. Unutar objekta nalazit će se tehničke, društvene i administrativne prostorije te spavaonica i radionica. Ispred doma nalazit će se prostor za pranje vatrogasnih vozila, boćalište te trg sa skulpturom sv. Florijana, zaštitnika vatrogasaca koja je poklon tvrtke Vatropromet d.o.o. iz Zagreba. Uređuje se i 15 parkirnih mjesta za parkiranje osobnih vozila te vozila osoba s invaliditetom i teškoćama u kretanju.

Otvaranjem novog vatrogasnog doma otvaraju se i nove mogućnosti. Stvoreni su uvjeti za bolji rad te jačanje vatrogastva na području Grada Bakra. Novi vatrogasni dom, smješten na ulazu u Škrljevo, neposredno uz Industrijsku zonu Kukuljanovo doprinijet će i sigurnosti najveće poslovne zone u Hrvatskoj.

Inače, na području Grada Bakra djeluju četiri vatrogasna društva. Uz DVD Škrljevo, tu su Zlobin, Hreljin i Bakar, s ukupno 150 operativnih vatrogasaca i preko 400 članova. Dobrovoljna vatrogasna društva u svim manjim sredinama predstavljaju samo srce mjesta te je od iznimne važnosti prepoznavanje njihovog truda i doprinosa zajednici, a gradnja jednog ovakvog objekta iz samih temelja nije nešto čime se mnogi mogu pohvaliti. Dodatno, vodi se računa i o nabavci vatrogasnih vozila  te ostaloj potrebnoj opremi kako bi vatrogastvo, u koje Grad Bakar godišnje ulaže preko milijun kuna, nesmetano funkcioniralo.

DVD Škrljevo okuplja 70 operativnih vatrogasaca te pomladak za koji je osobito važno što će budući dom biti i mjesto vatrogasne izvrsnosti gdje će stjecati prva vatrogasna znanja. Do sada su se vatrogasci iz DVD-a Škrljevo koristili pomoćnim prostorijama u vlasništvu Hrvatskih željeznica i Doma kulture, a novi prostor bit će im najljepši poklon za nedavno proslavljenih 40 godina djelovanja. (V.H.)