Naša posljednja analiza proračunskih izdvajanja za stipendije pokazala je da je čak trećina gradova u 2019. godini povećala izdvajanja za učenike i studente za preko 30 posto, njih 15 za više od 100 posto, a šest gradova i za preko 200 posto. Apsolutni je, pak, rekorder Đakovo u kojemu su sredstva za stipendije u godinu dana povećali preko 4.000 posto.

U 2018. godini U Đakovu su za stipendije isplatili 25.200 kuna, što je iznos kojega su ‘naslijedili’ nakon preuzimanja grada od prethodne gradske uprave, a kojega su u narednoj godini povećali za 1,1 milijun kuna, i za studente i učenike izdvojili ukupno 1.132.000 kuna. Marin Mandarić i njegova gradska uprava nastavljaju i dalje s povećanjem pa su tako za ovu školsku godinu za stipendije osigurali 1,3 milijuna kuna. Osim redovitih i studenata deficitarnih zanimanja, uveli su i učeničke stipendije, a od ove školske godine dijele i stipendije učenicima umjetničkih škola. U ovoj školskoj godini po 500 kuna mjesečno od Grada dobiva 32 učenika, a 117 studenata dobiva po 1.000 kuna.

Ovako je to izgledalo kroz godine – u školskoj godini 2017/18 dijelili su 13 stipendija i izdvojili 41.400 kuna, narednu školsku godinu taj broj povećali su na 79 stipendija – 70 studentskih i 9 učeničkih, i izdvojili 745 tisuća kuna. U školskoj godini 2019/20 broj stipendija povećavaju na 136 – 115 studentskih i 21 učeničku, i izdvajaju 1,255 milijun kuna, a u ovoj godini ukupan broj stipendija popeo se na 165 – 116 studentskih i 49 učeničkih, a planiraju izdvojiti 1,5 milijun kuna.

‘Nakon što sam preuzeo odgovornost za Grad Đakovo i došao na mjesto gradonačelnika uvidio sam da se relativno mala sredstva izdvajaju za one koji su nam najvažniji, naše mlade. Puno je primjedbi bilo od strane studenata i njihovih roditelja, jer je Grad Đakovo uglavnom kreditirao studente i učenike. Već iduće školske odnosno akademske godine dokinuo sam praksu kreditiranja učenika i studenata. Gradskom vijeću Grada Đakova predložio sam donošenje Odluke o dodjeli učeničkih i studentskih stipendija te financijskih potpora studentima Grada Đakova, kojom je uveden sustav stipendiranja učenika i studenata te temeljem koje su gradske stipendije postale dostupne značajno većem krugu naših učenika i studenata, u znatno višim iznosima. Ulaganje u naše mlade sugrađane je ulaganje u budućnost. K tome, vremena su teška i roditeljima je itekako potrebna pomoć kako bi mogli školovati svoju djecu.  Ulaganje u obrazovanje ujedno je i demografska mjera koja roditeljima osigurava lakše nošenje s financijskim izazovima u odgoju svoje djece i usmjeravanju na pravi put. Grad Đakovo, što uvijek ponavljam, stoji iza svojih mladih sugrađana a tako će biti i ubuduće’, kaže nam gradonačelnik Marin Mandarić. (m.p.d.)